Levinyt!
 

Nautitaan talvesta perisuomalaisin tavoin

19.01.2022

Kätkänrannasta rentoutta elämään

– Yhä taistellaan pandemian kanssa ja yritykset ovat kovilla, mutta vastapainoksi täällä meillä tarjotaan mukavaa ja turvallista ulkoilmassa tekemistä. Saunabaarin ympärille tänne Leville onkin jo syntynyt oma ”Kätkänrannan luonnonmukainen talviurheilukeskus”, sanoo Jarkko Kuusisto, muun muassa ohjelmapalveluyrittäjä ja Tuikun ravintoloitsija sekä Peak Lapland – Lapin Huippuhotellit Oy:n toimitusjohtaja.

avanto jarkko

Kuusiston Saunabaari sijaitsee Immeljärven rannalla Kätkätunturin kupeessa. Saunabaari palvelee kesällä aurinkoisen uimarannan asiakkaita, järveen pulahtelun ohella voi vuokrata sup-lautoja tai buukata itsensä opastetuille maastopyöräretkille. Kesän rosvopaisti-illat ovat jo perinne ja muutakin purtavaa baarilta on saanut.

Talvi ei hommia rajoita, vaan järven jäiseen kanteen on tehty kunnon avanto talviuimareiden iloksi. Kerran viikossa eli perjantaisin pääsee kympillä pulahtamaan raikkaaseen veteen. Sitä kuumaa saunaa ei ole tarjolla, mutta uimareiden vaatteiden vaihto sujuu viimalta suojassa kolmessa lämmitettävässä kasvihuoneen oloisessa maisemasmajassa.

Samoissa tiloissa voidaan nauttia kupponen myös kuumaa tuulen suojassa varsinkin viikosta 8 alkaen, kun Saunabaari on avoinna taas päivittäin ohi ajavien kelkkailijoiden, hiihtäjien ja kävelijöiden iloksi.

 

Turvallinen avanto

Saunabaarin avanto on sen verran iso, että siinä mahtuu muutaman uimaliikkeen tekemään. Suorakaiteen muotoisessa avannossa on molemmin puolin portaat pohjaan saakka ja vettä riittää niin, ettei pohjaan tarvitse koskea.

avanto uinti

Pumppu pitää veden sulana ja avanto peitetään eristekannella silloin, kun se ei ole käytössä.

– Meillä avanto on suunnattu tosiharrastajille eli ei mennä veteen suoraan saunan kuumuudesta, vaan pukutiloista, ja matkaa tuonne avantoon on sen verran, että kroppa ehtii jäähtyä vähäsen. Elimistö ei siten koe liian suurta lämpöerojen aiheuttamaa shokkia.

Saunabaarin avantoon ei liioin päästetä ketään yksin, vaan henkilökuntaa on aina paikalla.

 

Potkuri ja pyörät

Immeljärveltä on myös oivallista bongailla revontulia. Paras ja hauskin tapa revontuliretkelle on vuokrata Saunabaarilta oma potkukelkka vaikkapa koko päiväksi ja potkutella keskelle järveä taivasta tarkkailemaan.

– Potkukelkka on vanha suomalainen kulkuväline, jolla on käyttöä täällä Levillä, kun kaikkia teitä ei hiekoteta. Harva suomalainen on nykyisin enää potkurilla viilettänyt, joten se hauskuus kannattaa kokeilla.

Jarkko Kuusiston yrityksestä voi myös varata sähköfättäriretken, joka tehdään oppaan johdolla yrityksen omille privaattireiteille. Käytössä on lisäksi metsän suojassa oma laavu, jossa voidaan levähtää tauolla.

– Moni pyöräilee näin talvella omin päin, mutta ohjatulla retkellä on oma arvonsa, sillä pääsee uusiin maisemiin, kun emme aja yleisiä reittejä pitkin. Opas osaa lisäksi kertoa enemmän lähimaisemista ja vaikka pysäyttää joukon tekemään luontohavaintoja. Tietyillä paikoilla viihtyy muun muassa metso tai muutenkin eri eläinten jälkiä on hauska havainnoida lumesta.

Saunabaarin rannassa on myös luistelukenttä, jonne voi mennä tekemään piruetteja tai pelaamaan lätkää kavereiden kanssa ilmaiseksi omin välinen. Hokkareita vuokrataan paikan päältä, mikäli ei omia luistimia satu mukaan.

– Tarjoamme täällä helppoja ja hauskoja suomalaisia talviaktiviteetteja. Kannattaa tulla elvyttämään taitoja ja välineet niihin on meillä. Näinä aikoina moni tekee ohjelmavaraukset kännykällä tai tabletilla kotisohvaltaan, mutta suosittelen aina soittamaan, silloin löydetään varmasti kaikille kivaa tekemistä. Varsinkin seurueiden kannattaa kysellä, mitä hauskaa täällä olisi tarjolla, vinkkaa Jarkko Kuusisto.

Avantopalvelut ja muut ohjelmat kannattaakin varata ennakkoon.

 

Jaspis Toivonen

 

https://peak.fi/saunabaari

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023