Levinyt!
 

Kittilän ja Levin apteekeissa vaihtui valtikka

24.03.2021

Avaimet Minnalta Minnalle

Keskiviikkoaamuna 24.3. avasi Minna Honkanen ensi kerran omilla valtuuksillaan ja nimissään Kittilän ja Levin apteekit. Entinen apteekkari Minna Loukusa sai heittää haikeat hyvästit mukavalle työmaalleen.

Tosin ei Loukusa pitkälle pötkinyt, sillä hänen uusi työmaansa on ollut jo viime elokuusta lähtien Rovaniemen keskusapteekki ja Levillä pysyy oma koti Rovaniemen työasunnon lisäksi. Apteekkarina Minna Loukusa aloitti Kittilässä 11.4.2011 ja tämä oli hänen ensimmäinen oma apteekkinsa.

apteekkarit

Minna Loukusa (vas.) ja Minna Honkanen

– Kyllähän sitä jää kaipaamaan näitä asiakkaita ja hyvää työporukkaa, mutta heitähän näkee sitten hiihtoladuilla ja nuotiotulilla tai metsällä jälleen. Kittilän apteekissa syntyi hyvinkin syvällisiä asiakassuhteita, jotka kertovat todellisesta välittämisestä. Pienessä apteekissa tuttu henkilökunta ehtii kohtaamaan asiakkaat ja huomaa poikkeavuudet, sanoo Minna Loukusa.

– Levin apteekki ei ollut aiemmin avoinna sesonkinakaan viikonloppuisin tai juhlapyhinä. Heti aluksi laajensimmekin aukioloaikoja vastaamaan kysyntää. Henkilökunta toimii niin kuin muukin Levin väki eli sesonkina tehdään töitä ja kerääntyneitä vapaita pidetään, kun on hiljaisempaa.

 

Ivalosta Tervolan kautta Kittilään

Minna Honkasen ensimmäinen oma apteekki oli puolestaan Tervolassa, jossa hän oli apteekkarina viimeiset kolme vuotta.

– Olen syntyisin Inarin Angelista ja Ivalossa alkoi myös oma apteekkiura, sillä pääsin 1989 tet-harjoitteluun Ivalon apteekkiin ja proviisorina sieltä lopetin. Oli jännää mennä Tervolaan, mutta se on ollut minulle myös ehdottomasti se eteläisin paikkakunta, jonne lähdin. Kun olen apteekkioikeuksien perään katsellut, niin selvää on aina ollut, että jokin pohjoisen paikkakunta se olisi.

Nyt Minna Honkanen saa toimintaympäristöltään kaksi varsin erilaista apteekkia hoidettavakseen, kun Kittilän kirkonkylällä eletään sitä niin sanottua normaalia elämää ja väestön määrä pysyy suhteellisen vakiona, sitten Levi on tunnettu matkailupaikka, jossa sesonkivaihtelut suuria.

– Tervolassa oli elämänmeno kutakuinkin aika samaa, luulisin, kuin Kittilässäkin, maaseutupitäjä, jossa palvellaan kirkonkylän asukkaat ja kauempana asuvat kuntalaiset. Levi on sitten oma maailmansa niin rytmiltään kuin asiakaskunnaltaan, kuntalaisten ohella meillä ovat siellä matkailijat.

Minna Honkasen oma perhe asuu vielä toistaiseksi Ivalossa, kun rajavartiolaitokselta eläkkeelle jäänyt aviomies hoitaa perheen 9-vuotiasta tytärtä ja koiraa siellä. Perheen 24-vuotias poika opiskelee puolestaan luokanopettajaksi Rovaniemellä.

– Ei Tervolan työpaikkakaan olis onnistunut ilman kodin tukea, sillä niin paljon on oltava reissussa. Nyt sitten tietysti vähän mietitään, että asuisiko koko perhekin tulevaisuudessa Kittilässä, sanoo Minna Honkanen.

Minna on samoin kuin kaimansakin luonnossa viihtyvää sorttia, miehen kanssa on kuljettu hirvimetsällä, marjastus ja käsityöt ovat mieleisiä myös. Mutta yksi on ylitse muiden eli geokätköily, siihen Minna Honkanen aikoo panostaa Kittilässäkin.

 

Apteekkarin vaihdos ei näy asiakkaille

Apteekin omistajanvaihdos on pitkä ja monisyinen prosessi. Mitä enemmän tietoja uusi apteekkari tulevasta apteekistaan saa, sitä sujuvammin siirtymävaihe sujuu. Viikoittain puhelinkeskusteluja Honkasen kanssa käynyt Loukusa uskoo Kittilän apteekin olevan jatkossakin osaavissa käsissä.

Apteekkarinvaihdoksia tapahtuu Suomessa keskimäärin noin 50 joka vuosi. Omistajanvaihdos tapahtuu aina yhden yön aikana, jotta asiakkaiden reseptinsaanti ei vaarannu. Apteekkarinvaihdos on prosessi, jossa yksityiskohtiin perehtyneet ammattilaiset voivat olla korvaamaton apu apteekkareille.

Nyt on uusi emäntä talossa, mutta entiset Kittilän ja Levin apteekkien puhelinnumerot sekä sähköpostiosoitteet säilyvät, samoin tekevät apteekin nettisivu, facebook ja instagram.

 

Jaspis Toivonen

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas