Levinyt!
 

Kodikas Hanhipirtti pitää kävijän energiat kunnossa

31.03.2021

Pyhätunturin kupeessa jälleen tutut pirttikahvilan isännät

Monen tuntema ja vierailema erämaakahvila Hanhipirtti on vaihtanut omistajaa, ja nykyisin viihtyisän vanhan metsäkämpän pihapiiri rakennuksineen kuuluu Perhesafarien omistukseen.

Hanhipirtin kahvilayrityksestä vastaa puolestaan tuttu pari, Terttu ja Esa Paldanius, jotka tekivät paluun Levin maisemiin parin vuoden paussin jälkeen. Kahvilayrittäminen pirtillä sujuu, kun paikka on tuttu ja on ennen kaikkea pitkä kokemus erämaakahvilan päivittäisistä rutiineista. Edellisellä rupeamalla Paldaniukset ehtivät olla 8 vuotta Hanhipirtillä.

– Marsa ja Kauko Kurula pyysivät meitä tälle kaudelle vuokralle latukahvilan yrittäjiksi ja niin me tulimme. Täällä ollaan viihdytty tosi hyvin, vain muutama yö on nukuttu Levillä, mutta ei ole ollut liioin kaipaustakaan kylävilinään, täällä on hyvä rauha. Vappuun asti palvellaan täällä asiakkaita, sanoo Terttu Paldanius.

hanhipirtt_a

 

Aamuisin kutsuu teatteri

Esa Paldanius kertoo, että Hanhipirtin päivä alkaa aamusta varhain teatterielämyksellä, sillä Tertun keittoruokien perunat ja porkkanat pitää kuoria. Ja pitää leipoa, paistaa munkit ja piirakat, jotta varsinkin hiihtäjille on energiaa tarjolla. Kaikki tuotteet ovat oman keittiön valmistusta arkiruoasta ruisleipään. Maistuvien tuotteiden maut syntyvät oikeista raaka-aineista ja sitä arvostetaan.

– Tässä eräskin hiihtäjä kopisteli jo puoli kymmeneltä ja kysyi, jos olisi jo jotain syötävää, sillä hänellä oli aikomus hiihtää sille päivälle 70 kilometriä. Näitä pitkien matkojen hiihtäjiä on nykyisin paljon. Lisäksi tänne pääsee moottorikelkalla ja safariyritykset ovat tänäkin talvena tuoneet meille pieniä porukoita. On ollut hauska havaita, että meille tullaan koko perheen voimin omilla kelkoilla, ja on jopa kolmekin polvea liikkeellä, sillä tämä kevät on tuonut perheet yhteen.

Terttu sanoo, että varsinkin lapsiasiakkaat ovet erityisen mieleisiä ja sieltä sitten kuuleekin totuuksia.

– Täällä meillä on kuulemma törkeen hyviä munkkeja ja sairaan hyvää hilloa. Lapset ovat erityisen tärkeitä asiakkaita, sillä heistä kasvaa seuraava kävijäpolvi. Ja monet ihan tavalliset asiat ihmetyttävät nykyajan lapsia, kuten tämä pirtti on ollut monen ihmetyksen aihe.

hanhipirtti_out

Laatu korvaa

Esa Paldanius toteaa, ettei erämaan latukahvila ole mikään huippubisnes, mutta kivaa työtä sen pitäminen on. Tavataan uusia ihmisiä päivittäin ja joka päivä riittää puuhaa aamusta iltaan. Sähköä valaistukseen ja kännyköihin saadaan vajassa puksuttavasta aggregaatista, muuten vuoden 1985 mallia oleva Arimax-kamiina syö puuta ja lämmittää pirttiä. Varastojen täydennystä tulee kylältä muun muassa Perhesafarien kuljetuksissa, kun viesti kulkee hyvin erämaan ja maalikylän välillä.

– Mutta me viihdymme tässä hommassa, tämä on meille elämäntapa, sanoo Terttu Paldanius.

Esa on nuorempana harrastanut pitkien matkojen hiihtoa ja lapinvaellukset kuuluivat aikanaan pariskunnan nuoruuteen. Kaikenlainen retkeily on tuttua, joten erätaitojakin riittää. Leville Paldaniukset tulivat lomailemaan ensi kerran vuonna 1967 ja päätyivät silloin Levinheimoille kotimajoitukseen. Siitä alkoi vuosien ystävyys ja Leville tullessa aina asuttiin samassa paikassa. Monenlaisissa erämökeissä on omilla retkillä yövytty ja tulia pidetty ja niitä tulia saa täälläkin ylläpitää päiväät pitkät.

Hanhipirtti täynnä historiaa

Varsinainen nykyinen pääkämppä kahviloineen on siirretty nykysijoilleen Hanhimänniköstä. Seinähirsistä löytyy vielä vuosiluku 1942. Lähellä rantaa on pikkumökki Vilhonpirtti, joka on isäntäparin käytössä, lisäksi on varastoja, saunoja on parikin kappaletta, ja niistä pienempi lämpiää joka ilta. Pihanperällä on lisäksi ”useampireikäinen” siisti ja hyvin palveleva puuhyysikkä, joka on ollut ihmetys monelle ulkomaalaiselle ja siten suosittu kuvauskohde, eksoottinen lapinmuisto.

Keskellä pihaa on tulistelupakka, jossa vieraat voivat paistaa makkaraa ja lisäksi näin korona-aikaan on sijoitettu pihalle väljin välein pöytiä, joiden äärellä voi omassa seurueessaan nauttia kahvilan tuotteita.

Pikkuruisessa Vilhonpirtissä on asunut vuodesta 1952 lähtien paikallinen tilan omistanut Vilho Pyhäjärvi, joka vuonna 1969 suostui myymään neljän hehtaarin palstan Kirkkopalveluille ja Hanhipirtin elämä leiripaikkana alkoi. Moni täällä aikanaan leirillä ollut on myöhempinä vuosina käynyt pirtillä asiakkaana ja muistellut sen aikaisia sattumuksia. Hanhipirtillä on pidetty myös kiirastorstaisin hartaustilaisuuksia ja onpa ainakin yksi pariskuntakin täällä vihitty. Pidettiin pienet häät, jossa parin vihki silloinen Kittilän virassa ollut kirkkoherra Kerttu Venäläinen ja Paldaniukset olivat todistajina. Vilhonpirtistä tehtiin hääsviitti. Vanhat Kirkkopalvelun aikaiset Hanhipirtin vieraskirjat ovat myös tallessa, eivät tosin enää pirtillä, vaan ne on siirretty Lähetysseuran museoon.

Hanhipirtti sijaitsee Leviltä länteen Pyhätunturin luoteiskantilla sijaitsevan Pyhäjärven länsirannalla. Latua pitkin voi myös kiertää Kätkä- ja Pyhätunturit. Moottorikelkkareitti menee samoin perille ja voi ajella pitemmän kierroksen ensin Kätkän ja Pyhän pohjoispuolelta ja sitten laajemman eteläisen kaaren kautta takaisin Leville.

 

Jaspis Toivonen

Facebook:Hanhipirtti Latukahvila

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas