Levinyt!
 

Sarvikeisarilta upeat ja uniikit poronsarvituotteet

16.03.2022

Laadukkaista materiaaleista ei tingitä

Leviraitilla toimiva Sarvikeisari on poronsarvituotteisiin erikoistunut yhden miehen yritys. Kasper Sirkka perusti yrityksen lukiosta valmistumisen jälkeen vuonna 2019. Sarvikeisarin valikoimassa on monenlaista ihastuttavaa ja laadukasta pientavaraa matkamuistoksi, lahjatavaraksi tai vaikkapa omaksi iloksi kotiin tai loma-asuntoon. Sarvikeisarin nimi perustuu yrityksen päätuoteryhmään, ja keisari tuo nimeen sopivasti mahtipontisuutta.

– Nimessä pitää olla vähän Lapin lisää, nauraa nuori yrittäjä.

sarvikeisari sirkka

Sarvikeisarin tarjontaan kuuluvat esimerkiksi poronsarvista tehdyt vispilät, juustohöylät, veitset, salaattiottimet, suomustinraudat, kalapiikit, pullonkorkit, avaimenperät, saunakauhat ja pikkuruiset teen haudutuskorit. Poronsarven lisäksi Kasper Sirkka käyttää tuotteissaan myös muita arvostettuja materiaaleja kuten keloa sekä visakoivua.

Sirkan mukaan laadukkaat materiaalit ovat koko toiminnan ydin.

– Jos käyttäisin huonolaatuisia poronsarvia tai niin sanottua roskapuuta, ei näitä kukaan ostaisi. Laadukas poronsarvi on tuore ja kauniin ruskea. Kun sarvi makaa maassa, siihen alkaa tulla vihreää homepintaa tai aurinko saattaa polttaa pinnan tuhnuisen valkeaksi ja silloin siitä häviää kauneus. Kaiverrukset on lisäksi helpompi tehdä ruskeaan sarveen, Sirkka toteaa. 

Laadukasta materiaalia ei ole niin vain saatavissa, vaan sen eteen on nähtävä vaivaa.

– Poronsarvet ovat haluttua tavaraa ja niitäkin on rajallinen määrä. Sarvia ei oikein markkinoida missään, joten pitää itse etsiä poromiehet ja käydä neuvottelut heidän kanssaan. Visakoivut haen peräkärryllä Etelä-Suomesta, ja kelohonkaa kerään erikoisluvilla tai omasta metsästä. Lastulevyvaneria olisi helppo saada, mutta haluan käyttää näitä poikkeuksellisia luontotuotteita.

 

Isältä laitteet ja käytännön oppi

Uniikkien poro- ja puutuotteiden tekeminen on tarkkaa käsityötä, joka vaatii aikaa ja huolellisuutta. Sirkka kertoo poronsarven olevan luja materiaali, ja sen hionta ja kiillotus ovat pitkiä prosesseja. Kelohonka on puolestaan herkkä materiaali, jonka työstämisessä pitää tarkkaan katsoa, mistä kohtaa sen halkaisee.

– Kelossa on paljon railoja ja omia oikkuroita, joten siitä pitää valkata huonoja kohtia pois ja ottaa työstettäväksi parhaat kohdat. Kelo myös halkeilee helposti. Visakoivu on kova puu työstää ja siitä pitää löytää sen kaunis kuvio. Hyvillä välineillä nämä työvaiheet sujuvat näppärästi.

Leviraitilla sijaitsevalla verstaalla Kasper Sirkalla on käytössään työstökoneet ja välineet tuotteiden valmistamiseen. Laitteet ovat Mauno-isän peruja.

– Isäni Mauno Sirkka on toiminut 30 vuotta puuseppänä, ja pääsin riskittömästi aloittamaan yrittämisen, kun kaikki laitteet olivat valmiina. Isä on myös opettanut minulle työkoneiden käytön ja tekniikkaa kädestä pitäen. Parhaiten oppii tehdessä, ja monet työvaiheet tuntuvat nyt helpoilta, mutta kun muistelen kaksi vuotta taaksepäin, niin olin monesti sormi suussa hankalimpien porauksien, liimauksien tai kuviointien kanssa, Sirkka naurahtaa.

Verstaan lisäksi Leviraitilla toimii myös Sarvikeisarin myymälä, jossa voi tehdä ostoksia tai käydä suunnittelemassa Kasper Sirkan kanssa juuri itselle mieluisa tuote.

– Suosituimpia tuotteita on varastossa, mutta valmistan myös mittatilaustöitä, jolloin niihin voidaan tehdä kuviot juuri asiakkaan toiveiden mukaisesti vaikkapa yrityksen logoa mukaillen. Valmistan tuotteita myös jälleenmyyntiin, ja hyvät yhteistyökumppanit ovat tärkeitä niin myyntiverkostoa kuin tarviketoimituksia ajatellen, Kasper Sirkka summaa.

Virpi Kallio

 

sarvikeisari.fi

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023