Levinyt!
 

Enontekiön Hetassa pääsee maistamaan Tosi-Lapin tunturituulia

16.04.2015

Hettaan ehtii vaikka päiväkäynnille.
Levi on onnekas keskeisestä sijainnistaan Lapissa. Maakuntamatkalle voi ponkaista moneen suuntaan. Tosi-Lapin fanit suuntaavat Suomi-neidon käsivarteen Enontekiölle, jossa sijaitsee 60 prosenttia Suomen tuntureista ja kaikki yli 1 000-metriset huiput. Saanalla, Haltilla ja Pyhäkerolla silmä lepää ja luontoharrastajien mahdollisuudet ovat monet.

HetnakotaJukka
Enontekiön suurimpaan taajamaan, 800 asukkaan Hetan kylään, ajaa Leviltä reilut puolitoista tuntia. Muonion kautta matkatessa voi lounastaa Suomen pohjoisimmassa thai-ravintolassa tai piipahtaa Sonkamuotkassa, josta kahvi ja munkki irtoaa 50 sentillä. Paluumatka kannattaa tehdä Raattaman kautta ja varata aikaa, sillä huikeat tunturimaisemat vaativat aikansa ja valokuvaustaukonsa.

Kulttuuria ja luontoa.
Hetan vierailu kannattaa aloittaa Tunturi-Lapin luontokeskus Skierristä, josta saa Enontekiön kulttuuri- ja luontotietouden lisäksi vierailu- ja majoitusvinkit. Luontokeskuksessa näytetään myös elokuvia. Tällä hetkellä näyttelytarjonnassa on paimentolaissaamelaisten elämää esittelevä päänäyttely Vuovjjuš-Kulkijat, arktisen luonnon houkuttelemista ihmisistä kertova Pohjoisen kulkijoita, luontokuvanäyttely 8 vuodenaikaa, lastennäyttely Untuvikko, Yrjö Kokko -kirjasto sekä puunveistäjä Lauri Pappilan lintunäyttely.
Hiihtoladut lähtevät aivan luontokeskuksen nurkan takaa. Suksilla pääsee vaikka 56 kilometrin reitin Pallastunturille, mutta lyhyempiäkin lenkkejä on tarjolla esimerkiksi Pyhäkerolle, jossa palvelee myös latukahvila.

Lounasta ja laskettelua.
Hetan keskustaa koristaa Veikko Larkaksen suunnittelema kuuluisa kirkko, ja kyläsuoralta löytyy majataloja ja ruokapaikkoja moneen makuun. Mahan voi täyttää vaikka hotelli Jussantuvan lounaspöydässä tai Café Siljan paniineilla, salaateilla tai poroburgereilla.

Hetanmajatalo
Sympaattinen Hetan kota tarjoaa majoituspaikkoja luonnon rauhassa hiihtolatujen välittömässä läheisyydessä ja päivittäin palvelevan latukahvilan tavoittaa myös autolla. Hetasta löytyy majoitusta kaikkeen makuun aina yksinkertaisesta kuivamökkimajoituksesta ja leirintäalueista laadukkaisiin hotelleihin.
Laskettelun ystävien ei tarvitse jäädä suremaan, Hetta Hiihtomaasta löytyy valaistujen hiihtolatujen ja lumikenkäreittien lisäksi kahden rinteen laskettelukeskus. Rinteet ovat helppoja, joten ne sopivat hyvin perheille ja aloittelijoille. Lumikengilläkin tavoitettavien rinteiden päältä aukeaa kaunis maisema Ounastunturille.
(Maria Mäenpää)

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas