Levinyt!
 

Tyrnipuskiin vitamiinijahtiin

13.10.2021

Yliopiston tutkijoiden koeala

Tepastossa Lohirannan tilalla Bärtil ja Vappu Lappalaisen hoivissa kasvaa Lapin vanhin tyrniviljelmä. Alun perin tyrnit saatiin Tepastoon Turun yliopiston elintarvikekemian laitoksen perustettua sinne koealan. Tyrnejä on tutkittu jo vuosia eli koko koealan toiminnan ajan, ja jo ainakin kahdeksan väitöskirjaa on näistä pensaista valmistunut.

– Tänä kesänä muun muassa kokeiltiin sitä, ettei niitä enää keinokasteltu lainkaan, vaan ne saivat selviytyä omin voimin luonnon armoilla. Satoa on silti taas saatu, joten hyvin tässäkin kävi. Tyrni pärjää näköjään kuivempanakin kesänä laajan juuristonsa voimalla, kertoo Bärtil Lappalainen.

 BÄRTIL

Kesällä perustettiin Utsjoen Kevolle Lapin pohjoisin uusi tyrniviljelmä tutkijoiden seurattavaksi ja sinne muun muassa vietiin taimet Tepaston tarhasta.

 

Käsin poimittava vitamiinipommi

Tyrnien sadonkorjuukausi alkaa Lapissa yleensä syyskuun jälkimmäisellä puoliskolla. Lohirannan tilan viljeltävät tyrnipuskat ovat jalostettuja lajikkeita eli ne ovat satoisia eivätkä niin piikkisiä, kuin villeinä merenrannoilla kasvavat yksilöt. Näitä voidaan poimia hyvin käsin eikä tyhjin astioin ahkeran tarvitse pensaan juurelta poistua.

Jos ja kun syksy on lämmin, voidaan sadonkorjuuta jatkaa aina pakkasiin saakka ja vielä pakkasillakin, jos vain poimija itse tarkenee.

Lappalaiset ovat tarjonneet tarhassaan itsepoimintaa ihmisille 20 euron päivämaksulla, jolla saa poimia niin paljon päivässä kuin jaksaa ja viitsii. Niin on ollut tänäkin syksynä.

tyrnit

Tyrni on erittäin vitamiinipitoinen marja, jonka antioksidantit vaikuttavat terveyteen monin tavoin.

Marja on kypsyttyään väriltään auringonoranssinen, marja on kiinni suoraan pensaan oksissa ja siten se joudutaan poimimaan yksittäin. Mutta näppäräsorminen oppii äkkiä oikean nyppimistekniikan ja marja-astia alkaa täyttyä.

– Jos tuntuu siltä, ettei hommasta tule mitään, olemme myös myyneet marjaa valmiiksi pakasterasioihin poimittuna.

 

Eläkeläisille virkistysretki

Kittilän Eläkeläiset tekivät marjavierailun Tepastoon syyskuun lopulla. Monelle retki Tepastoon oli ihan uusi kokemus ja varsinkin tyrnit aivan uutta, mutta vanhoja hillanpoimijoita olivat toki kaikki.

Pentti Vaarala ei ollut ensimmäistä kertaa asialla, niinpä hänellä rasiat täyttyivät vauhdilla, kun tekniikka oli hallussa. Tyrni maistuu puuron tai viilin kanssa.

tyrni_poimi

Marjaa makusteltiin innolla ja aika moinen aamiaispuuro saikin uuden lisukkeen tyrnistä.

– Ei tämä ole lainkaan paha, kirpeä toki maultaan, mutta niin se on puolukka ja karpalokin, tuomaroitiin makua.

Syyskuinen päivä oli lämmin, mutta vilu tuli kuitenkin, kun paikoillaan istuskeltiin poimimassa. Lappalaisen kodassa paloi kuitenkin tuli, niinpä marjastuksen aherrus katkaistiin välillä nokipannukahvilla, niittykakuilla ja grillimakkaralla. Kun oli saatu energiaa ja olo lämpimäkis, jaksettiin vielä poimia loppupäivän osio eli sen verran, kunnes tuli vilu taas.

 

Jaspis Toivonen

 

Tyrnin poimintaan,
tiedustelut:

Bärtil Lappalainen
p. 0400 276 563

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023