Levinyt!
 

Laskettelukoulusta oppia niin aloittelijoille kuin konkareillekin

23.03.2022

Teematunnilta varmuutta laskemiseen

Etelärinteen edustalla liehuvan Tavataan tässä -lipun luona seisoskelee alppisuksineen seitsemän eri ikäistä naista. On alkamassa Levin hiihtokoulun laskettelun teematreenit. Laskettelusta sujuvaa - perustekniikka kuntoon -kurssilla käydään läpi tekniikkaa ja haetaan varmuutta laskemiseen.

Hiihdonopettaja Henna Alankoja kurvaa paikalle ja kartoittaa osallistujien laskutaustaa. Kaikilla ryhmän jäsenistä on kokemusta jonkin verran. Osa on laskenut viimeksi vuosia tai jopa vuosikymmeniä sitten, toiset ovat aloittaneet laskettelun hiljattain. Joku haluaa oppia muutakin kuin aurakäännöksiä, toinen haluaa eroon kaatumisen seurauksena tulleesta pelosta. Yhtä mieltä ryhmäläiset tuntuvat olevan siitä, että laskemiseen pitäisi saada lisää varmuutta.

hiihtokoulu_teematreeni

Tunti etenee tutustumisella hisseihin. Alankoja vie ryhmän ensin mattohissillä rinteeseen ja sen jälkeen mennään ylös sompa- ja ankkurihissillä ja lopuksi hulppeasti 6-hengen kuomullisella South-tuolihissillä.

 

Hiihdonopettajilla on tarkka pelisilmä

Vähän laskettelua harrastaneelle tai pitkän laskettelutauon jälkeen rinteeseen palaavalle pelkästään välineet voivat tuntua oudoilta ja hissit suorastaan pelottavilta.

– Etelärinteellä on hyvä kokonaisuus, sillä siellä on vierekkäin kaksi loivaa mattohissiä, sompa-, ankkuri- ja tuolihissi, joten eteneminen tapahtuu loogisesti. Rinteet ovat loivia eli siniseksi luokiteltuja, joten niistä on helppo aloittaa, toteaa Levi Ski Resortin hiihtokoulun vastaava Minna Nevalainen.

Etelärinteen South Pointin lisäksi eturinteen Zero Point toimii hiihtokoulun toisena aloituspaikkana. Eturinteellä järjestetään teematreenejä jo hieman enemmän laskeneille, jotka haluavat hioa tekniikkaa ja opetella erilaisia käännöksiä. Eturinne on luokiteltu punaiseksi eli keskivaikeaksi rinteeksi.

– Eturinne näyttää jyrkältä, mutta sieltä voi tulla alas ilman, että tarvitsee laskea jyrkimmästä ja jäisimmästä kohdasta alas. Tässä korostuu hiihdonopettajien pelisilmä eli he tuntevat rinteiden muodot ja osaavat tuoda kurssilaiset juuri oikeasta paikasta alas. Opettajamme osaavat lukea kurssilaisia ja huomaavat kyllä, jos ollaan liian vaativassa paikassa.

Nevalainen kertoo Levi Ski Resortin hiihdonopettajien määrän vaihtelevan eri viikkoina. Eteläsuomalaisten hiihtolomaviikolla opettajia oli työssä kolmisenkymmentä ja joulun sekä uuden vuoden viikoilla nelisenkymmentä.

– Maanantai ja tiistai ovat meillä aina kiireisintä aikaa, sillä matkailijat tulevat yleensä viikonloppuna ja haluavat kursseille heti alkuviikosta. Ennakkovaraus on suositeltava, jotta saa kurssin halutulle päivälle. Se on tärkeää myös siksi, että pystymme varaamaan oikean määrän opettajia, muistuttaa Nevalainen.

 

Opetusta yksityisesti tai ryhmässä

Nevalaisen mukaan ulkomaalaiset matkailijat käyttävät hiihtokoulun palveluita enemmän kuin suomalaiset ja he myös varaavat kurssit yleensä hyvissä ajoin. Kurssit on rakennettu niin, että kauden aikana vaihtuva erilainen asiakaskunta on huomioitu.

– Ulkomaalaiset matkailijat osallistuvat usein laskettelun starttikursseille, jotka on suunnattu henkilöille, jotka eivät ole olleet koskaan lumella. Joulukuun alusta helmikuun loppuun asti Leville tulee viikoittain chartermatkalaisia ja he varaavat usein kolmen päivän kurssin, joille taas keväällä suomalaisten kysyntä on alhainen. Suomalaisille talvilajit ovat lähtökohtaisesti tuttuja ja ajatellaan helposti, että vain ensikertalaisten tarvitsee osallistua kursseille.

Hiihtokoulussa on laaja kattaus erityyppisiä kursseja, ja Nevalainen suosittelee kursseja aivan kaikille ja kaikenikäisille.

– Suosittelen kursseja myös niille, jotka osaavat laskea ja harrastavat aktiivisesti, sillä aina on treenattavaa. Laskutekniikkaa ja -asentoa voidaan tarkastella ja esimerkiksi peruslaskuasennon korjaaminen voi vaikuttaa paljonkin. Kursseillamme opetellaan voittamaan pelkotiloja, jos jäisessä mäessä laskeminen jännittää, tai opetellaan laskemaan jyrkemmissä rinteissä. Osaamistaan kannattaa laajentaa niin, että kokeilee kurssilla uusia lajeja, kuten telemarkia tai vapaalaskua.

Kursseja järjestetään sekä ryhmä- että yksityistunteina. Molemmissa on puolensa.

– Yksityistunti on aina hyvä ja turvallinen vaihtoehto. Silloin saa yksilöllistä opetusta, ja tunnilla edetään oppilaan osaamisen ja kehittymisen mukaan. Ryhmätunnilla osallistujilla on väkisinkin erilaiset taitotasot, ja opettajan täytyy mukauttaa opetus koko ryhmälle sopivaksi. Toisaalta ryhmäkurssit ovat edullinen muoto käydä kokeilemassa lajeja, Nevalainen pohtii.

 

Seuraavaksi lautailukurssille

Aurinkoisella etelärinteellä kurssilaiset ovat puolentoista tunnin teematreenin jälkeen tyytyväisiä ja iloisia. Auraaminen on vaihtunut kaikilla yhdensuuntaisin suksin laskemiseen, ja varmuus on selvästi lisääntynyt. Intoa ja rohkeutta on tullut jopa niin paljon, että viimeisessä nousussa tuolihississä suunnitellaan jo lautailukurssille osallistumista.

Virpi Kallio

levi.fi/laskettelu-ja-hiihto/hiihtokoulu

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023