Levinyt!
 

Laaturuokaa rattailla halki Suomen

16.02.2022

Munamies kuljettaa tuoretta tavaraa Lapin kuluttajille

Pohjoisen asukkaat ovat muutaman viime vuoden ajan päässeet nauttimaan laadukkaiden suomalaisten pientuottajien elintarvikkeista. Ruokamyyntiauton reitti on kiertänyt tunturikeskuksien kautta aina pohjoisimpaan Lappiin saakka parin viime vuoden ajan.

aarneKarppinen

Sodankylän Raudanjoella kotipesäänsä pitävä Aarne Karppinen pitää jatkossakin huolen siitä, että täällä voi ostaa laaturuokaa ilman enempiä välikäsiä suoraan tuottajilta. Tämän vuoden alusta Karppisen yritys Wild One kuljettaa ja myy edelleenkin Niittymunat, Sulo-hunajat, Krannin luomuviljat ja monet muut suositut herkut lappilaisiin pöytiin.

Ja reittiverkosto on hyväksi havaittu ja tuttu, esimerkiksi Levin Bensiksen pysäkille auto tuo tavaraa kolmen viikon välein aina maanantaisin, samoin pysähdytään Kittilässä.

– Tuotteet tilataan jatkossa WildOne-nettisivuston kautta. Tässä alkuvaiheessa meillä pelittää myös whatsapp-ryhmä, joka tiedottaa akuutit aikataulumuutokset, tavaran tuontipäivät ja mahdolliset muut asiat. Sähköpostilla tehdään tilaukset määräpäivään mennessä ja tuotteet maksetaan kortilla autolta noudettaessa, kertoo Aarne Karppinen.

Karppinen kuuntelee asiakaskuntaansa, joten toiveita voi aina esittää. Vuodenkiertoa seuraten myös monet sesonkituotteet ovat saatavilla, kuten esimerkiksi Kemijärveltä nuotalla pyydettävät muikut, poroerotusten aikaan tuore poron veri tai satunnaisesti esimerkiksi ternimaito.

– Etsinnässä ovat nyt erityisesti gluteenittomien tuotteiden valmistajat, myllärit ja leipomot, mielellään lappilaiset valmistajat. Saa ottaa yhteyttä, sillä tuotteita kysellään, sanoo Karppinen.

Kennoittain myytävien Niittymunien ulkokanalan kanojen tuottamien munien ohella valikoimissa on esimerkiksi Bornemannsin omenatuoremehut Paraisten Kirjalasta, Heikkilän Juustolan voita, maitoa ja juustoja Pälkäneeltä, Feri´s raakamakkaroita, Häntälän hunajaa Somerolta. Lapin puikulaperunoita tulee Jankkilan tilalta Tervolasta ja samalta kylältä ovat Arctic Ice Creamin artesaanijäätelöt.

 

Ruokarahtausta 17 vuotta

Karppisen kuljetusyritys La Cotra Oy aloitti marraskuussa 2005 muun muassa poronlihan kuljettamisen pohjoisesta Lapista etelään.

– Alkuperäinen ajatus oli silloin myydä ja kuljettaa Lapin tuotteita etelään. Mutta samoihin aikoihin Inarista loppui Finnairin organisoima poronlihan lentokuljetus, joten poronliha siirtyi maantielle rattaiden päälle. Vuosien aikana on tässä kertynyt melkoinen kokemus ja ymmärrys logistiikasta sekä jakeluteistä. Ja edelleenkin on poronliha pääosassa varsinkin erotusaikaan.

Karppinen on tarpeellinen ja tehokas linkki poronlihan tuottajien ja ostajien välillä, sillä monikin poromies osaa kyllä tuottaa ja jatkojalostaa laadukasta poroa, mutta sitten tietotaito loppuu markkinointiasioissa, kun tuotteet pitää saada liikkeelle ostajien ulottuville.

Karppisen ajatus on liikuttaa elintarvikkeita kumpaankin suuntaa pitkin Suomea, kun poroa ajaa etelään, voidaan paluukyytiin pakata sitten esimerkiksi jauhoja, munia ja hunajaa. Pienemmätkin tuottajat saavat tuotteensa liikkumaan ja kuluttaja arvostaa pientuottajien laatua ja raaka-aineiden kotimaista alkuperää, kun useimmiten se on lisäksi luomua.

 

Tilaamaan tuotteita

Pian aukeavat nettisivut, joilta näkee tarkemman tuotevalikoiman ja ohjeet tilauksen tekoon (www.wildone.fi)

Puh. 040 841 6768/Aarne Karppinen

Seuraava tilausaika sulkeutuu 27.2. ja tuotteet saadaan perille 7.3. pohjoiseen.

 

Jaspis Toivonen

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023