Levinyt!
 

Luontoilloissa kivistä lintuihin ja kasveihin viikoilla 11–12

09.03.2022

Puiston geologiasta viikolla 11

Peter Johansson on geologian dosentti, joka tuntee Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kerojen ja kurujen syvimmän olemuksen ja tunturimaiseman synnyn.

Lumi peittää alleen Pallas-Ylläs kansallispuiston. Sen selkärankana on Ylläkseltä Ounastuntureille kulkeva tunturijono, joka on jäänne ikivanhasta vuoristosta. Vuosimiljoonien kuluessa se on kokenut suuria mullistuksia.

Mitä kaikkea onkaan tapahtunut, ennen kuin tunturit, laaksot, kurut ja järvet ovat saaneet nykyisen muotonsa? Luontokeskuksen luontoillassa kuulet helposti ymmärrettävää esitelmää kansallispuiston geologisista muodostumista, sen maiseman synnystä ja kehityksestä.

Viikon 11 luontoillat Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa:

Tiistaina 15.3. Pallastunturin luontokeskus klo 18–19.

Keskiviikkona 16.3. Tunturi-Lapin luontokeskus klo 18–19.

 

Linnuista viikolla 12

Lintututkija ja tietokirjailija Pertti Koskimies kertoo, mitä Lapin linnuille käy, kun ilmasto ja elinympäristöt muuttuvat.

Ilmasto lämpenee nopeammin kuin miljooniin vuosiin. Talvet lyhenevät ja lumiolot muuttuvat. Valkoisissa talvipuvuissaan riekko ja kiiruna loistavat kuin lamppu petojen silmiin, kun lumentulo viivästyy. Kanalintujen on vaikeampi kaivautua kieppiin ja pöllöjen saalistaa myyriä, kun vesisateet ja pakkaset vuorottelevat.

Keväiden aikaistuessa kasvit ja hyönteiset kehittyvät aikaisemmin, mutta kaukomaiden muuttolinnut saapuvat entisellä aikataululla, jota säätelee valo. Ravintohuiput ehtivät mennä, ennen kuin poikaset kuoriutuvat.

Lintututkija ja tietokirjailija Pertti Koskimies luontoillassa tiistaina 22.3. Pallastunturin luontokeskus klo 18–19.

Koskimies kertoo keskiviikkona 23.3. Tunturi-Lapin luontokeskuksessa klo 18–19.

Tarinoita Suomen luonnon lajeista, biologi, opas Minttu Heimovirta torstaina 24.3. Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa klo 18–19.

 

Ilmoittaudu ennakkoon

Liput 5 e, lapset ja nuoret alle 16 v maksutta. Luontoillat järjestetään koronaturvallisesti, joten tule vain terveenä sekä käytä maskia ja huolehdi käsihygieniasta. Koronan vuoksi osallistujamääriä on rajoitettu. Ilmoittaudu ennakkoon Pallastunturin luontokeskukseen maanantaihin klo 16 mennessä puh. 0206 39 7930.

Luontoillat samalla otsikolla lisäksi keskiviikkoisin Tunturi-Lapin luontokeskus Hetta, ja torstaisin Yllästunturin luontokeskus Kellokas, kellonaika kaikissa sama klo 18–19.

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023