Levinyt!
 

Alpeilta Leville vuosi toisensa jälkeen

23.02.2022

Itävallan hiihtolomat sopivasti tammikuussa

Suomalais-itävaltalainen Päivi Blöchl on lomaillut perheineen Levillä joka tammikuu viimeiset kymmenen vuotta. Siinä ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, niin tekevät monet muutkin Lappiin ihastuneet ihmiset. Mutta miksi tulla laskettelulomalle Leville, kun itse asuu upeiden Alppien äärellä?

– Levillä on niin kaunista ja rauhallista. Täällä on kaikkialla luonnonlunta, kun taas meillä Itävallassa on pääosin tykkilunta ja rinteitä reunustavat lumettomat, vihreät puut, Päivi Blöchl toteaa.

Päivi_itse

Lähes kolmekymmentä vuotta Itävallassa asunut Blöchl kertoo, että itävaltalaisten hiihtoloma ajoittuu juuri sopivasti ennen suomalaisten lomasesonkia.

– Hiihtolomamme on tammi-helmikuussa, jolloin Levillä on rauhallista. Itävallan hiihtokeskuksissa on tuolloin valtavat ruuhkat ja aikaa kuluu enemmän hissijonoissa kuin rinteissä. Levillä ei tarvitse jonottaa. Ja vaikka täällä rinteet ovat paljon lyhyemmät kuin Itävallassa, meille tulee kuitenkin rinnekilometrejä täällä enemmän, koska pääsemme laskemaan koko ajan. Levillä käymme joka rinteessä, ja kierrämme tunturin yleensä pari kertaa päivän aikana.

 

Tietyt ruokarutiinit ja tuttu majapaikka

30 kilometriä Wienistä etelään päin sijaitsevassa Traiskirchenissä asuvan Blöchlin perheen lähin rinne on vajaan tunnin ajomatkan päässä, jonne voisi hyvin tehdä päivämatkoja.

– Mieheni Peter ei oikein innostu päiväreissuista Alpeille, vaan hän haluaa laskupäivän jälkeen Kota-baariin oluelle, ei autonrattiin, Blöchl nauraa.

Myös Levin alueen muut ravintolat ovat tulleet perheelle tutuksi vuosikymmenen aikana.

– Loman aikana teemme ruokaa huoneistossamme pari kertaa, mutta muuten käytämme ravintolapalveluita. Meillä on tietyt perinteet eli ensimmäisenä iltana menemme saletisti Ämmilään ja viimeisenä iltana Pihvipirttiin. Siinä välissä kierrämme kaikki keskustan ravintolat ja nautimme paikallisista herkuista. Päivällä syömme aina rinneravintoloissa.

päivi_perhe

Blöchlin perheen vakiomajapaikaksi on muodostunut Levin keskustassa sijaitseva alppitalo Kultarinne. Se varataan jo vuotta aiemmin, heti edelliseltä Levin lomalta kotiuduttua.

– Haluamme asua keskustassa, ja varaamme aina saman ison huoneiston, johon mahtuu myös ystäviä ja sukulaisia. Toisinaan varaamme useamman huoneen, sillä tuomme tänne koko ajan lisää itävaltalaisia.

Lomahuoneiston keskeinen sijainti mahdollistaa sen, että palveluiden äärelle pääsee helposti. Kuin myös rinteeseen.

– Jos teitä ei ole hiekoitettu, pääsemme suksilla huoneistomme ovelta eturinteen hissille.

Hiihtolomallaan aktiiviset Blöchlit seurueineen ehtivät muuallekin kuin rinteeseen.

– Käymme huskyajelulla ja moottorikelkkailemassa, ja miehet käyvät ajamassa icekartingia. He ajavat kurveja mielessään koko vuoden, ja itävaltaismiehet tulevat Leville melkein pelkästään icekartingin ja keskinäisen kilpailunsa takia, Päivi Blöchl toteaa huvittuneena.

 

Syksyllä ruskaa ja ehkä aromaterapiaa Levillä

Päivi Blöchl työskentelee Itävallassa diplomi-aromapraktikkona. Hän on pitkään vetänyt aromaterapiakoulutuksia ja tullut tunnetuksi alalla kautta maailman.

Ensi syksyn haaveena hänellä on päästä kokemaan Levin tutut rinteet ensimmäistä kertaa ruskan aikaan ja tuoda samalla omaa aromaterapian osaamistaan Leville.

– Haluaisin syksyllä Leville muutamaksi viikoksi, ja jos täällä olisi kiinnostusta aromaterapian opiskeluun, niin opettaisin sitä mielelläni paikallisille toimijoille ja myös matkailijoille.

Virpi Kallio

 

www.aromainsel.fi/paeivi-helena-bloechl

 

 

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023