Levinyt!
 

Poljetaan, poljetaan gravelia

04.08.2021

Leppoisa kokoontumisajo

Tämän kesän Levin Outdoorfesteillä poljettiin pyöriä alamäkeen, enduroa ylä- ja alamäkeen sekä maastoreittejä pitkin tunturista toiseen.

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna järjestettiin ensimmäistä kertaa Levillä lajiesittelyn kirjoon gravel- eli sorapyöräilytapahtuma Nightles Night Gravel 30.7.–1.8.

gravel_horizont

Järjestävänä seurana oli Lahden Pyöräilijät, jossa hiekka- ja sorateitä pitkin pyöräilyä eli gravelia on harrastettu jo pitkään kaikenlaisen kilpapyöräilyn lisäksi.

Levillä ei niinkään paljon kilpailtu, mutta perjantaina otettiin silti alkulämmöt Uphill challenge -kisassa, jossa poljettiin Zero Pointilta melkein Levin huipulle eli maston yläparkille reitin kulkiessa muun muassa osittain Levin Bike Parkin Village Trailia pitkin.

Nopeimmin Levin päälle polki Dani Härginen ajalla 18:49.5, naisten nopein oli Riikka Rakic ajalla 26:20.0. Kisamatkan pituus oli 5,5 kilometriä ja korkeuseroa reitillä oli huimat 300 metriä.

Mikko Saarinen on ollut mukana kehittämässä Levin pyöräilymatkailua ja harrastaa sorapyöräilyä itsekin, nyt hän oli mukana tapahtuman järjestelijöiden rintamassa.

– Gravel on leppoisaa ja uutta täällä. Tapahtuman meininki on hyväntuulinen ja ajot ajetaan iltapäivisin, joten jää aikaa viettää muutakin elämää. Levillä ei vielä gravel-pyöriä ole vuokrattavissa ja kaupoissakin kautta maan on tilanne melko huono, sillä kaiken kaikkiaan pyöräily on villinnyt suomalaiset ja kaikki pyörät menevät kuin kuumille kiville.

– Mutta tämän tapahtuman ansiosta on Kittilässä ja Levillä nyt kolme erilaista gravel-pyöräilyyn sopivaa reittiä kaikkien muidenkin ajettavissa. Reitit meille tähän tapahtumaan laati Timo Veijalainen Kittilän kunnasta, ja ne jäävät siis kaikkien käyttöön. Tulevaisuudessa tulee varmasti lisääkin vaihtoehtoja, kertoi Mikko Saarinen.

Reitit ovat 100 mailin reitti lähelle Pallasta, 60 mailin eli 90 kilometrin ja 35 mailin eli 56 kilometrin mittaiset lenkit Leviltä länteen.

gravel_kongas

 

Sveitsi mallimaa

Sveitsi on Euroopassa varsinainen gravel-maa ja sieltä oli edustus myös tällä kertaa Levillä. Myös Briteistä ja Norjasta piti tulla osallistujia Leville, mutta korona katkaisi tien tällä kertaa.

– Suomella ja Lapilla on Sveitsistä tässä lajissa paljon opiksi otettavaa, sillä maa on varsinainen edelläkävijä. Riikka Rakic on ollut meillä mukana täällä pyöräilymatkailun kehittämistyössä ja hänellä on vuosien kokemus Sveitsin gravelista. Samat vinkit sopivat tännekin.

Sorapyöräilijä tykkää ajella siis kaikenlaisilal alsutoilla, myös hikkatiet passaavat, sillä erikoispyörällä ei hikka menoa haittaa. Tapahtumissa ei liioin olla ryppyotsaisia, sillä mukaan mahtuu kaikenlaisilla polkupyöräksi mainituilla kulkuneuvoilla. Gravelia voisikin toisaalta nimittää vaikkapa fillaristien kokoontumisajoiksi.

Nyt on tapahtuma korkattu Levillä ja pienehköstä perustapahtumasta on nyt hyvä jatkaa isompaa kohti kehittelyä.

Jaspis Toivonen

 

Nightless Night Gravel
www.nightlessnightgravel.com

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas