Levinyt!
 

Runoilija ja kirjailija Tapani Tavi tuotteliaana

20.12.2022

Savonlinnassa vuonna 1962, syntynyt, mutta viime vuodet Kittilään asettunut, jokivarressa ja tuntureilla runoillut Tapani Tavi vietti syksyllä 60-vuotispäiviään. Juhlan kunniaksi julkaistiin runoilijan aikaisemmista teoksista vuosilta 1995–2021 koottu runojulkaisu nimeltä Terveisin tapan (Kirjokansi 2022).

Sulkakynä ei merkkipäivään pysähtynyt, vaan työn alla on jo uusi teos, viittä vaille valmis Herra Tududin Kalotinmatka, joka julkaistaan heti ensi vuoden alussa.

– Minua kiehtoo nykyisin pohjoinen Jäämeri, sen karut rannikot ja kveenien elämä. Suomalaiset miehet ovat sieltä paljonkin tarinoita kirjoittaneet, joten nyt olisi sieltä myös runoilijalle pätkittävää aihetta riittämiin. Raikas ja kolea merituuli ravistelee ja puistelee mieltä ja kroppaa.

Tavi

Tavin tyyli on välillä hyvinkin viiltävää ja terävää, rehellistä perheellisen miehen puhetta ja huomioita, omasta elämästä, itsestään ja ympäristöstään, pyhästä ja arjesta, suhteestaan rakastamaansa naiseen ja lapsiinsa. Onpa elämässä ollut avioeron jälkeinen vaihe, kun seurana oli vain kissa, siitäkin on riittänyt kirjoittamisen aihetta. Syntyi vuonna 2000 teos Kissa metsäläinen.

– On ikuinen dilemma, että miten läheltä sitä voi itsestään kirjoittaa. Jos joku muukin löytäisi saman tunteen kuin, mitä on itse kirjoittanut, ja hyvä tunne tarkoittaa sitä, että jaksetaan elää. Runo on kirjallisuuden helmi, sillä runot ja aforismit ovat monen proosakirjailijan idean lähteitä, sanoo Tapani Tavi.

 

Runoteos on runoilijan oma taidenäyttely

Tapani Tavi on ammattirunoilija, joka elättää itsensä runoudella ja kirjallisuudella. Mutta ei työtulo tule yksin runokirjoja myymällä, vaan se vaatii jatkuvaa tuotantoa. Tavilta ilmestyykin uusi teos aina puolentoista – kahden vuoden välein. Kirjoja on julkaistava, jotta voi raportoida ja todistaa ansainneensa apurahat taiteellisella luovalla työllä.

– Erilaisten hankerahoituksien hakeminen on motivoivaa, se vaatii toki paneutumista asiaan. Runohuone ry on kustantanut kolme viimeisintä kirjaani. Lisäksi olen mukana Staalo ry:ssä ja Lapin kirjallisuusseurassa. Vuonna 2016 marraskuussa perustimme Kittilään Avoimen kirjoittajaryhmän, joka on myös jo julkaissut viitenä vuotena antologian, nyt on mietinnässä mahdollinen seuraava antologia tai ehkä tuleekin taas Staalo-lehti, kuka tietää.

Tapani Tavin tuotantoon voi lähemmin tutustua Runohuoneella, Tavin omassa työhuoneessa Kittilän kirkonkylällä.

 

Jaspis Toivonen

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023