Levinyt!
 

Kunnantalolle nyt taidetta ihailemaan

09.03.2022

Näyttelytiloja kaivataan

Paikallinen Taideseura Staalo on ponnistellut kittiläläisten taiteilijoiden näyttelyn kunnantalolle. Paikka ei ole taidenäyttelylle ihan ihanteellisin, sillä teokset on ripustettu kahteen eri kerrokseen osa kapeiden käytävien seinille.

taide del val junttila

Näyttelyn kuratoinut Misha del Val esittelee yhtä näyttelyn varhaisemmasta päästä olevaa Einari Junttilan maalausta sodan raunioittamasta Kittilän kirkonkylästä.

 

Näyttelyn kuratoinut taiteilija Misha del Val tiedostaa pulman ja esittääkin julkisen toiveen Kittilään.

– Tänne, joko Kittilän kirkonkylään tai Leville, tarvittaisiin ehdottomasti kunnolliset näyttelytilat. Olemme kiitollisia, kun kunta on nyt näin mukana, ja nyt saamme esille kittiläläistä taidetta pitkältä ajanjaksolta, talvisodan jälkeisistä vuosista aina tähän päivään.

Misha del Val kertoo myös, että täällä on nyt ensimmäistä kertaa ikinä julkisesti esillä muutamia Kalervo Palsan töitä, jotka on saatu näyttelyyn yksityiskokoelmista. Samoin on Särestöniemi-museo lainannut Reidar Särestöniemen töitä mukaan näyttelyyn.

 

Edustava kooste Kittilän taidetta

Kittilän lapset -näyttelyn taiteilijat ovat Reidar Särestöniemi, Einari Junttila, Kalervo Palsa, Reijo Raekallio, Jukka Puljujärvi, Timo Jokela, taiteilijapari Raisa Raekallio ja Misha Del Val ja kirjailija Arto Paasilinna.

Tunnetuimmat nimet eli Särestöniemi, Palsa ja Junttila perustivat vuonna 1970 Kuvataideseura Staalon, joskin nimi muutettiin Taideseura Staaloksi vuonna 1976, sillä mukaan saatiin muittenkin taidemuotojen edustusta.

taide paasilinna

Kirjailija Arto Paasilinnan tuotantoa on käännetty useille kielille. (Arto Paasilinna 20.4.1942 Kittilä – 15.10.2018 Espoo)

Nykyinen yhdistyksen puheenjohtaja Sari Hakko kertoo, että esille on noussut kaksi teemaa nykyisen Staalon riveissä.

– Kunnollisia näyttelytiloja tarvitaan kovasti ja nyt etsimme toimintaan myös uutta sykettä. Seuran alla on jo useita taidemuotoja, kuten teatteri, maalaus, lausunta, kirjoittaminen ja myös tanssi. Staalo muistetaan muun muassa teatterifesteistään ja markkinoiden taidenäyttelyistä, sillä tekijöitähän täällä Kittilässä on useita.

Kittilän vapaan sivistystyön lautakunnan puheenjohtaja Esa Ylläsjärvi muisteli näyttelyn avajaisissa taideseuran merkitystä kunnalle, sillä sen jälkeen, kun Staalo oli perustettu, tuli ensin kulttuurisihteerin virka ja edelleen vapaan sivistystyön lautakunta.

Muun muassa Esa Ylläsjärven omista kokoelmista on näyttelyyn saatu Kalervo Palsan töitä, jotka ovat nyt ensi kertaa julkisesti esillä.

– Olin itse vasta 14-vuotias kloppi, kun kuulin Kalle Palsan näyttelystä Kittilän Oasuuspankin alakerrassa. Koulussa olin toki pannut merkille Palsan, joka oli minua vanhempi. Einari Junttilaa pääsimme tapaamaan hänen kotonaan, kun opettaja vei meidät sinne luokkavierailulle. Einari myös käveli vaimonsa kanssa pitkin kyläraittia käsikynkkää ulsterissaan ja baskeri päässään, muisteli Esa Ylläsjärvi.

– Mutta maineikkain oli toki Reidar Särestöniemi. Sain tutustua lukioaikanani Reidarin työskentelyyn hänen vanhassa ateljeessaan. Kylällä pahat kielet puhuivat, että veljensä Anttu ne maalasi, mutta kyllä Reidari ne työt itse teki. Ne kaikki värit ja miten hän ne sai elämään, se oli jotakin maagista.

 

Videoita, ympäristötaidetta, vaate- ja korusuunnittelua

Vaatesuunnittelija Jukka Puljujärvi on tunnettu hálo-brändistään, joka yhdistää Reidarin printtejä asuissaan. Näyttelyssä onkin esillä yksi mekko, jonka printti on Reidar Särestöniemen luoma, lisäksi samassa yhteydessä on Meeri Koutaniemen valokuva Kalevala Korun pronssisesta Tundra-korusarjasta, joka on puolestaan hálon designia.

taide avajaiset

Kittilän Könkäältä on lähtöisin taiteilija, Lapin yliopiston dekaani, kuvataidekasvatuksen professori Timo Jokela, joka on erityisen tunnettu lumiveistoksistaan, niitä on nähty tunturissa, vuoristoissa ja kaupunkimiljöössä. Tähän näyttelyyn ei lunta tuotu tupaan, mutta Jokelan töitä ja työskentelyä voi seurata videoilla.

Misha del Val on valikoinut näyttelyyn myös Reijo Raekallion töitä.

– On aiheellista nostaa esiin näitä vielä eläviä ja luovia taiteilijoita, sanoi del Val.

Raekalliolta on esillä vuodelta 1969 työ Hevoset, Syyshirvas vuodelta 1988 ja tältä vuodelta Gallerian kukko, kaikki hyvin elinvoimaisia ja värikkäitä.

Näyttelyn kuraattori kokee omien töidensä sekä yhdessä puoliso Raisa Raekallion kanssa tekemänsä työt vähän kompleksisiksi, pari asuu ja työskentelee Sirkassa. Mutta kyllä ne kestävät katseen ja ovat tutustumisen arvoisia, eivätkä häpeä tässä kittiläläisessä taiteen seurassa lainkaan, sillä ne edustavat tämän päivän luomisvoimaa. Poikkeuksellista tekniikkaa töissä on sikäli, että pariskunta maalaa työt yhdessä ja vuorotellen.

 

Jaspis Toivonen

 

Kittilän lapset -näyttely esillä Kittilän kunnantalolla osoitteessa Valtatie 15, 99100 Kittilä 27.3. asti, näyttely avoinna joka päivä, arkisin klo 10–16, keskiviikkoisin klo 10–18, ja viikonloppuisin la–su klo 12–15. Huomata kannattaa talon ruokatunti eli kunnantalo kiinni arkisin klo 11-11.45.

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023