Levinyt!
 

Miina Äkkijyrkkä viehtyi Lapin poroihin ja puhtaaseen veteen

16.04.2015

Poikkitaiteellinen työpaja Kittilässä.
Maankuulu kuvanveistäjä Miina Äkkijyrkkä vieraili Kittilässä tuomassa taidetuulahduksia. Tiistaina 14.4. lukion salissa järjestetyssä poikkitaiteellisessa työpajassa Äkkijyrkkä perehdytti maalaustaiteen saloihin sillä välin, kun muusikot Harri Lidsle ja Miikka Kallio opastuttivat improvisoivaan musisointiin erilaisin soittimin ja epäsoittimin aina käsisahasta kertakäyttömukiin. Lukion sali täyttyi niin vanhoista kuin nuoristakin taiteilijalupauksista; osa jo vanhoja konkareita, osa vasta opin tiellä.


Keskiviikkona sama kokoonpano esiintyi Yläri-salin konsertissa, jossa kuultiin sekä uudempia että vanhempia Miina Äkkijyrkän rakkauslauluja tuubisti Lidslen ja pianisti Kallion säestyksellä.

Viehtynyt Lappiin, porot inspiroivat.
Äkkijyrkän kuuluisinta tuotantoa ovat lehmä-aiheiset teokset, joita on käyty katsomassa ja siirreltykin ympäri Suomea. Hän ei monien muiden taiteilijoiden tavoin inspiroidu Lapin luonnosta, vaan eläimistä. Taiteilija tunnetaan Suomessa ahkerana alkuperäiskarjojen puolestapuhujana ja porot kuuluvat samaan kastiin.
- Kaikki alkuperäiskarjat ovat tärkeitä ja etenkin eläimet kuten porot, jotka myös turvaavat alkuperäiskansojen toimeentulon. Eivät kärpäset tai ameebat ole minulle tärkeitä.
Taiteen ohella Äkkijyrkän intohimo on maailmaan tutustuminen. Intian matkalippuja kertyy 1–3 vuodessa ja muutkin maailman kolkat ovat käyneet tutuiksi. Seuraava matka on suuntautumassa Kuubaan. Äkkijyrkkä on käynyt Lapissakin ahkerasti jo vuodesta 1969 ja kävisi useamminkin, jos aikaa riittäisi, toistaiseksihan sitä ei ole liiennyt edes jo ansaittujen eläkepäivien viettoon. 70-luvulla hän on oli tekemässä kartoitusta lehmistä Tenojoen varrella ja Hetan musiikkipäivilläkin hän on vieraillut useita kertoja. Lappilainen ystävä lähetti pitkään poronlihaa etelään joka kuukausi.
Ennen Kittilään saapumista taiteilijatrio vieraili Ivalossa ja Inarissa, Äkkijyrkkä oli vaikuttunut etenkin Inarin saamelaiskulttuurikeskus Sajoksesta ja Sevettijärven koulusta.

Vesi on tulevaisuuden kultaa.
Taiteilija intoutuu miettimään veden merkitystä. Puhtaan ja maukkaan veden juominen suoraan koskesta Inarissa oli ajatuksia herättävä hetki. Hän uskoo Lapin puhtaan veden olevan tulevaisuudessa avainasemassa. Vesi on teema, jonka eteen hän voisi taiteen keinoin uhrautua kuten karjankin eteen.
Kaivosasiaa Äkkijyrkkä pitää kaksipiippuisena, sillä toisaalta turismi on tärkeä elinkeino, mutta tehtaiden rakentaminen etenkin puhdasvesisille alueille on ristiriidassa vesistöjen suojelun kanssa.
- Minulla ei ole rahaa eikä valtaa, ja maailmankatsomukseni on visuaalinen, mutta puhtaan veden puolesta pitäisi taistella. Uskon, että vedestä tullaan tulevaisuudessa käymään vielä sotia.
(Maria Mäenpää)

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas