Levinyt!
 

Asiallinen retkeilykirja on ilo kulkijan repussa

16.03.2022

Uusi opas retkeilijälle

Joulukuun lopulla julkaistu Tunturit tutuiksi esittelee laajan valikoiman Suomen Lapin tuntureita retkeilijän näkökulmasta. Kirjassa kerrotaan kohteiden luonnosta, historiasta, maastosta ja sen haasteista sekä merkittävimmistä nähtävyyksistä niin tunturilla kuin lähiseuduillakin.

Kirjassa tunturit on luokiteltu vaikeustason mukaan, joten yli 60 kohteen joukosta on helppo löytää omaan vaelluskokemukseen ja retkeilysuunnitelmaan parhaiten sopivat kohteet. Mukana on paljon helpomman tason tuntureita, joiden huiputus ei vaadi erityisvarusteita tai pitkää retkeilykokemusta.

retkikirja

— Olen kerännyt kirjan aineistoa jo viiden vuoden ajan ja oli hienoa päästä kertomaan tuntureista kiinnostuneille ulkoilmaihmisille erilaisia tapoja, miten omassa tunturiharrastuksessa pääsee etenemään kohti uusia haasteita. Lapin lumo ei nimittäin päästä otteestaan, kun sen valtaan on joskus joutunut, kertoo Pepe Forsberg.

 

Tuhatmetriset kohteet ja reittien vaikeusasteet

Teoksessa esitellään myös Suomen yli 1000-metristen huippujen vaellusmahdollisuuksia sekä muita kokeneen ja hyväkuntoisen vaeltajan reissuja, joten jokaiselle löytyy sopivia kohteita.

— Kirjan erikoisuus on tuntureiden vaikeusasteiden pisteytys ja ohjeita siitä, miten eri tasoisten tuntureiden huiputus onnistuu. Tunturireittejä on helpoista nousuista erittäin vaativiin vaelluksiin. Palkintona on upeita maisemia, jotka piirtyvät onnellisille verkkokalvoille ja jäävät elämään ikuisina tunturimuistoina, Forsberg sanoo.

 

Kartat kertovat loput

Kirjassa on kartat jokaisesta kohteesta. Kartoille on merkitty reittiehdotuksia ja alueen palveluita ja nähtävyyksiä helpottamaan oman retken suunnittelua.

Reitit ja kohteet on luokiteltu asteikolla 1–5 eli helpoimmasta vaikeampaan, kohteille on esitetty arvio sopivuudesta päiväretkeksi tai vaikkapa pitemmällekin vaellukselle sekä matkan pituus.

Kullekin tunturikohteelle on lisämateriaaliksi kerätty kuvia eri vuodenajoista ja kohdekartat ovat sen verran laadukkaita, että jopa niiden perusteella voisi suunnistaa. Kaikkiaan kansiin on koottu 51 eri retkikohdetta vinkkeineen, monet ovat hyvinkin tuttuja, riippuu tietenkin omasta matkailukokemuksesta, mutta joukossa on useita vähemmän tunnettuja nyppylöitä, joilla maksaa vaivan käydä katsomassa maisemia.

Itse kirja on laadukkaasta materiaalista, joka kestää matkata retkeilijän repussakin lisämuistina, sillä pehmeäkantinen teos kestää käyttöä. Opaskirjanen kannattaa hankkia, lukea se kannesta kanteen ja lähteä se plakkarissa myös reissuun.

Kirjailija Pepe Forsberg on Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja, intohimoinen retkeilijä ja retkeilyn puolestapuhuja, jonka suosittuja kirjoja, esityksiä sekä somekanavia seuraa jo yli 200 000 suomalaista. Hänen aikaisimpiin teoksiinsa kuuluvat muun muassa Kansallispuistot tutuiksi -kirjasarja sekä Pohjoisen teillä.

 

Pepe Forsberg: Tunturit tutuiksi – Retkeilijän opas, nidottu, 160 sivua, kirjan ulkoiset mitat17 x 21 cm (ISBN 978-952-266-701-4) suositushinta 27 €. Karttakeskus 2021.

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023