Levinyt!
 

Metsästämään ulkomaille – aseluvat kuntoon ennen matkaa

03.08.2022

Kotimaan luvat eivät riitä ulkomailla

Metsästyskauden lähestyessä Suomen tulli haluaa muistuttaa Norjaan matkustavia metsästäjiä varmistamaan, että lupa-asiat ovat kunnossa. Rajatulliyhteistyösopimuksen mukaisesti Suomen tulli voi hoitaa myös Norjan tullille kuuluvia tehtäviä.

Kotimaassa käytettävä aselupa ei ole rajat ylittävässä liikenteessä vastaavan arvoinen asiakirja kuin Euroopan ampuma-asepassi.

– Jos Norjaan matkustavalla metsästäjällä ei ole Euroopan ampuma-asepassia, täytyy hänen hakea erillistä lupaa Norjan poliisilta. Metsästyslupa, aselupa ja ilmoitus rajanylityspaikalla eivät enää riitä. Mikäli lupa-asiat eivät ole kunnossa, jää metsästysreissu tekemättä, kertoo tulliylitarkastaja Jarkko Hietanen Kivilompolon tullitoimipaikalta.

Euroopan ampuma-asepassi kannattaa hankkia, sillä sen kanssa matkustus on kitkatonta eikä erillistä tulliselvitystä Norjan rajoilla vaadita. Tarvitset passin lisäksi mukaan kantoluvan, sillä tietoja saatetaan rajalla tarkistaa. Lisäksi rajan voi ylittää ns. vihreää linjaa pitkin.

Useimmilla Suomen ja Norjan välisen rajan ylittävillä metsästäjillä on Euroopan ampuma-asepassi, mutta myös pelkän aseluvan kanssa liikkujia on.

– Vaikuttaa siltä, että metsästysmatkailun suosio rajan yli on lisääntynyt, kun Suomessa pienriistalupia ei riitä kaikille halukkaille. Norjaan suuntaavat metsästäjät ovat olleet pääsääntöisesti hyvin perillä määräyksistä, eikä vaadittavissa asiakirjoissa ole aiemmin ollut pahemmin puutteita.

– Nyt Norjan lainsäädäntö on muuttunut, joten on tärkeää tarkistaa vaatimukset hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä, Hietanen muistuttaa vielä metsästäjiä.

Suomen ja Norjan valtioilla on sopimus rajatulliyhteistyöstä, eli yhteistyöstä tullivalvonnassa ja tulliselvityksessä tarvittaessa. Suomen ja Norjan tulli työskentelevät Suomen ja Norjan välisellä maarajalla yhteisillä asemilla tiiviissä yhteistyössä.

Matkakohteen tuontirajoitukset ja -määräykset täytyy selvittää aina kyseisen maan viranomaisilta.

Riekonpyynti Tromssan ja Finnmarkun lääneissä 10.9.–15.3.

Kanalinnut kuten pyy, metso ja teeri 10.9.–23.12.

 

Lisätietoa ampuma-aseen kanssa matkustamisesta Norjaan Norjan tullin verkkosivuilla

Lisätietoa metsästysaseen kanssa matkustamisesta Norjaan Norjan poliisin verkkosivuilla

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023