Levinyt!
 

Poliisikoira Sauli nauttii isäntänsä kanssa vauhdista Lapin hangilla

10.04.2015

Lomalla ei stressata.
Vanhempi konstaapeli, koiranohjaaja Mikko Rytkönen ja poliisikoira, Sauli, virallisemmin belgianpaimenkoira malinois Harmaahurstin Galle, viihtyvät lomillaan Lapissa. Monet keskukset on koluttu, mutta mukavimmaksi alueeksi kaikille osapuolille on vuosien mittaan todettu Levi. Päätöksessä on toki mukana koko Rytkösen perhe, jonka lomailuun ja elämään merkittävästi vaikuttaa 7-vuotias Sauli.

Sauli
- Kyllä me olemme oikeasti lomalla Saulin kanssa eli koira ei täällä tee mitään työhön liittyviä harjoituksia, sen sijaan liikumme paljon. Sauli saa päälleen valjaat ja minä kiidän suksilla perässä pitkin Ounasjokea. Pääasia on, että molempien pää lepää ja raitista ilmaa saadaan, mökillä otetaan rennosti, kertoo Mikko.
Mikon ja Saulin virkapaikalla, Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen Espoon pääpoliisiasemalla, on puolestaan arjen työ järjestyspoliisin koirapartiona, lisäksi tiimiin kuuluu koirapartiomies. Työkavereina Espoossa on 6 muuta koirapartiota.
- Koirapartio on trio, jossa kaikki osat tarvitsevat toisiaan. Koirapartiomies on silminä ja korvina tai kirjaa tietoja silloin, kun ohjaaja valmistelee koiraa tehtävään. Koiranohjaajana oma hommani on seurata koiran antamia merkkejä ja olen useimmiten hihnan toisessa päässä koirassa kiinni.

Projektikoirasta poliisin virkakoiraksi.
Yleisimmin Poliisikoiralaitos ostaa 7-viikkoiset pennut suoraan kasvattajilta, ja pennun koulutus poliisikoiraksi alkaa välittömästi ohjaajan kanssa. Pentu asuu ohjaajansa perheessä ja koiran työura päättyy koiran täyttäessä 10 vuotta, eläköitynyt koira jää yleensä ohjaajan perheeseen.

MikkoSaulisyli
Sauli sen sijaan tuli Mikon hoiviin vasta 1,5-vuotiaana niin sanottuna projektikoirana. Siihen asti Saulia kouli poliisin ohjeiden mukaan kasvattaja Seppo Hursti, jonka kennelissä Sauli syntyi. Mikko kävi viikoittain vähintään parina päivänä viikossa treenaamassa ja seuraamassa Saulin edistymistä, kunnes oli aika muuttaa saman katon alle, ja koulutus sekä työ jatkui aikuisen koiran kanssa.
- Seppo Hursti on asiansa osaavan malien kasvattaja, sillä hänen kasvateistaan kaikkiaan 18 koiraa on päätynyt poliisille virkakoiriksi. Sepolla on myös loistava kyky tunnistaa, mikä pentu kullekin ihmiselle sopii. Ja muutenkin tämä oli loistava tapa koulia uusi työkoira, kun ei tarvinnut aloittaa ihan perusteista.
Belgianpaimenkoira malinois on rotu, joka on erityisen sopiva aktiiviseen ja haastavaan työhön virkakoiraksi. Rotu nauttii tekemisestä. Se ei ole missään nimessä mikään sohvakoira, vaan vaatii omistajaltaan paneutumista ja virikkeitä. Toinen poliisin suosima työkoirarotu on saksanpaimenkoira.
Kaikki poliisin partiokoirat saavat peruskoulutuksen, johon kuuluu hallittavuus, voimankäyttö, jäljestäminen, henkilöetsintä, esine- ja rikospaikkaetsintä. Lisäksi partiokoirille annetaan yksi erikoisalakoulutus, Saulilla erikoisosaamista on huume-etsintä, sillä supertarkka kirsu haistaa käsittämättömällä tarkkuudella, joka ihmisen nenän kykyyn verrattuna nousee yliluonnolliselle tasolle. Muita partiokoirien erikoisaloja ovat räjähdysaine-, ruumis-, raha- ja palavien nesteiden etsintä.
Poliisikoiran ohjaajia koulutetaan Hämeenlinnassa poliisiammattikorkeakoulun poliisikoiralaitoksella, koulutus kestää 2,5 vuotta. Koulutusta edeltää ohjaajaksi hakeutuvien koirapartiomiesten soveltuvuusarviointi alalle.

Koirapoliisina parikymmentä vuotta.
Mikko Rytkönen on työskennellyt poliisina vuodesta 1990 ja vuonna 1996 tuli koirista työkavereita. Koiranohjaajan työ on haluttua, mutta kaikki eivät niihin hommiin pääse tai voi alkaa.

- Poliisin virkatyötä pitää olla takana vähintään kaksi vuotta, kunnes voi hakeutua koirapartiomieheksi. Siinä jo näkee, sopiiko alalle. Lisäksi tämä on koko perheen asia, on oltava yksimielisiä siitä, että koira sopii huusholliin, sillä siitä tulee perheenjäsen. Mahdolliset allergiatkin olisi hyvä selvittää etukäteen. Puolisolta vaaditaan ymmärrystä, sillä koiranohjaaja viettää kohta enemmän aikaa nelijalkaisen työkaverinsa kuin muun perheen kanssa, ja hälytys saattaa tulla kesken vapaankin, kertoo Mikko.
Mikko ja Sauli ovat nousseet myös suuren yleisön tietämykseen, sillä kaverusten työtä on voinut seurata televisiosta Subin kanavalla suomalaisessa sarjassa 112, ja samoin Lainvalvojissa parivaljakko on mukana. Ei ollenkaan mitään turhia julkkiksia.
- Televisio on tuonut paljon myönteistä julkisuutta poliisin työlle. Kaikki nämä erilaiset hyvinkin todenmukaiset sarjat ovat kuulemma viime aikoina olleet toiseksi suurin syy hakeutua esimerkiksi poliisin ammattiin, sanoo Mikko.
(Jaspis)

Tulevalla ruskalla 9.–11. syyskuuta käydään Kittilässä virkaräjähdekoirien SM-kisat, kisan järjestää Suomen Poliisikoirayhdistys ry. Vuonna 2012 Levillä kisasivat virkahuumekoirat.

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas