Levinyt!
 

Joulutorilta lahjaksi paikallisia käsitöitä ja lämmikkeeksi avotulikahvit

10.11.2021

Nuotiobaristan kahvia himoitaan Iso-Britanniassa asti

Perinteinen Levin joulutori avattiin lauantaina 6. marraskuuta. Eturinteen kupeessa sijaitsevalla torilla myydään jälleen tällä sesongilla uniikkeja, paikallisia käsityöntekijöiden tuotteita. Ostosten lomassa maistuvat nuotiobaristan erikoiskahvit ja pikkuherkut.

joulutori

Halipuun campfire baristan Steffan Wunderinkin myyntikojulla on melkoinen säpinä heti avajaispäivänä. Avotulella valmistetut juomat maistuvat suomalaisten lisäksi muun muassa norjalaisille, saksalaisille ja singaporelaisille.

Brittejä ei näy kahvijonossa vielä, mutta teehen siirtomaa-ajalla ihastuneet englantilaiset odottavat kuumeisesti kotimaassaan, että pääsevät maistamaan Wunderinkin avotulella valmistamaa kahvia.

– Olen saanut Iso-Britanniasta viestejä ihmisiltä, jotka ovat nähneet ohjelman, jossa Gordon Ramsay nauttii kahviani, että olenhan varmasti joulutorilla, kun he tulevat talvella Leville, Hollannista jo vuosia sitten pohjoiseen kotiutunut Steffan Wunderink nauraa.

Teetäkin on toki nuotiobaristan listalla, kuin myös kuumaa mehua ja kaakaota, joiden kanssa maistuvat itsetehdyt puolukkavaahtokarkit ja keksit. Uutuustuotteena Wunderinkilla on koivunlehdestä, katajamarjasta, chaimausteesta ja lukuisista muista mausteista koostuva siirappi, jota voi ostaa kotiinviemisiksi suoraan baristalta tai tilata netistä.

 

Suutarin naisten neulepaidat viedään käsistä

Joulutorin käsityötarjonnasta vastaavat tänä vuonna pitkälti Pauliina ja Marjatta Suutari, joilla on peräti kolme myyntikojua. Myynnissä on toinen toistaan upeampia tuotteita – neuleita, lapasia, myssyjä, sukkia, säärystimiä, lisäksi myös leivonnaisia, havukransseja ja monenlaisia joulukoristeita.

Joulutorin säännöt määrittelevät, että myyntiin saa tuoda vain kotimaisia tuotteita, joissa tulee näkyä lappilaisuus. Äiti ja tytär Suutarin tuotteet täyttävät nämä kriteerit mennen tullen.

– Meillä on myynnissä tavaraa, jollaista ei saa muualta. Teemme suomalaisia vanhoja malleja, revontulipuseroita, joita näkee 1960-luvun luokkakuvissa. Paidat myydään loppuun ennen joulua, Pauliina Suutari kertoo.

Suutareilla on joulutorilla työskentelystä jo pitkästi yli kymmenen vuoden kokemus. Kylmyys ja pitkät päivät eivät pelota näitä naisia. Koronakaan ei ole heitä säikäyttänyt, ja eikä myynti ole kärsinyt.

– Edellinen vuosi ei ollut ollenkaan huono, sillä suomalaiset matkailijat korvasivat ulkomaalaiset, ja suomalaisilla on nyt ostovoimaa, Pauliina Suutari iloitsee.

 

Torikaupoille

Joulutori on avoinna viikonloppuisin 26.11. saakka klo 10–18, ja 26.11.–8.1. päivittäin klo 10–18. Maanantait ovat huoltopäiviä, joten kaikki myyjät eivät välttämättä ole paikalla.

Poikkeukset aukioloajoissa: jouluaattona 24.12. avoinna klo 10–15, joulupäivänä 25.12. kiinni, mutta myyjät voivat halutessaan olla paikalla, uudenvuodenaattona 31.12. myyjät voivat olla halutessaan paikalla myös illan tapahtumien aikana.

Joulutorilla vierailee Lucianpäivänä 13.12. islanninhevoskulkue ja jouluaattona torilla hiljennytään kuuntelemaan joulurauhan julistusta.

Virpi Kallio

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas