Levinyt!
 

Palsa Art Cake juhlistaa Kalervo Palsan 75-vuotisjuhlavuotta

20.04.2022

Kittiläläinen taiteilija Kalervo (Kalle) Palsa (1947–1987) olisi täyttänyt tänä vuonna 75 vuotta. Kauko Sorjosen säätiön ylläpitämä Palsa-museo Kittilässä ja Kittilän kunnan kulttuuritoimi tuottavat yhdessä kuuden taiteilijan kanssa nykytaideteosten sarjan, jonka viitteellisenä teemana on ”Hymypoika”.

Taiteilijoiden teokset julkistetaan vuoden mittaan järjestettävissä erilaisissa tilaisuuksissa. Juhlavuosi käynnistyi Palsan syntymäpäivänä 12.3. virtuaalisesti valokuva- ja installaatiotaiteilija Juha Allan Ekholmin teoksella ”Pikku-Kalle”.

Syntymäpäivä-teemalla jatketaan kakkukahvien ja taiteen merkeissä tulevalla Kittilän kulttuuriviikolla torstaina 28.4. klo 18 alkaen, kun Palsa Art Cake -taidetapahtumassa kuvanveistäjä Essi Korva julkistaa teoksensa ”Markiisi de Palsa”.

Juha Allan Ekholm ja kuva- ja mediataiteilija Tuomo Kangasmaa tuovat työväentalon tilaan oman videoteoksensa, ja kunnan tervehdyksen pitää Kalervo Palsan ystävä, vapaan sivistystyön lautakunnan puheenjohtaja Esa Ylläsjärvi. Palsan elämään syvennytään kerronnan ja musiikin keinoin esityksessä ”Hymni sortuvalle nerolle – kuulokuvia Palsasta”.

 

Markiisi de Palsa

Essi Korvan veistos on sekä Palsan taiteen, Palsan itsensä ja Palsan alter egon Markiisi de Palsan muotokuva, joka koostuu rikotuista viinipulloista ja betonista. Rikkinäinen lasi kuvaa taiteilijan herkkyyttä, iloja ja suruja, kun taas betoni viittaa hahmon kovuuteen, joka näyttäytyy Palsan taiteen kautta. Patsas on kuin jokin olento Palsan tauluista, siitä välittyy huumori, joka olisi varmasti huvittanut myös Palsaa itseään.

 

Hubba Bubba

Ekholm & Kangasmaan videoteoksessa ”Hubba Bubba” taiteilijat pureskelevat purukumia pukeutuneina Palsa-paitoihin ja yrittävät muovailemalla purukumia hallita materiaalia. Taiteilijoille tuntematon materiaali alkaa kuitenkin elää omaa elämäänsä ja prosessin lopputulos on osin yllätyksellinen. Man Rayn (1890-1976) surrealististen valokuvien lailla teos käsittelee paitsi aihettaan myös taiteilijan suhdetta taiteeseen. Kalervo Palsan juhlavuoden tapahtumiin valmistunut teos kiertää Palsaan liittyvät kipupisteet, mutta tekee näkyväksi taiteen tekemisen prosesseja ja taideteoksen mysteerejä.

 

Musiikkia: RallaGroup & luentaa A. Koskamo

Museonjohtaja Anne Koskamon ja kittiläläisen RallaGroup -yhtyeen esityksessä ”Hymni sortuvalle nerolle – kuulokuvia Palsasta” valaistaan tunnelmapaloin, millainen oli Palsan lapsuus ja nuoruus Kittilän Narikalla, miten taiteesta ja Getsemane-ateljeesta tuli hänen ”luolansa”, pakopaikkansa ja millainen oli hänen kohtalonsa. Palsan elämä ja taide avautuu koskettavalla ja intiimillä tavalla, kun Palsan päiväkirjanotteet käyvät vuoropuhelua RallaGroup-yhtyeen tulkitseman kittiläläisen musiikin kanssa. RallaGroup on uudelleensovittanut vanhoja kittiläläisiä lauluja, joissa kuuluu eletty elämä, ihmisen tunnot ja pohjoinen luonto.

 

Palsa Art Cake -taidetapahtuma Kittilän kulttuuriviikolla to 28.4. klo 18–20 Kittilän työväentalolla (Narikkatie 5, 99100 Kittilä).

Tarjolla kakkukahvit Palsa-henkeen, vapaa pääsy, yleisö on tervetullutta.

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023