Levinyt!
 

Viranomaiset koirineen ja pelastusväki talvietsintäharjoituksissa

30.03.2022

Tavoitteena tehokkaat etsintämenetelmät talvellakin

Lapin poliisilaitoksen koiranohjaajat yhteistyötahoineen harjoittelivat viikolla 12 henkilöetsintää talvisissa olosuhteissa Levin ympäristössä. Kerran vuodessa pidettävä Poliisin, Pelastuslaitoksen, Rajavartiolaitoksen, Ski Patrolien sekä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun yhteisharjoitus piti sisällään monipuolisia tehtäviä.

poliisikoira

Vanhempi konstaapeli ja koiraohjaaja Tero Oiva Lapin poliisilaitokselta harjoittelee lumietsintää 2,5-vuotiaan Mörkö-koiransa kanssa, joka löytää vaivatta lumiluolaan piiloutuneen Riinamaria Hongiston. Lumivyörykouluttaja ja -ohjaaja Tiina Auer toimii lapionaisena.

– Tässä harjoituksessa on parasta se, että saamme mukaan myös muita viranomaisia ja näin pystymme kehittämään yhteistyötämme. Tämä on tehokas ja intensiivinen viikko, kertoo Lapin poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli ja maastoetsinnän pääkouluttaja Risto Mertala Levin Paloasemalla järjestetyssä tilaisuudessa.

Mertalan mukaan talvietsintää kehitetään koko ajan. Poliisi on harjoitellut kesäetsintää vuosien varrella paljon ja siinä hyväksi havaittuja menetelmiä pyritään siirtämään myös talvella tehtävään etsintään.

– Kesä- ja talvietsinnässä on paljon samoja elementtejä, mutta kuitenkin myös eroja. Molemmissa päätavoite on löytää kadonnut henkilö, mutta talvella aikaikkuna on huomattavasti lyhyempi. Pakkasen ja lumen vuoksi liikkuminen ja etsiminen on talvella haastavaa. Talvietsintä on ollut meillä pienemmässä roolissa ja olemme huomanneet, että se vaatii enemmän harjoittelua, ja meidän täytyy panostaa myös siihen liittyvään varustukseen.

Talvietsinnässä on tärkeää huomioida myös etsijöiden turvallisuus.

– Täytyy tietää, milloin lumivyöryalueelle voi mennä, koska aina on olemassa vaara, että tulee uusi vyöry. Tähän liittyen Ski Patrolien apu ja kokemus on erittäin merkittävässä roolissa, Mertala toteaa.

 

Kirsu edellä kadonneen jäljillä

21.–25.3. järjestetyssä Levin yhteisharjoituksessa viranomaiset ja vapaaehtoiset koirineen keskittyivät tehokkaiden etsintämenetelmien treenaamiseen. Koirien kanssa kuljetaan ja myös etsitään monessa kulkuvälineessä, joten etsijäkoiran on hypättävä pelottomasti niin moottorikelkan kuin helikopterinkin kyytiin.

– Koirapartio on saatava nopeasti paikalle esimerkiksi kopterilla ja sitä harjoitellaan täällä Rajavartiolaitoksen helikopterilla. Treenaamme myös moottorikelkkatoimintaa ja reen päältä etsintää, jolloin sovitamme kelkan vauhdin sopivaksi, että koira voi ottaa hajun, sillä vauhti ei voi olla liian kova, mutta ei liian hidaskaan, Mertala kertoo.

poliisikoirakelkka

Koirien kanssa harjoitellaan monessa välineessä, sillä ne eivät saa haitata koiran työskentelyä, vaan sen pitää tottua moneen. Kuva Jaspis Toivonen

Talvitoiminnan harjoituksissa liikuttiin myös Levin latuverkostossa ja tehtiin alue-etsintää maastossa.

– Esimerkiksi hiihtoladulla voi tulla sairauskohtaus ja ihminen katoaa. Harjoittelemme myös alue-etsintää niin, että jälkiä ei ole saatavilla, kun lunta on satanut ja jäljet tai koko ihminen on peittynyt.

Lisäksi Levillä harjoiteltiin yhtenä päivänä katuetsintää, joka ei sinänsä liity talvietsintään.

– Koiraa käytetään eri moodissa, jotta se muistaa, että on muitakin asioita kuin talvitoiminta ja että se osaa taas palata työyksikköönsä tekemään sitä normaalia työtänsä.

Harjoituksissa oli mukana kymmenkunta poliisikoiraa ympäri Suomen ja lisäksi harjoitukseen osallistui Suomen Pelastuskoiraliiton etsijäkoiria.

 

Virpi Kallio

 

 

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023