Levinyt!
 

Lentomatkustus kasvoi viime vuoden loppupuolella

19.01.2022

Eurooppa vahva, Aasia heikko

– Vuosi 2021 osoitti, että lentomatkustus elpyy heti pandemiatilanteen helpottuessa. Ihmiset haluavat matkustaa. Lentoliikenne alkoi vilkastua heinäkuussa, kun matkustusrajoituksia purettiin. Lentojen ja matkustajien määrä lisääntyi loppuvuotta kohti, kertoo Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori.

Eniten matkustajia oli reiteillä Saksaan, Espanjaan ja Ruotsiin. Aasiaan suuntautuva liikenne oli koko vuoden ajan vähäistä. Kansainvälisten vaihtomatkustajien osuus lennoilla oli noin 15 prosenttia koko matkustajamäärästä.

Helsinki-Vantaalla vuoden 2021 matkustajamäärä nousi 4,3 miljoonaan. Matkustajista 80 prosenttia lensi ulkomaille. Vilkkainta aikaa oli joulukuu, jolloin lentoaseman matkustajamäärä ylitti miljoonan ensimmäisen kerran pandemian aikana.

– Helsinki-Vantaan uudet lähtö- ja tuloaulat avautuivat sopivasti joulusesonkiin. Lisää tilaa ja uusia palveluita on tulossa jo tänä keväänä, kun muun muassa huippumoderni turvatarkastus otetaan käyttöön. Helsinki-Vantaan kehitysohjelma valmistuu kokonaisuudessaan vuonna 2023, Vuori sanoo.

 

Suorat reittilennot maakuntakentille kasvussa

Finavian alueellisten lentoasemien matkustajamäärä vuonna 2021 oli 1,1 miljoonaa. Vuoden aikana avautui useita uusia kansainvälisiä lentoyhteyksiä Rovaniemen, Kittilän, Tampere-Pirkkalan ja Turun lentoasemille.

– Tilauslentojen lisäksi myös suorat reittilennot Euroopan isoista kaupungeista alueellisille lentoasemillemme ovat kasvussa. Olemme Finaviassa jo vuosia tehneet paljon töitä saadaksemme lentoyhtiöt lentämään tänne ja markkinoineet Suomea houkuttelevana matkakohteena. Työ kantaa nyt hedelmää, sanoo Vuori.

 

Lapin lentoasemilla erinomainen joulusesonki

Vuosi 2021 huipentui Lapin lentoasemien erinomaiseen joulusesonkiin. Tilauslentoja saapui yhteensä 690, mikä on kuusi prosenttia enemmän kuin ennen pandemiaa vuonna 2019.

– Turistilentojen määrä kasvoi erityisesti Kittilän ja Kuusamon lentoasemilla. Olemme investoineet Lapin matkailuun 60 miljoonaa euroa ja laajentaneet lentoasemiamme sekä parantaneet palvelutasoa merkittävästi. Lapin vetovoima on vahva ja uskomme matkailun kasvuun, Vuori sanoo.

 

Pohjoisen tilauslentomäärät lentoasemittain

Rovaniemi  

Vuosi            lentoja

2021             238

2019             237

Kittilä

2021             268

2019             240

Ivalo

2021             108

2019             124

Kuusamo

2021             78

2019             60

 

(Finavia)

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023