Levinyt!
 

Pirita Lapland toi taidettaan Levinkin katukuvaan

14.04.2021

Väriä tyhjiin ikkunoihin

Taiteilijanimeä Pirita Lapland käyttävä Pirita Laru tuo ensi kertaa julkisesti taidettaan esille Leville. Taidegalleriaksi ovat muuntautuneet nyt ravintola Sapuskan isot näyteikkunat, joiden värikylläisiä teoksia voi ihailla ohi kävellessään aina kesäkuun alkuun saakka.

Levin näyttelyn Pirita on nimennyt Ilonaksi ja se on ensimmäinen osa kolmen näyttelyn Maailmojeni napoja -näyttelysarjaa. Toinen, trilogianäyttelyn osa, Ukkonen, on ripustettu Rovaniemelle Lapin ammattikorkeakoulun kampukselle, ja kolmantena on esillä Aatos, Kemissä samoin ammattikorkeakoulun kampuksella. Näyttelyt ovat esillä huhtikuun alusta kesäkuun alkuun.

pirita

– Levin Ilona-osaa leimaa riemu ja ilo, kun maalaan, on kuin olisin palanut kotiin pitkältä reissulta. Rovaniemellä esillä oleva Ukkonen, jonka työt ovat syntyneet ensilumen ja pakkastalven välillä, tuo esille kontrastien runsauden, kuitenkin värikylläisyyden takana on hiven alavireisyyttäkin. Ja Kemissä esillä olevan Aatoksen työt ovat syntyneet nopeasti, kuin tanssi, luonnehtii Pirita itse näyttelynsä osia.

 

Yli vaaran vuosien…

Näyttelytiloja yhdistää se, että tilat ovat julkisia, mutta eivät varsinaisia gallerioita.

– Tämä on sellainen avaus, että taidetta voi tuoda ihmisten näkösälle. Työni on osa Lapin ammattikorkeakoulun opintoja ja samalla Yli vaaran vuosien -hanketta, jossa kuvataiteilijan uuden työn koulutusmallia kehitetään kuvataiteen ammattikorkeakoulujen verkostossa. Hankkeen avulla tuetaan opiskelijoiden työelämäläheistä oppimista, työelämätaitojen kehittymistä ja osaamisen siirtymistä työelämään.

– Kuvatateilijan työnkuva on siirtynyt entistä enemmän myös soveltavalle puolelle. Näyttely on osa opinnollistamisen kehittämistä ja kokeilua, joka mahdollistaa kuvataiteilijalle opintojen liittämisen osaksi todellisia työelämän tilanteita, avaa Pirita Lapland hanketta.

Hankkeen tavoitteena on luoda valtakunnallinen kuvataiteen ammattikorkeakoulujen yhteinen verkostomalli. Sitä koordinoi Satakunnan ammattikorkeakoulu, ja Lapin AMK:n lisäksi hanketta toteuttavat Yrkeshögskolan Novia sekä LAB-ammattikorkeakoulu.

– Lapin AMK:ssa koulutuksen painopiste on digitaalisten työkalujen ja ympäristöjen hyödyntämisessä ja soveltamisessa, ja siellä kannustetaan yrittäjämäiseen toimintaan, joka sopii minulle oikein hyvin. Ammattikorkeakoulusta olen saanut, ja saan, mitä mahtavimmat työkalut työhöni Lapin matkailun ja kulttuurin saralla nyt ja tulevaisuudessa, sanoo Pirita.

 

Opiskelu koukuttaa

Teoksia on esillä nyt useita yhtä aikaa, ne ovat syntyneet viimeisen viiden vuoden aikana, jolloin Pirita on suuntautunut opinnoissaan kuvataiteisiin. Töitä on säästelty vastaisen varalle ja nyt on aika tuoda niitä esille julkisemmin. Muutama pienempi näyttely on ollut tosin jo nykyisellä kotipaikalla Kemissä.

Hän valmistui vuonna 2016 Kemin Lappiasta ensin puusepäksi ja opiskelee nyt Lapin ammattikorkeakoulussa, josta valmistuu parin vuoden kuluessa kuvataiteilijaksi.

– Olen vähän jäänyt koukkuun opiskeluun ja ehkäpä vielä jatkan taiteen maisteriksi saakka. Puusepän opinnot Lappiassa oli mielenkiintoinen juttu, ja siellä opin todella paljon esimerkiksi 3D-piirtämisestä autocadilla, joka on ollut suureksi avuksi nykyisessä koulutuksessa, jossa digitaalisuus on osa opintoja. Puusepän töissä pitää oppia olemaan lisäksi rauhallinen, se oli itselle koulun paikka. Siellä vahvistui myös oma taiteilijuus ja sillä polulla nyt olen, sanoo Pirita Lapland.

 

Ylpeä juuristaan

Piritan juuret ovat Lapissa ja Könkäällä, niinpä töiden aiheetkin ovat ympäröivästä luonnosta ja maisemasta syntyneitä.

– Kittilä on vahvasti kulttuuripitäjä ja olen ylpeä siitä, että omat juuret ovat täältä. Lisäksi omassa selkäytimessä on sanonta, metsä on minun kirkkoni, sieltä ne aiheetkin sitten nousevat.

Pirita Laplandin työt ovat isoja ja värikkäitä, vähän shamanistisiakin, jos jotain ismejä haluaa etsiä. Useimmiten tekniikkana on akryyli, tosin Levillä on esillä myös yksi öljyvärityö, näyttelyn nimityö Ilona.

– Teen todella paljon kollaaseja ja niihin löytyy materiaaleja ihan mistä vain, mielikuvitus on niissä rajana. Taiteen tekeminen on innostavaa ja se toimii myös stressin purkuna, omalla työhuoneella ovat usein myös lapset mukana, ja yllättävän hyvin se meiltä sujuu, vähän luomumeiningillä, mutta ilman suurempaa draamaa.

Piritalle läheistä työtä on aina ollut myös matkailuala ja sen asiakaspalvelu; ja muun muassa viime kesä kului Tonttulan elämyskylässä.

– Olen pohtinut paljon sitä, kun kevät ja joulu ovat olleet niin vahvoja sesonkeja täällä, niin miten saataisiin ihmiset ymmärtämään, että meillä on kuitenkin 8 erilaista vuodenaikaa. Se pitäisi paremmin kertoa, että tänne voi matkustaa muinakin vuodenaikoina, aina on omia erityspiirteitä ja nähtävää. Markkinointia tehdään täällä hyvin, mutta tuo viesti pitäisi saada paremmin läpi.

 

Jaspis Toivonen

 

Facebook: Pirita Lapland

IG: @Pirita.lapland

www.piritalapland.com

"Rakastan valkoisia seiniä ja mustia vaatteita, mutta värejä palvon."

-Pirita Lapland

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas