Levinyt!
 

Uusia tuulia Utsun keittiössä ja salilla

10.11.2021

Taiteellinen keittiömestari

Uuden talvikauden alla on Ravintola Utsu Levin Igluilla saanut vahvistuksekseen uuden keittiömestarin Jussi Piiroisen.

Iglujen ravintola avautui kesätauon jälkeen ruskalta ja nyt vain vauhti kiihtyy. Marraskuun puolivälistä alkaen Utsu palveleekin asiakkaita jo joka päivä. Piiroinen aloitti työt Utsussa elokuun puolivälissä.

Jussi Piiroinen on kotoisin Pohjois-Karjalasta, Nurmeksesta, siten ravintola-alan perusopinnot sekä kokin tien ensi askeleet on otettu Joensuun ravintolakoulussa. Sieltä miehen tie on vienyt pääkaupunkiseudun kautta Tunturi-Lappiin.

– Vuonna 2018 tulin tänne Leville työhön ja tänne on asetuttu puolison kanssa. Olen työskennellyt Hotelli K5 Levillä ja Panoramassa sekä lisäksi Lapland Hotel Oloksella ja Pallaksella. Nyt on edessä tiukka puolivuotisrupeama, kun talvisesonki on alussa, tietää ainakin, että töitä riittää. Meilläkin olisi vielä Utsun keittiössä tarvetta yhdelle ammattitaitoiselle kokille.

jussi_mertsi

Jussi Piiroinen ja Mervi Savolainen

Piiroinen on jo sen verran pitkään täällä ollut, että paikalliset tuottajat ja raaka-aineet ovat tulleet tutuiksi. Se näkyy myös ravintola Utsun listalla, jonne muun muassa poro tulee Arcti Foodilta Raattamasta ja kaskinauriit Petri Sinkkosen luomutilalta Sodankylästä. Oman talon markkinointipäällikkö on myös sienivelho, siten ravintolan laarit ovat täynnä talven varalta ainakin rouskuja eri muodoissa ja korvasieniä. Ja marjatkin poimitaan itse.

– Itselle on läheistä pohjoismainen moderni ruoanlaitto ranskalaisella tekniikalla. Tykkään yhdistellä kasvisruokia hyviin lihoihin. Tässä hiljaisemmalla kaudella on tehty kolmen ruokalajin menukokonaisuuksia, kun kausi virkistyy, tehdään useamman ruokalajin menuita. Lisäksi ruoat huuhdellaan alas niihin hyvin sopivilla viineillä.

Ravintola Utsussa leivotaan itse leivät. Vaalea juureen leivottu kuminaleipä sekä mallaslimppu vievät kielen mennessään. Leipiä myös myydään edelleen ulos ravintolasta.

Jussi Piiroiselle on tärkeää annoksen kaunis esillepano. Se kertoo myös siitä, että mies omaa visuaalista silmää. Olipa maalaustaidetta harrastavalla Piiroisella elokuussa Kittilän kirjastolla jo oma näyttelykin.

Talvikaudella kutsuvat jälleen ladut, sillä Piiroinen on luvannut itselleen nyt kunnolla elvyttää luisteluhiihdon tekniikan. Mäestä, pilkiltä ja kalastamasta hänet tapaa myös.

 

Ravintola Utsun salipäällikkö  Mervi

Mervi Savolaisen vastuulla on ravintola Utsun sali. Nilsiästä maailmalle lähtenyt Mervi on Levillä jo toista kierrosta töissä, sillä vuonna 2010 hän tuli ensi kertaa Leville muun muassa Panimolle ja Coloradolle.

– Lähdin sitten Aasiaan, jossa ehdin olla reissussa pari vuotta, mutta korona ajoi kotiin ja toi Utsuun eli nyt olen täällä jo toista talvea peräkkäin. Opiskelin sukellusoppaaksi Indonesiassa ja lisäksi tein ympäristönsuojeluun liittyvää vapaaehtoistyötä. Sinne kyllä elämä kutsuu uudelleen, jahka tämä tauti rauhoittuu.

– Vaikka olen Nilsiästä ja siellä se Tahko olisi ollut kotitilan vieressä, halusin silti tänne Lappiin. Laskettelua on joskus harrastanut ihan kilpailumielessäkin, joten se sujuu edelleen. Mutta myös maastohiihto kutsuu, on aivan ihanaa, kun pääsee ulos, tunturista saa myös energiaa omaan työhön.

Mervi Savolainen arvostaa omaa työpaikkaansa, jossa on loistava henki ja timanttinen tiimi. Kun on kivat työkaverit, niin jaksaa.

– En enää menisi edes sellaiseen paikkaa, jossa en viihtyisi. Yksityisellä yrittäjällä pienessä porukassa hommat hoituvat mutkattomasti ilman välikäsiä.

Mervi Savolainen antaa pätevän vinkin asiakkaille pöytävarauksien suhteen tänä korona-aikana:

– Pöytävaraus ravintola Utsuun kannattaa ehdottomasti tehdä niin aamiaiselle, lounaalle kuin illallisellekin. 16. marraskuuta alkaen olemme avoinna joka päivä ja 23.11. lähtien meillä on myös lounasta tarjolla. Aamiaista myymme myös talon ulkopuolelle, mutta aina siis pöytävarauksella.

 

Jaspis Toivonen

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023