Levinyt!
 

Rinteiden punanutut auttavat ja neuvovat

23.02.2022

Lääniä ja tilanteita riittää

Levillä on laaja laskettelualue, sillä ympäri tunturin on käytössä kaikkiaan 43 rinnettä ja 27 hissiä. Rinnekokonaisuuksia on viisi eli Etu-, Etelä-, Länsi-, Koillis- ja Kaakkoisrinteet sekä etelärinteen parkit Levi South Park, Junior South Park ja Mini Park. Eturinteiden street uudistui vuonna 2021 ja siitä tuli Fun Park.

On siis tilaa, mutta on myös runsaasti niin sanottuja vaaranpaikkoja, joissa sattuu ja tapahtuu.

Sattumuksia varten rinteissä päivystävät Ski Patrolin henkilöt, joita muun muassa Levi Ski Resortin palkkalistoilla on vakituisina neljä kappaletta. He valvovat rinneturvallisuutta ja auttavat miehiä ja naisia mäessä.

hannu_heikkila

Ski Patrolin kirkkaan punaisen ja näkyvän työasun on päälleen pukenut jo kymmenen edellistä talvikautta hämeenlinnalainen Hannu Heikkilä.

– Nyt on menossa 11. talvi Levillä näissä hommissa. Ensimmäisen kerran olin täällä laskettelemassa jo 1980-luvun alussa, ja vuoden 1994 talvesta lähtien olemme vaimon kanssa vaunuilleet pelkästään täällä. Olemme kiertäneet läpi jokseenkin kaikki Suomen hiihtokeskukset, mutta tästä tuli mieluisin paikka meille ja nykyinen talvikoti.

Päivätyönsä Hannu Heikkilä kuten vaimonsakin ovat tehneet poliisissa. Nyt molempia tarvitaan hiihtokeskuksen tohinoissa, vaimo on ollut mm. hiihtokoulussa opettajana ja viime talvi meni koronamaskeja jakaen, tämän kauden alussa puolestaan tarkisteltiin koronapasseja.

– Kun Jouni Palosaari aikanaan sai selville entisen virkatyöni, olinkin sitten napattu tänne turvallisuushommiin melkeinpä oitis. Täällä on ollut ja on monenlaista tehtävää rinnetyön ohella, kuten liikennemerkkien ja opasteiden kunnon tarkistaminen ja sijainnit, pysäköinti- ja tapahtumajärjestelyjä. Sitten päivittäin pitää silmällä, mitä rinteisiin kuuluu, ovatko siellä kaikki tarvittavat paikoillaan, jotta laskijoilla on turvallista harrastaa. Olemme myös aina kuulolla, jos ensiapukelkka lähtee liikkeelle ja tarvitaanko siellä ylimääräisiä käsipareja avuksi.

Hiihtokeskuksessa on kaksi ensiapukelkkaa, toinen sijaitsee valmiusasemissa Eturinteillä Zero Pointilla ja toinen Etelärinteillä South Pointilla. Hälytyksen tullen liikkeelle lähtee kelkka reki perässään ja kuljettaja, joka tuntee rinteet kuin omat taskunsa, ja lääkintähenkilö.

 

Taitotaso vaihtelee laidasta laitaan

Hannu Heikkilä on töissä valtakunnallisena 112-päivänä, jolloin hän saapui lasketellen Leevilandiaan Etelärinteille.

– Tuossa tullessa piti laittaa yksi laskija tulemaan kävelemällä alas, sillä hänen laskutaitonsa eivät riittäneet kyseiselle rinteelle. Näitä aina välillä tulee vastaan ja silloin on parasta mennä kävellen hankalimman osuuden ohi, jos alkaa liikaa hirvittää. Se on yllättävänkin yleistä, että yliarvioidaan omaa osaamista. Mutta hiihtokoulu auttaa siihen ongelmaan nopeasti.

Heikkilä sanoo myös, että koulujen hiihtolomien aikaan kuitenkin aika harvoin joutuu laskutaitoon puuttumaan, nuoret varsinkin ovat osaavia. Mutta kun alkavat ne kuuluisat aikuisten viikot, tulee usein vastaavia pulmia, joihin joutuu puuttumaan.

– Sitä lähtee aikuisporukka Lappiin ja viimeisimmästä laskettelusta on jopa kymmeniä vuosia. Taidot ovat silloin väkisinkin ruosteessa eikä siinä sitten auta varsinkaan se viisasten juoma.

Alkoholia liikaa nauttineet poistetaan rinteestä, sillä saattaa olla kohtalokas yhdistelmä olematon laskutaito ja horjuva olomuoto yhdistettynä humalatilaan. Siinä ei sitten auta uhoaminen, vaan taksi majapaikkaan.

Ski Patrolit ovat näkyvä joukko, joka auttaa ja neuvoo parhaansa mukaan. Heitä ei ole liikaa, normaalisti kaksi vuoroa kohden, jos hyvin sattuu. Kannattaakin laittaa Levillä myös muistiin tärkeät puhelinnumerot, mikäli tarvitsee apua rinteillä.

 

Jaspis Toivonen

 

 

Apua!

Ski Patrol, puh. +358406672501

Rinne-ensiapu, puh. +358443674278

Yleinen hätänumero, puh. 112

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023