Levinyt!
 

Jalat ovat Matti Melaselle sydämen asia

24.03.2021

Paljasjalka Fysiossa jalat ja koko keho toimiviksi

Matti Melanen tepastelee minua vastaan paljain jaloin Fysipoint Kittilän tiloissa sijaitsevalla toimipisteellään. Mutta miksipä ei, jos miehen osaamisaluetta ovat jalat, ja yrityksen nimi on Paljasjalka Fysio.

Melanen tekee fysioterapiaa, joka keskittyy jalkojen toimintaan ja sitä kautta koko kehon toiminnan edistämiseen. Hengitys on hänelle toinen tärkeä osa-alue.

paljasjalka

– Nämä kaksi ovat mielenkiintoni kohteet ja, mistä tiedän eniten. Tavoitteeni on auttaa ihmisiä tulemaan tietoisiksi omista jaloistaan, ja opettaa, millä saamme jalkojen toimintakykyä tehostettua, ja siten parannettua liikkumista ja koko elämänlaatua. Sama periaate on myös hengityksen kanssa. Fysioterapiassa otan ihmisen vastaan kokonaisuutena, ja motiivini on löytää ne paikat, mistä systeemi ei toimi ja saada se alue toimimaan, tämä puolestaan johtaa siihen, että kokonaisuus toimii paremmin.

 

Paljain varpain lähes kaikkialle

Melanen kävelee ilman kenkiä aina, kun mahdollista. Hän toteaa, että opimme huomioimaan silmillämme, mihin astumme.

– Pari viimeistä vuotta olen kävellyt kesät ilman kenkiä. Voi kuulostaa työläältä havainnoida koko ajan, mihin astuu, mutta kun sen jaksaa opetella, katse oppii skannaamaan automaattisesti ympäristöä. Jalkapohjan iho vahvistuu, mutta se ei muutu tunnottomaksi, vaan pikemminkin enemmän tunnistavaksi. Iho kestää erilaisia pinnanmuotoja, eivätkä esimerkiksi kävyt ja kivet haittaa ollenkaan.

Ihan joka paikkaan Melanenkaan ei mene ilman kenkiä.

– Jos menen tilaisuuteen, johon on aivan pakko mennä kengät jalassa, laitan paljasjalkakengät. Niitä löytyy nykyään sandaaleina, juhlakenkinä, saappaina, vaelluskenkinä ja talvikenkinä.

Melanen toteaa jalan alueella monen ongelman johtuvan kengistä ja elämäntavoista.

– Huonot kengät aiheuttavat jalkaan liikkumattomuutta, tiukkuutta ja jäykkyyttä. Jalka haluaisi levitä, kun sillä astuu maahan, mutta modernissa, kapeassa kengässä se ei ole mahdollista. Kengän levein kohta tulisi olla kärjessä. Jos ajattelee pienen vauvan jalkaa, se on kolmion mallinen eli varpaat levenevät ja se on niiden luonnollinen asento. Jos haluaa pitää jaloistaan huolta, kannattaa panostaa tarpeeksi tilaviin kenkiin tai hankkia paljasjalkakengät, Melanen vinkkaa.

 

Palveluita etänä ja paikan päällä

Melanen muistuttaa, että kehomme on tehty liikkumista varten, mutta nykyiset elämäntapamme ovat puolestaan melko liikkumattomia.

– Arki, jota vietämme, on pitkälti istuskelua. Jos alamme harrastaa eli lähdemme liikkumattomuudesta tekemään jotain, teemme sen yleensä täysillä, mikä taas ei sovi liikkumattomaan tilaan tottuneelle keholle. Sitten saamme rasitusvammoja ja syytämme harrastusta, emmekä osaa katsoa sitä, mistä lähtökohdasta aloitimme.

Ihmisellä ei tarvitse olla vaivoja tai paikat jo rikki, jotta voi mennä Melasen vastaanotolle.

– Työkaluni, ja se, missä kohtaa haluan olla auttamassa, liittyy ennalta ehkäisevään työhön. Haluan opettaa, miten asiat toimivat, jotta emme menisi niin helposti rikki. Perustana on ymmärrys siitä, miten keho liikkuu. Ei pidä tuijottaa sitä paikkaa, mikä on kipeä, vaan katsoa kokonaisuutta.

Paljasjalka Fysion palveluihin kuuluvat Takaisin Juurille sekä Henkäys -valmennukset, joihin voi osallistua paikan päällä tai verkon välityksellä, videopuhelupalvelu Auttava Puhelin, fysioterapia lääkärin lähetteellä tai ilman sekä kehoa ja sen toimintaa eheyttävät faskiakäsittelyt. Työpajat ja luennot kuuluvat myös tarjontaan.

Virpi Kallio

www.paljasjalkafysio.fi

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas