Levinyt!
 

Haapasalon hatsapurit valloittivat pohjoisen

03.03.2021

Tuhti juustoleipä on maistunut jo tuhansia vuosia

Hatsapuri eli georgialainen juustoleipä ei ole mikään ohimenevä trendiruoka, sillä sen historia ulottuu jopa 5 000 vuoden taakse. Tuhti juustoleipä oli alun perin paimenten ruokaa, ja nyt tämän simppelin, mutta maukkaan herkun on tuonut lappilaistenkin ulottuville näyttelijä Ville Haapasalo.

– Kun paimenet lähtivät lampaineen vuorille, he ottivat hatsapuria mukaan ja nakersivat siitä pieniä paloja päivän aikana. Nälkä pysyi loitolla, sillä leivässä on riittävästi kaloreita, Haapasalo kertoo Poronportin hatsapurikioskilla.

Kaloreita tuossa paimenten herkussa totisesti on. Haapasalon mukaan puolet raakapainosta on suluguni-juustoa ja toinen puoli koostuu maitopohjaisesta taikinasta, joka sisältää kermaa, rasvaista maitoa ja hapanta maitoa (esim. viiliä tai jogurttia), voita sekä jauhoja.

Hatsapurit tutuksi mafian ruokalasta

Ville Haapasalo ihastui hatsapuriin vuonna 1991 Neuvostoliiton Leningradissa, jossa ruoka oli kortilla. Kaupoissa ei myyty mitään, eikä kahviloita tai ravintoloita ollut.

– Etsin ruokaa ja tuoksun perusteella menin kellaritilaan, jossa tehtiin hatsapureja. Ihmiset siellä katselivat minua tosi oudosti. Sanakirjan avulla selitin, että haluan ruokaa. Myöhemmin minulle selvisi, että paikka oli georgialaisen mafian, se ei siis ollut mikään ravintola, vaan siellä tehtiin ruokaa omalle väelle. Kävin siellä puolitoista vuotta joka ikinen päivä syömässä.

Georgiassa hatsapuria syödään ympäri vuorokauden: aamupalaksi makean teen kanssa, lounaaksi sellaisenaan, ja illallisella salaatin ja punaviinin kera, joka on Haapasalon mukaan hatsapurin virallinen juoma.

Näyttelijä pysyy leivässä

Elokuvatuotannot, joissa Haapasalo on mukana, on siirretty vuodelle 2022, joten aikaa riittää nyt leipäbisnekselle. Haapasalo aloitti hatsapurien myynnin viime kesänä mökkipitäjänsä Puumalan torilla. Nyt kioskeja on ympäri Suomen, ja oma leipomokin on ollut toiminnassa kesästä lähtien.

– Leipomot olivat lomauttaneet henkilökuntansa, eikä kukaan suostunut leipuriksi, joten opiskelin itse leipomisen, ja pistin leipomon pystyyn. Kesällä työllistin seitsemän leipuria ja tulevien laajennusten jälkeen työllistän kolmisenkymmentä. Näinä hankalina aikoina tuntuu kivalta, että pystyy työllistämään itsensä lisäksi myös muita ihmisiä, Haapasalo iloitsee.

Hatsapurit makoisiin suihin jo parkkipaikalla

Ville Haapasalo aloitti 19. helmikuuta usean viikon mittaisen hatsapuri-kiertueen Lapissa, joka on miehelle mieluisa kohde. 

– Olen liikkunut paljon pohjoisessa, myös Levillä. En ole vielä ylittänyt lapin hulluuden rajaa, mutta lähellä ollaan, Haapasalo pohtii virne kasvoillaan.

Pohjoisessa georgialainen herkku on otettu hyvin vastaan ja näillä näkymin sitä on tarjolla pääsiäiseen saakka.

– Olemme jo viikon aikana saaneet paljon vakioasiakkaita. Myös lapset ovat innostuneet hatsapureista. Vanhemmat sanovat, että nämä meidän lapset eivät syö mitään erikoisia ruokia, mutta kun he ovat ostaneet kaksi leipää ja lapset ovat maistaneet niitä, niin he tulevat kohta takaisin ja ostavat lisää, koska lapset söivät hatsapurit jo parkkipaikalla, Haapasalo nauraa.

Virpi Kallio

www.facebook.com/haapasalonhatsapuri

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas