Levinyt!
 

Aloha – leijalautaillen tunturituuliin

27.03.2015

Laji tutuksi helposti ja turvallisesti.
Levin kaduilla liikkuva mustavalkea pakettiauto kyljissään Aloha-teippaukset kiinnittää monen lomalaisen huomion. Kuljettajan paikalla istuu iloinen Toomas Jürjo eli Aloha Tom, vannoutunut leijalautailija, joka harrastaa lajia kesäisin kotonaan Pärnussa ja talvisin Levin lähituntureilla.

Toomas Jurjo Aloha
Tomin leijalautakoulussa voi tutustua lajiin joko parin tunnin alkeisteoriakurssilla tai syvällisemmällä 5–8 tunnin opetusjaksolla, jolla päästään kokeilemaan myös vauhdin hurmaa. Kursseille otetaan maksimissaan kaksi oppilasta kerrallaan. Leijalautailun opetus ei ole mahdollista isolle ryhmälle, sillä opettajan on oltava oppilaan lähituntumassa koko ajan.

Alkuopetus parasta lumella.
- Haluan panostaa opetuksen laatuun ja turvallisuuteen. Teoriakurssilla tutustun oppilaisiin ja käyn heidän kanssaan läpi lajin tekniikat, lopuksi voidaan kokeilla myös leijan lennätystä. Siitä loogisesti jatkuvalla käytännön kurssilla päästäänkin jo laudalle tai suksille, sanoo Tom.
- Tarjoan kurssilaisille myös mahdollisuuden tulla kesällä kokeilemaan kitesurffausta Pärnuun, Etelä-Suomen hienoimmalle hiekkarannalle, joka on suosittu kite-kohde. Parhaimmillaan siellä saattaa olla 100 leijaa ilmassa yhtä aikaa, Aloha on muuten toistaiseksi ainoa kitesurf-koulu maailmassa, josta saa Levipassi-alennuksen. Lumella on helpompi harjoitella surffausta kuin veden päällä, koska ei tarvita perusvauhtia, jolla saadaan lauta plaaniin.

Maasto muuttaa lajin kolmiulotteiseksi.
- Yli 100 000 lajiharrastajaa matkailee ympäri maailmaa, matkat suuntautuvat useimmiten aurinkorannikoille. Lumella lautailuun ollaan heräämässä ja koska leijalautailijat etsivät matkakohteistaan eksotiikkaa, Lapissa on lajille huikeat markkinamahdollisuudet. Onhan täällä sitä paitsi paljon hienompaa lautailla kuin jossain trooppisella saarella, Tom vakuuttaa.
Kaikki Tomin tuttavat, jotka ovat päässeet kokeilemaan lajia Lapin tuntureilla, ovat hullaantuneet luonnon ja leijalautailun yhdistelmään ja houkutelleet mukaansa uusia harrastajia.
Levi on hyvien lentoyhteyksien päässä, mikä on poikkeuksellista lajille sopivissa kohteissa, ja myös majoitustarjonta on laadukasta ja monipuolista. Leviltä pääsee helposti esimerkiksi pakettiautolla Pallakselle, moottorikelkalla Kumputunturiin tai lumikengillä Aakenukselle.
- Hulluimmat leijailevat Pärnussakin läpi vuoden, mutta vesi ja talven viilkeys yhdessä aiheuttavat vaaratekijän, jota on parempi kunnioittaa. Turvallisempaa on suunnata talvisin Lappiin, jossa tunturien muodot ja korkeuserot tekevät vesilajista kolmiulotteisen ja mahdollistavat vaikka leijasafarit. Tunturituuli on erittäin tasainen ja siksi hyvä lajin harjoitteluun. Myös vesille myöhemmin suuntaavan kannattaa aloittaa harjoittelu lumelta, jos mahdollista.
(Timo Koivisto)

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas