Levinyt!
 

Riitta-Liisa Roposen upea ura päätökseen

13.04.2022

Yli 20 vuotta maastohiihdon huipulla

Ladunvarrella, Levin Tuomikuruntien alikulun liepeillä kuuluu huutoa ja taputusta, kun jo aikamoisen urakan suorittaneet hiihtäjät sivakoivat kohti Levin keskustassa sijaitsevaa maalia. Maastohiihdon maratonmatkoihin keskittyvän Visma Ski Classicin 70 kilometrin mittaiselle Ylläs-Levi matkalle piti osallistua myös maastohiihtäjä Riitta-Liisa Roposen, mutta sen sijaan hän onkin yksi ladunvarren kannustajista. Roposen suunnitelmat muuttuivat äkisti kisaa edeltävänä päivänä, kun hänelle nousi lievä kuume.

– Harmitti, kun en päässyt kisaamaan, ja erityisesti harmitti joukkueen puolesta, mutta kun sain kahden lääkärin mielipiteen asiaan, niin ei siinä ollut muuta vaihtoehtoa, toteaa Riitta-Liisa Roponen.

rituRoponen

Riitta-Liisa Roponen ja Ibre-koira kannustivat ladun varressa, tsempit saa Anne Kyllönen, kohta häämöttää Ylläs–Levin maalisuora.

Viikkoa aiemmin Roponen osallistui Rovaniemen SM-kisoihin, jonka jälkeen hän ilmoitti uransa lopettamisesta.

– SM-kisoissa oli tietyllä tapaa haikea fiilis, mutta nyt on helpottunut olo. Oli voitto päästä mukaan Rovaniemelle, sillä takana on paljon sairastelua. Siihen nähden hiihto tuntui tosi hyvältä, samoin kuin joukkueviestin neljäs sija, Visa Ski Teamia edustanut Roponen iloitsee.

 

Bonusvuosi hyvän kauden jatkeeksi

Yli 20-vuotisen hiihtouran tehneen Roposen mukaan lopettamispäätös oli helppo, ja uran viimeinen vuosi tuli ikään kuin bonuksena.

– Olen kuulunut Suomen maajoukkueeseen vuodesta 2001 lähtien ja jo sitä ennen nuorten maajoukkueeseen eli olen urheillut tavoitteellisesti yläasteikäisestä asti. Viimeinen vuosi on ollut lisäprojekti, kun hyvän kauden jälkeen päätin vielä tavoitella paikkaa Pekingin olympialaisiin. On ollut selvää, että tämä olisi viimeinen vuosi kansainvälisellä kilpaurallani.

Hiihto ei häviä mihinkään Roposen elämästä, sillä se on haukiputaalaisen intohimo, aivan kuten kaikki muukin liikunta.

– Liikunta on minulle henkireikä, ja henkisen jaksamisen vuoksi on tärkeää päästä luontoon. Tulen varmasti osallistumaan erilaisiin hiihto- ja juoksukisoihin itseäni kiusatakseni ja saadakseni adrenaliinista hyvää fiilistä, Roponen nauraa.

 

Ei enää sääennusteiden kyttäämistä

Yleensä tähän aikaan vuodesta Roposen seuraavat 12 kuukautta on ollut tarkkaan suunniteltuna, mutta nyt suunnitelmat ovat auki. Roponen kertoo odottavansa tulevaisuudelta kivoja, arkisia asioita.

– Nyt voin pitää lomaa ja olenkin lähdössä New Yorkiin tyttäreni Idan kanssa. On mukava ajatella, että nyt voin jäädä vaikkapa retkelle tunniksi pidempään, kun ei tarvitse miettiä, että vilustunko tai menevätkö jalkani tukkoon.

Yhtä treenaamiseen liittyvää asiaa Roponen ei tule ikävöimään.

– Sitä en tule kaipaamaan, että illalla viimeiseksi ja aamulla ensimmäiseksi täytyy katsoa sääennuste, sillä olen elänyt ja treenannut sään mukaan lähes koko elämäni, Roponen naurahtaa.

 

Ritu nähdään Levillä jatkossakin

Riitta-Liisa Roponen on ollut vuosien ajan tuttu näky Levin laduilla ja niin tulee olemaan tulevaisuudessakin, sillä viime kesänä startannut Ritun hiihtovalmennus tarjoaa treenileirejä Levillä. 10 kuukauden mittaisessa valmennuksessa toimivat valmentajina Riitta-Liisan lisäksi hänen puolisonsa Toni Roponen sekä valmentautumisen asiantuntijayrityksen Huippumoodin perustaja Lasse Seppänen.

Eri tasoryhmissä tapahtuvaan valmennukseen sisältyy harjoitusohjelmien lisäksi ZOOM-livewebinaareja, valmennuksen oma Facebook -ryhmä, valmennusapplikaation käyttöoikeus sekä oppimismateriaali.

 

Virpi Kallio

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023