Levinyt!
 

Solekko järjestää omannäköiset festit!

01.09.2021

Solekko Fest on enemmän kuin pelkkä musiikkifestivaali

Monia ja monenlaisia festareita vuosien varrella kolunneet ystävykset Linda Rahkonen, Antti Rahkonen, Mirva Puustjärvi, Jussi Puustjärvi ja Johanna Mikkola hauduttelivat pari vuotta ideaa omasta festivaalista.

solekko mirva

Mirva Puustjärvi

– Tykkäämme järjestää juhlia, viettää aikaa mukavien ihmisten kanssa ja nautimme hyvästä musiikista sekä tanssimisesta. Koska alueellamme on vähän sen kaltaista toimintaa, päätimme järjestää omat festarit. Pyörittelimme aika paljon erilaisia nimiä ja lappilaisia sanoja. Mieleen tuli pohjoisen sanonta "solekko tehä", ja siitä se Solekko Festin nimi sitten muotoutui, viisikko muistelee.

Viime vuonna korona pisti kapuloita festarirattaisiin, mutta kaverukset järjestivät pienen porukan harjoittelufestit.

– Pre-Solekko järjestettiin viime vuonna kutsuvieraille eli pääasiassa ystäville ja ystävien ystäville. Se oli hyvää harjoitusta, ja saimme kullanarvoista kokemusta tätä vuotta varten.

 

Lappilaisen ”Vuudstokin” liput vietiin käsistä

Solekko Festin nettisivuilla todetaan hauskasti tapahtuman olevan kuin lappilainen Vuudstokki. Järjestäjät kuitenkin painottavat, että toisin kuin vuonna 1969 New Yorkin osavaltiossa järjestetyssä valtavassa musiikkifestivaalissa, Solekko Festeillä on tarkoitus juhlia asiallisesti.

– Woodstock lähti käsistä, sitä emme tietenkään halua! Siellä artistit tulivat lavalle, miten sattuu ja sävelsivät lennosta musiikkia, joka kuvastaa vapaamuotoisuutta ja taiteellisuutta. Se innoittaa meitä kaikkia.

solekko spektaakkeli

Festin 200 lippua myytiin loppuun jo toukokuussa. Könkäällä sijaitsevan Paksun sukutilan idylliseen pihapiiriin ja valtavalle peltoalueelle saisi lain mukaan ottaa 5 100 ihmistä eli ajan hengen mukaisesti turvavälit on mahdollista toteuttaa varsin hyvin. Kittilän kulttuuritoimi lahjoitti tapahtumaan käsidesit ja maskit, ja Kittilän nuorisotoimi mahdollisti Ailu Vallen rap-työpajan ja Janita Rantasen tanssityöpajan. Festijärjestäjille on tärkeää, että kaikenikäiset pääsevät nauttimaan taiteesta, ja festareilla olikin ikärajatonta toimintaa perjantaihin klo 19.30 saakka, jonka jälkeen alue muuttui anniskelualueeksi.

 

Musiikin lisäksi tarjolla mielenkiintoisia työpajoja

Solekko Festillä esiintyi laaja joukko taiteilijoita niin Lapista kuin muualtakin Suomesta. Perinteisesti festivaalikattaukseen kuuluvat musiikki, ruoka, juoma ja leirintä, mutta pohjoisen monitaiteellisessa festivaalissa oli paljon muutakin.

– Halusimme tuoda tapahtumaan musiikin lisäksi ohjattuja työpajoja, joissa ihmiset pääsevät osallistumaan esiintyvän taiteen ohessa.

Ohjelmaan sisältyi muun muassa poronsarvien maalausta, pajujen koristelua, sirkustaitojen testaamista, jammailua kodan rytmiryhmässä ja meditaatiohetkiä. Kotiinviemisiksi saattoi hankkia lappilaisia käsitöitä tai vaikkapa Solekko-tatuoinnin.

solekko portti

– Haluamme tuoda alueellemme erilaista kulttuuria ja monitaiteellisuutta. Tapahtumasta on tarkoitus tulla perinne ja haluamme pitää sen sopivan pienenä. Tavoitteemme on, että artistit tulevat kilpailemaan siitä, että pääsevät meille esiintymään, Solekko Festin järjestelytoimikunta nauraa.

Virpi Kallio

 

www.solekkofest.com

 

 

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023