Levinyt!
 

Nousevaa freeride-voimaa matkalla maailmalle

30.03.2022

Sukset jalassa pienestä pitäen

Nuoret miehet, Iisko Kuusisto (17) ja Eemil Koski (18), eivät kuvia kumartele, kun laittavat jalkaansa sukset ja pyyhältävät vuoren rinnettä alas puuteria pöllyttäen, muutaman voltin väliin heittäen ja hurjia loikkia tehden kurujen ja jyrkänteiden kautta, yli ja ohi. Molemmat ovat intohimoisia freeride-laskijoita ja Levi Snow Sport Academyn freeride-linjan opiskelijoita. Kittilän alppilukion freeride-linja on monipuolinen opiskelupaikka, jossa opitaan monia asioita alkaen lumiturvallisuudesta ja oppien laskutaitoja kaikista rinnelajeista.

freeride

Levi Ski Clubin Iisko Kuusisto ja Eemil Koski sen lupaavat: Kaikki vaan laskemaan mäkeä, liikunta on hyvästä!

Iisko Kuusiston laji on telemark, kuvaavaa on Iiskon instagramin esittely: kaveri, joka laskee kummallisin sitein varustelluilla suksilla. Eemil Koski laskee puolestaan alppisuksin.

Molempia kiehtoo freeridessa vauhti ja se, että voi itse päättää laskulinjansa ja kaiken, mitä rinteessä tekee. Iisko Kuusisto lisää, että vapaalasku on vain yksi osa freeridea, jossa on se kaikki muu. Niin mikä?

– Kilpailuissa arvostellaan koko suoritus ja siinä erikseen pisteytetään osa-alueet, kuten laskun tyyli, temput, nopeus, linjavalinnat, sulavuus ja kontrolli. Kisarinne on pituudeltaan yleensä 500 metristä kilometriin ja tuomarit seuraavat tarkasti, mitä kilpailija tekee. Suorituksessa ei ole silti mitään aikarajaa. Laskija kantaa siten itse lopullisen vastuun päätöksistään.

 

Kansainvälinen kisakausi ja -ura korkattu

Eemil Koski osallistui ensimmäisiin kisoihinsa tammikuussa Itävallan Kappl-Paznaun Freeride Junior Tourilla. Helmikuun 25.–27. molemmat osallistuivat Sveitsin Nendazissa Junior Freeride Tourin kisaan, Eemilin sijoitus oli 24. ja Iiskon 26. Suksisarjassa tuloslistalle pääsi kaikkiaan 38 laskijaa. Iiskolle Sveitsin kisa oli ensimmäinen ulkomaan kilpailu.

– Odotin vähän parempaa tulosta, mutta tästähän on tavoite koko ajan parempaan, sanoo Eemil Koski.

sveitin maisemaa

Iisko Kuusistolla oli kamera valmiusasemissa Sveitsin rinteillä.

Parivaljakko reissasi kisoihin itsenäisesti ja pääsi harjoittamaan kielitaitoaan. Sveitsissä, kun ei aina englannilla pärjää. Iiskon ranskan opiskelut eivät ole menneet hukkaan, ja esimerkiksi taksi saatiin maksettua ranskaksi. Eemil puolestaan on hankkinut saksan kielen omaan sanavarastoonsa. Ja kisarutiinia saa vain kisoissa käymällä, samoin kuin laskutaitoa saa vain laskemalla.

 

Riksulle toukokuussa

Seuraavat kilpailut oli tarkoitus olla Suomessa eli Pyhän Freekendissä nyt huhtikuun alussa, mutta lumiolosuhteet ovat siellä nyt sellaiset, että kisat peruttiin. Nuorukaiset suuntaavatkin nyt katseensa Ruotsin Riksgränsenille, jossa pohjoismaiden parhaat aikuiset freeride-laskijat kisaavat 4.–6. toukokuuta. The Scandinavian Big Mountain Championships -kisoja on järjestetty Riksulla vuodesta 1992, tämän kevään karsintalaskut pidetään 4.5. ja finaalit 5.–6.5. Nordaltunturissa. Kuusisto ja Koski osallistuvat ennakkoluulottomasti kokeneitten kisaan. Siellä pääsee seuraamaan myös idolien tyylinäytteitä ja samalla peilaamaan omaa taitoaan.

– Levillä on meillä hyvät lähtökohdat treenata, ja muita hyviä alueita on muun muassa myös Pyhällä ja Kilpisjärvellä. Toki ei meillä ole sellaisia vuoria kuin Norjassa tai Keski-Euroopassa ja sikäläisillä on siten etua, mutta kyllä näillä pienemmilläkin rinteillä oppii perusteet.

Iisko Kuusisto lisää, että Kittilän alppilukion freeridelinjalaiset ovat tehneet aloitteen, jotta Leville saataisiin parempi freeridealue. Nyt siellä on paljon kaatuneita puita esteenä, joten laskeminen ei ole turvallista.

Se on kuitenkin varma, että näistä kaveruksista kuullaan vielä.

Jaspis Toivonen

 

• Sveitsin kisan sivusto:
https://www.freerideworldtour.com/event/2022-nendaz-freeride-junior-3-u-18/results

• Riksgränsenin PM-kisat:  https://bigmountain.se/

• Kittilän alppilukio eli Levi Snow Sport Academy: https://www.levisnowsportacademy.com/

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023