Levinyt!
 

Retkipaikan uusin kirja vie kansallismaisemiin

21.04.2021

Kansallismaisema kuuluu kaikille

– Retkeily ja maisemista nauttiminen ei ole yksin nuorten ja terveiden ihmisten etuoikeus, sillä kauniista maisemasta voi nauttia, vaikkei liikkuisi omin jaloin metriäkään, sanoo päätoimittaja Jonna Saari.

Saari nosti viimeisimmän Retkipaikan julkaisun teemaksi kansallismaisemat, joista ei juurikaan julkaisuja ole tehty ja maisemat ovat ehtineet painua vähän jopa unohduksiin.

retkipaikka

– Kansallismaisemia on yhteensä Suomessa 27 kappaletta ja ne ovat nyt kaikki mukana tässä uudessa julkaisussa. Kansallismaisemat antavat läpileikkauksen Suomen kulttuurista ja historiasta, osa on luontokohteita ja osa sijaitsee rakennetuissa ympäristöissä. Niitä voi ihailla kaukaa tai lähteä konkreettisesti retkelle itse maisemaan, kirjassa annetaankin sopivia vinkkejä löytää perille niihin. Lisäksi olemme koonneet näiden kansien väliin 53 muuta kohdetta Suomesta, kertoo Jonna Saari.

Retkipaikka – Seikkailuja kauneimmissa maisemissa, on uunituore 176-sivuinen teos, joka ilmestyi kuluvalla viikolla 16, kirjan kustantajana on Karttakeskus, ja sen on toimittanut Jonna Saari. Hänen toimittamiaan ovat myös vuonna 2019 ilmestynyt Retkipaikka – Uudet seikkailut sekä vuonna 2020 ilmestynyt Kansallispuistot – bongarin opas.

 

Lapin maisemien asukas

Jonna Saaren oma tie on kulkenut Lappiin ja nykyiseen kotiin Kittilään Salosta. Hän ei tunnustaudu itse Lapin talven ystäväksi, mutta lämpimämmät vuodenajat menevät kyllä. Vedenalainen maailma, snorklaaminen ja tähtikuvaus ovat reissujen ohella niitä omia kiinnostuksen kohteita. Yksi Jonna Saaren lempipaikoista kesällä on Hietajärvi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa.

jonna_linnunrata

Kuva: Jonna Saari

– Talviseen Linnunradan ihailuun käy Kittilästä melkein mikä paikka vain, kunhan nyt ei ole katuvaloja ihan vieressä. On tosi voimakas tunne katsella kirkasta Linnunrataa, suosittelen kaikkia kokeilemaan!

Työssään Retkipaikassa Jonna Saari on ollut vuodesta 2015 lähtien ja luotsaa nyt retkipaikka.fi-sivustolla laajaa eri alojen asiantuntijoista koostuvaa vapaaehtoisten kirjoittajien joukkoa. Työ sujuu kätevästi etänä oman kodin rauhassa.

– Päätoimittajana käyn läpi jokaisen tekstin ja valvon, että kirjoitus sekä juttujen kuvat ovat sivuston linjaan sopivia, mutta todella vähän niihin tarvitsee puuttua. Kiinnostus retkeilyyn on kasvanut räjähdysmäisesti, eikä vähiten koronan takia, joten haluamme myös opastaa ihmisiä vastuullisuuteen sekä antaa vinkkejä ihan ensikertalaisillekin. Retkeillähän voi ympäri vuoden eikä varusteidenkaan tarvitse olla erikoisia. Luontoon ja luonnon lähelle pääsee melkeinpä ilmaiseksi.

– Kokemattomia luonnossa liikkujia on nykyisin paljon, joten yritämme Retkipaikan sivustolla antaa käytännön vinkkejä ja oivalluksia ihmisten avuksi. Jokamiehen oikeudet eivät aina ole kaikille pläkkiselvä asia, samoin esimerkiksi kansallis- ja luonnonpuistoissa ovat ihan omat sääntönsä, joita tulee noudattaa. Parhaat neuvot saakin uusi retkeilijä muun muassa ottamalla yhteyttä ennen reissua esimerkiksi puistojen luontokeskuksiin, siellä puistojen henkilökunta tuntee tarkoin oman ympäristönsä olosuhteet ja osaa myös kertoa mahdollisista rajoituksista.

Jaspis Toivonen

 

2021: Retkipaikka – Seikkailuja kauneimmissa maisemissa, kustantaja Karttakeskus.

176 sivua, kohteita 80. Voi ostaa verkkokaupoista, kuten Karttakeskukselta www.karttakauppa.fi sekä Retkipaikka.fi-sivuston kaupasta, hinta 29 €. Saatavilla se on myös kirjakaupoista ja retkeilytarvikeliikkeistä.

Jonna Saaren toimittamia ovat myös kirjat: Kansallispuistot – bongarin opas (2020), ja Retkipaikka – Uudet seikkailut (2019).

 

Instagram: @jonna_saari

www.retkipaikka.fi

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas