Levinyt!
 

Seksuaaliterapeutin puheille ilman kainostelua

27.04.2022

Onko parisuhde tai jopa koko elämä jumissa?

Seksuaaliterapeutti Heli Järvi korostaa, ettei seksuaaliterapeutin vastaanotolla puhuta vain seksistä tai tarjota seksileluja, vaan siellä useimmiten ratkotaan esimerkiksi parisuhdeongelmia tai vaikkapa vakavaan sairauteen liittyviä ongelmia.

– Jokainen ihminen on seksuaalinen olento ja meidän jokaisen kehoa ohjailevat hormonit läpi koko elämän. Hormonien toiminta ei liioin ole yksioikoista eikä edes samanlaista koko ihmiselämän ajan, se vaihtelee toisinaan rajustikin, ja lisäksi hormoneihin voidaan vaikuttaa jopa ravinnolla. Yksinkertaisesti on kyse ihmisen hyvinvoinnista.

Heli

– Monet hormonit vaikuttavat kehon lisäksi myös tunteisiin ja mieleen. Mielen solmut saattavat puolestaan saada koko elämän jumiin, koetaan ahdistusta ja tuntuu, ettei ole ulostietä. Siinä vaiheessa kannattaa turvautua vieraan apuun ja usein onkin helpompi avata sieluaan täysin ulkopuoliselle henkilölle.

– Ihmisen seksuaalisuus muuttuu elämäntilanteiden muuttuessa, iän myötä tulevat vaihdevuodet tai nuoret vanhemmat ovat uuden asian edessä, kun esikoinen syntyy ja oma parisuhde ei olekaan enää se tärkein, isä saattaa kokea vieraantumista, kun lapsen ja äidin side vahvistuu. Vakavat erilaiset syöpäsairaudet tulevat yllättäen tai on käyty isossa leikkauksessa, kaikki pohdituttaa. Pitkä parisuhde saattaa olla ajautunut kriisiin ja keskusteluyhteys menetetty, silloin seksuaaliterapeutille puhuminen voi olla se paras täsmäase.

Heli Järvi sanoo, että kukin tapaus on aina omansa ja esimerkiksi terapian tarve ja sen kesto yksilöllistä.

– Terapeutti antaa kysymyksiä, istunnossa ei kaivella menneitä, vaan pohditaan yhdessä tai erikseen, miten tästä eteenpäin jatketaan. Istunnossa säilyy luottamuksellisuus ja vieras ihminen ei toimi siinä tilanteessa tuomarina, vaan pelinrakentajana.

 

Sote-alan ammattilaisia

Seksuaaliterapeutin koulutuspolku ei ole mikään läpihuutojuttu. Perustaksi vaaditaan minimissään kolme vuotta kestävä sosiaali- tai terveysalan tai jonkin muun kliinisen alan tutkinto, joka on tasoltaan korkeakoulututkinto tai vanhamuotoinen opistoasteen tutkinto, kuten sairaanhoitaja, kätilö, fysioterapeutti, sosiaaliohjaaja tai -kasvattaja.

Erityistason seksuaaliterapeutiksi auktorisoitumiseen vaaditaan ensin seksuaalineuvojan koulutus, joka vastaa 30 opintopistettä ja on suoritettuna minimissään yhden vuoden aikana. Lisäksi vaaditaan seksuaaliterapiaopintoja 30 opintopisteen verran myös yhden vuoden aikana prosessoituna ja työkokemusta on oltava seksuaaliterapiatyöstä 100 tuntia. Kun on auktorisoitunut, saa käyttää ammattinimikettä erityistason seksuaaliterapeutti. NACS-auktorisointi on voimassa kaikissa pohjoismaissa, ja seksuaaliterapeutti Heli Järvi pääsee auktorisointiin elokuussa, sillä näitä tilaisuuksia järjestetään Suomessa vain kaksi kertaa vuodessa.

Heli Järvi on peruskoulutukseltaan sairaanhoitaja ja hän suorittaa parhaillaan akuutin hoitotyön syventäviä opintoja Rovaniemellä ammattikorkeakoulussa. Lisäksi Järvi on työssä lääkäriaseman vastaanotossa tehden muun muassa koronatestejä.

Heli Järven seksuaaliterapiaan varataan Levillä aika Levin lääkäriasema Benestä jättämällä soittopyyntö terapiaistuntoa varten. Asiakas sopii sitten terapeutin kanssa erikseen tapaamisajan joko vastaanotolla kasvokkain tai etäyhteydellä. Terapiavarauksia annetaan myös näin kesäaikaan, sillä lääkäriaseman puhelinvaraus toimii.

– Korona on tuonut sen, että oikein hyvin terapia onnistuu etäyhteydelläkin, mutta parasta olisi vähintään ensimmäisellä kerralla tavata ihan oikeasti kasvokkain asiakkaan kanssa. Toisaalta esimerkiksi Lapissa ovat välimatkat pitkiä, joten etäyhteys säästää kilometrejä ja silti saadaan hoito toimimaan, sanoo Heli Järvi.

 

Jaspis Toivonen

 

Levin lääkäriasema Bene, ajanvaraus p. 0400 808 804

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023