Levinyt!
 

Tontilta pitäisi kaataa puu, kuka sen tekee?

13.04.2022

Kasvaa se puu Lapissakin, mutta ei aina oikeassa paikassa

Ovatko räystäskourut täynnä neulasia tai varjostavatko isot puut näkymää? Tempaisempa sahan käyntiin ja kaadan sen pois, vaan stop tykkänään, mikäli tonttisi sijaitsee kaava-alueella!

Haja-asutusalueella on tilanne eri ja maanomistaja voi harventaa omaa puustoaan ilman erityisempiä määräyksiä. Mutta jos esimerkiksi Rovaniemen kaupunkialueella, tai Levillä, Ylläksellä tai Kittilän kirkonkylällä alkavat pihapuut häiritä rakennuksia ja varjostaa pihaa, pitää yleensä ensin hankkia lupa kunnan viranomaisilta.

vesa solo

– Käytäntö vaihtelee aika laajasti eri kunnissa. Rovaniemellä esimerkiksi pitää hankkia lupa kaupungilta, Kittilän kunnan alueella eli myös Levillä kunnan rakennusvalvonta puolestaan käy arvioimassa paikan ja luvan saa nopeastikin, yleensä se on myös maksuton. Toisaalta voidaan myös vaatia erikseen maisematyölupa, selittää Vesa Karjalainen prosessia.

Esimerkiksi Kittilässä puiden kaatoa suunnitteleva merkkaa tontin puut erikseen nauhoilla, ja rakennusvalvonnan edustaja käy seuraavaksi tarkistamassa. Levillä käydään melkein päivittäin, kun täällä rakennetaan sen verran ahkerasti, joten lupakin heltiää yleensä nopeasti.

Kutsu ammattilainen apuun

Mutta seuraava kysymys onkin sitten, että kuka sen kaatohomman tai isommankin raivauksen hoitaa.

Vesa Karjalaisen yritys Tykkylumi Oy auttaa tässäkin vaiheessa ja hän hoitaa tarvittaessa myös lupa-asiat. Karjalaisen yrityspalveluihin kuuluvat muun muassa metsänhoitotyöt ja puunkaadot sekä kantojen jyrsinnät, joita tehdään pääasiassa lumettomaan aikaan vuodesta. Lisäksi Tykkylumi Oy tekee muun muassa kalusteiden asennuksia, ja talvelle on tarjolla lumi- ja jäärakentamisen osaamista.

– Teen aina ensin asiakkaan luona arviointikäynnin ja sitten hankalassa paikassa oleva puu tai useampi saatetaan saada kaadettua jopa samalla käynnillä, nopeimmin se menee suorakaatona. Mutta aina ei suju yhtä helposti, sillä pihoilla tai tonteilla kulkee esimerkiksi sähkölinjoja tai puu on erityisen lähellä rakennusta. Silloin kaadettavaan puuhun kiinnitetään liinoilla varmistukset, että puu saadaan kaatumaan turvallisesti ja haluttuun suuntaan. Joskus puu on niin iso, että pienellä tontilla pitää kiivetä puuhun ja tehdä kaatotyä pätkimällä.

Silloin Karjalainen pukee päälle turvavaljaat ja kiipeää tolppakengillä ylös latvan tuntumaan. Akkukäyttöinen moottorisaha otetaan käyttöön ja puu alkaa lyhetä. Korkeanpaikan kammoinen ei kestä olla.

vesa puu

Karjalaisen yritykseltä voi tilata metsurityön siten, että hän vie oksat ja muut roskat myös pois tontilta Tai sitten puu voidaan sahata ja pieniä klapeiksi paikan päällä, jolloin se jää omistajan hyötykäyttöön. Muistaa kannattaa myös, ettei kaava-alueilla saa oksia hävittää polttamalla, vaan ne voi viedä esimerkiksi kierrätysasemalle.

Vanhoistakin kannoista eroon

Pihoilla haittaavat usein myös kannot, ja niitä varten Vesa Karjalaisella on erityinen jyrsin, jolla kanto madalletaan. Kanto saattaa haitata vaikkapa nurmikon perustamista.

– Teen myös metsänhoidollisia töitä ja uudistonttien raivauksia. Rakennuksia varten poistetaan kaikki puut suunniteltujen rakennusten pohjan alalta ulottuen 3 metriä rakennuksen ulkopuolelle. Tontin raivaus kuuluu rakennuslupaan, joten sitä ei tarvitse erikseen enää anoa. Samoin uudisrakentamisen yhteydessä raivataan tontilta puut tieliittymän, pihatien ja vesijohtolinjojen alueilta.

Tykkylumi Oy palvelee Tunturi-Lapin alueella ja Rovaniemellä. Tunturialueet ovat tuttuja, hän on käynyt koulua Kittilässä ja ollut kaikki loma-ajat kesätöissä Levillä. Parhaillaan hänellä on loppusuoralla yrittäjän ammattitutkinnon opinnot, ja suoritettuna on Ammattioppilaitos Redun Metsuri-metsäpalveluiden tuottaja -tutkinto.

 

Jaspis Toivonen

 

www.tykkylumi.fi

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023