Levinyt!
 

Pohjois-Suomen hiihtokeskuksille uusi 5G-verkko

13.10.2021

Suomen Yhteisverkko Oy rakennusmestarina

DNA:n ja Telian yhteisesti omistama yhtiö Suomen Yhteisverkko Oy (SYV) rakentaa uutta 5G-verkkoa Pohjois- ja Itä-Suomeen yhteistyössä Nokian kanssa. Kolmivuotinen rakennusprojekti käynnistyi maaliskuussa 2021 ja jatkuu nyt lokakuussa Pohjois-Suomen hiihtokeskuksissa. Verkon päivitystyön myötä myös alueen 4G-verkon kapasiteetti moninkertaistuu.

Kapasiteettitarve Pohjois-Suomen hiihtokeskuksissa on kasvanut muuta maata nopeammin kotimaan matkailun ja etätöiden lisäännyttyä. Siksi uusi 5G -verkko rakennetaan Pohjois-Suomen hiihtokeskuksiin jo syksyn 2021 aikana, ennen hiihtokauden alkamista.

Uuden 5G-verkon myötä mobiililaajakaista- ja puhepalveluiden siirtonopeudet sekä palvelutaso paranevat hiihtokeskuksissa.

Tukiasemia rakennetaan tuntureissa seuraavasti:

Kittilän Levillä Levin keskus, Kauppila, Sirkka, Nuottirakka, Kelorakka, Metsärakka, Kalliorakka, Keskirakka, Isorakka, Välirakka, Etelärakka, Koillisrinne, Etelärinne, Lomakuru, Uuselkä ja Gondolirinne.

Kolarin Ylläksellä Yllästunturi, Etelärinne, Ylläsrinne, Ylläsjärvi, Äkäslompolo, Kaupinjärvi, Ristimella, Kulmala ja Kellokas.

Inarin Saariselällä Saariselän keskus, Riekonlinna ja Kaunispää.

Kuusamon Rukalla Rukan keskus, Rukatunturi, Rukajärvi, Aikkila, Erkkoranta, Vuosseli, Salmilamminkylä, Suorajärvi, Purnuvaara ja Juuma.

Rakentaminen on aloitettu Levillä 5.10., Ylläksellä 6.10., Saariselällä 12.10., ja Rukalla töihin päästään 18.10. Kaikkien hiihtokeskusten tukiasemavaihtojen on tarkoitus valmistua viimeistään 29. lokakuuta 2021.

Tukiasemien vaihtoon liittyvistä töistä aiheutuu pahimmillaan työpäivän mittainen paikallinen katkos DNA:n ja Telian matkaviestinpalveluihin. Katkokset pyritään kuitenkin pitämään mahdollisimman lyhyinä, jotta ne aiheuttavat asukkaille ja yritystoiminnalle mahdollisimman vähän haittaa.

Uuden verkon 5G- ja 4G-kapasiteetti on moninkertainen vanhaan verkkoon nähden, ja palvelutaso paranee myös 4G-päätelaitteilla.

5G:n hyödyt pähkinänkuoressa

Luotettavuus: Luotettavampi ja toimintavarmempi kuin olemassa olevat verkot.

Nopeus: Jopa yli gigan nopeudet.

Laatu: Suoratoistopalveluiden, videoiden ja TV-ohjelmien parempi laatu ja pätkimättömyys.

Miellyttävä käyttökokemus: Esimerkiksi etätyöt ja pelaaminen onnistuvat paremmin, kun viiveitä on vähemmän ja sovellukset reagoivat välittömästi.

700 MHz:n taajuusalueille rakennettavat verkot voivat aiheuttaa häiriöitä pienelle osalle antenni-TV-talouksista. Lisätietoa aiheesta täällä: https://taajuustalkoot.fi/

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023