Levinyt!
 

Tellutellen tunturin ympäri – Telemark on kaikkien alppilajien isä

10.04.2015

Telemarkin uusi nousu.
Vaikka lumilautailijat ja alppihiihtäjät ovat edelleen Levin rinteiden enemmistössä, on telemark-lasku alkanut hiljalleen tehdä uutta tuloaan. Telemarkin suosion huippu tavoitettiin kymmenisen vuotta sitten, mutta se palasi taas marginaaliryhmäksi, kunnes on sittemmin alkanut nostaa päätään.
Levillä Coca-Colan sponsoroimassa aikuisille suunnatussa telemark-koulussa pääsee lajin tuntumaan. Alkeisopetusta on järjestetty perjantaisin viikosta 8 alkaen ja vielä viikolla 15 ja 16 pääsee testaamaan ja teroittamaan tellutaitojaan.

tellut
Kurssi on ilmainen osallistujille, välineet on oltava omasta takaa. Perjantaisin klo 12–13.30 järjestettävälle kurssille tulee ilmoittautua etukäteen.

Laskettelutyyleistä monipuolisin.
Telemark-tekniikka on kaikkien laskettelumuotojen kantaisä, jonka historia ulottuu 1800-luvun puolivälin Norjaan, jonka Telemarkin maakunnassa se syntyi niin hyöty- kuin huvitarkoituksiin. Laji oli unohduksissa pitkään ja sen suosio kasvoi räjähdysmäisiin mittoihin vasta 1990-luvulla, jolloin myös tekniikka kehittyi huippuunsa. 2000-luvun puolella laji jäi jälleen vähemmälle huomiolle, mutta on taas nostamassa päätään.
Telemark-suksi on alppisuksea lyhyempi ja suksien side mahdollistaa kantapään nousun suksesta ja telemark-käännökset. Lajina se on laskettelulajeista monipuolisin mahdollistaessaan hiihtämisen, nousun, laskun, käännökset ja hypyt. Se onkin etenkin vapaalaskijoiden suosiossa, sillä telemark on omiaan rinteen ulkopuolella laskettaessa (off-piste) ja hiihtovaelluksilla.

Kärsivällisyys on telluilijan hyve.
Pitkäperjantaisen telemark-tuntimme pitkäpinnaiset opettajamme ovat Tuukka Sutinen ja Julius Rintamäki Levin Hiihtokoululta. Tuukka on myös Suomen Hiihdonopettajat ry:n telemark-hiihdon edustusjoukkueen jäsen. Levillä harjoittelevassa Telemark Demo Team Finland:issa on mukana myös paikallisia telemark-laskijoita.
Ohjaajamme jaksavat kannustaa 12 hengen kompuroivaa ryhmää. Kokemusta kurssin osanoton edellytykseksi ei tarvita, ja kaikkien ensikertalaisten onneksi kurssi aloitetaan matohissillä, josta jatketaan tunnin kuluttua eturinteen helppoon lastenrinteeseen. Ensikertalaisella reidet väpättää jo muutaman laskukerran jälkeen. Tuntuu siltä kuin rinne pitäisi suorittaa lasketellen, mutta samalla askelkyykkyjä vetäen.
Tekniikassa tärkeintä on painopisteen sijoittaminen keskelle sekä oikea asento, jossa etujalan varpaat ja takajalan reisi pysyvät aina näkökentässä. Rinta työnnetään rohkeasti rinteen menosuuntaan, muuten Zero Pointille päätyy takamus edellä.
Tekniikka ei ole ydinfysiikkaa, mutta vaatii pitkäjänteistä harjoittelua ja roppakaupalla kärsivällisyyttä. Aloittelijoiden rinteessä oli pääsiäisenä ruuhkaa, mutta vahingoilta vältyttiin ja LeviNytin toimitus selvisi hengissä tästäkin pitkäperjantaista.
(Maria Mäenpää)

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas