Levinyt!
 

Kittilän kotiseutumuseo on ajan hermolla

06.07.2022

Auta mummo Ameriikkaan!

Kittilän kotiseutumuseolla Pakatissa on esillä laadukas kokonaisuus vanhan Kittilän rakennuskantaa. Kodikkaassa pihapiirissä eli kartanolla on Vaaran-Mikkolan pääpirtin lisäksi useita vanhoja rakennuksia, kuten talli, navetta, aitta, vinttikaivo ja niliaitta, jotka on tuotu museolle eri puolilta Kittilää.

Kevään päätteeksi museo otti digiloikan ja uudet kotisivut julkistettiin. Nyt pääsee vaikkapa virtuaalisesti vierailemaan museon rakennuksissa, voi kuulla kittilänmurretta ja saa käsityksen elämän menosta viime vuosisadalla ja aikaiseminkin osoitteessa vaaranmikkola.fi

mummo b

 

Heinäkuun alussa avattiin kaikelle yleisölle pakohuonepeli, jossa pienryhmät saavat ratkoa tunnin verran monenlaisia pulmia. Kaarina-mummo, tuo jo ikäihminen, on saanut kutsun Ameriikkaan siskonsa luo, mutta juuri pahimmoilleen hän kompuroi haravanvarren kanssa, muisti meni äkillisesti ja tuli keikka terveyskeskukseen. Mummo se siellä nyt istuu muistamattomana lähtökiireissä, mutta tähelliset matkaliput ja muu tarpeellinen on visusti tallessa tietopaikoissa eikä mummo muista, minne ne laittoi varmaan talteen. Taksikin on tilattuna kotiportaille, että lähtöä vaille ollaan, ja hopussa, tietenkin. Mutta pääseekö siis mummo matkaan, kun kaikki dokumentit ovat hukassa? Siinä tarvitaan pelaajien apua.

Välillä jumeutuu myös pelaajajoukko monien vinkkien viidakkoon, onneksi mummo välillä soittaa, kun muistaa jonkin välähdyksen ja peli etenee. Tunti on aikaa löytää mummon asiakirjat, muuten menee reissu sivu suun.

Kotiseutumuseon pakohuonepelin käsikirjoitus on Tiina Puljujärven ja Paula Ojanperän käsialaa, pelikenttää on ollut rakentamassa myös Tiinan puoliso, Esa Reivo. Pakohuonepeli on Kittilän kulttuuritoimiston tuottamaa.

Pelistä on tehty mukava ja positiivinen, esineistö on vanhaa ja moni nykyajan ihminen saa ylimääräistä mietittävää vanhojen esineiden ja käsitteiden maailmassa.

mummo 2

Pelin tunnelma on hauska ja rento eikä varmasti kukaan näe painajaisia, kun nyt ei ratkota mitään kauhumysteereitä. Liian helppokaan ei peli ole, ihan tosissaan saa nystyröitään hieroa, jotta kaikki selviää tunnin määräajassa.

– Olemme ajatelleet, että peli sopii esimerkiksi erilaisille työporukoille tai koululaisille vaikkapa lukukauden alkuun ryhmäytymiseen. Museon alueella sopii olemaan isompikin joukko, josta sitten osa askartelee pelin parissa ja muut tutustuvat museoalueeseen.

Lisäksi museon kotisivuilla voi pelata ilmaista digitaalista pakohuonepeliä. Mummon Ameriikanmatkasta peritään maksu ja pelaamaan pääsee kolmena päivänä viikossa, kunakin päivänä on tarjolla kolme lähtöä. Varaukset tehdään kätevästi nettikaupassa museon sivuilla, sanoo Tiina Puljujärvi.

 

Museo herää kesään

Pakatissa kotiseutumuseolla tapahtuu paljon muutakin ennen 13.8., jolloin museo on viimeistä päivää avoinna.

Tiistaisin ja torstaisin ovat lasten pihatouhut.

12.7. klo 15 esiintyvät Dimitri Keiski ja Tuubakimalainen.

Elina Alatörmäsen johdolla lauletaan tiistaina 19.7. ja torstaina 28.7. klo 17–18.

30.7. klo 11–17 voi noutaa oman puuhapussin museolta.

Kansallispukujen tuuletuspiknik on kesän kohokohta, sitä vietetään 5.8. klo 17–19, vedä siis päälle perintökalleus, sukusi käsityötaidon näyte, ja tule museolle näyttämään oman synnyinseutusi tai juuriesi mukaista kansallispukua.

 

Jaspis Toivonen

www.vaaranmikkola.fi

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Hilla Group Oyj 2022
Nettitaivas