Levinyt!
 

Vislakan omistaja enemmän kuin tyytyväinen Kittilän talvitreeniin

20.03.2015

Etelän rospuutto ajoi pohjoiseen.
Ilmeisen tyytyväinen hevosmies palaa hiihtolenkiltä hymyssä suin. Lauantai on Vislakan ja Sakustianin vapaapäivä, mutta Tomi Saarinen on ehtinyt sivakoida mutkan ladulla.
- Oli oikea ratkaisu tulla talven perässä Kittilään, hevoset tuntuvat nyt niin hyviltä, ettei ikinä. Täällä on superloistavat olosuhteet treenata kilpahevosia. Ja samoin tuntuu itsestä, kun on painanut 7 päivää viikossa viimeiset reilut pari vuotta yhtään hengähtämättä välillä, Lapin rauha tuntuu hyvältä.
Talven tulo näytti varsin epäilyttävältä eteläisessä Suomessa viime syksynä, jäiset sekä iljanteiset kovat tiet olivat vaihtoehtona puhtaille lumihangille ja polanneteille. Ei tarvinnut kahta kertaa Saarisen miettiä, kun muutaman puhelun jälkeen löytyi sopiva pieni yksityistalli eli Katja Bäckin vastavalmistunut Iitula Kittilän kirkonkylän tuntumasta hevosille tukikohdaksi. Tammikuun puolivälissä treeniseurue tuli Kittilään ja täällä aiotaan olla niin kauan kuin lunta riittää.

 

Vislakka_ja_Saku

Sakustian, Tomi Saarinen ja Vislakka.

Olisi parasta kaikille ravureille.
Tomi Saarisen omistama Vislakka oli jo iskeä suomenhevosten kovimmaksi viime kesän Porin kuninkuusraveissa. Kuningatarkärkeä hätyyteltiin, vaan kaikki ei vielä natsahtanut.
- Vislakka kaatui vuosi sitten aika pahasti, kun koira pelästytti meidät harjoitusajossa. Kärryjen aisa jäi mahan alle ja tamma on oikeastaan siitä lähtien ollut toipilas, vaikka kesällä jo kilpailikin. Kesäkuun alusta syyskuulle sitä hoiti sotkamolainen vanhan kansan parantaja Antero Kumpulainen, jolla on ilmiömäinen taito hoitaa kipeää hevosta.
- Kumpulainen näki heti, mikä Vislakkaa vaivasi, kun se kulki vinossa. Etulavan ja takareiden kipeät paikat saatiin muutamalla hoitokerralla kuntoon. Kittilässä treenataan siten, että vuorotellen, kuutena päivänä viikosta, on Vislakka tai Sakustian kärryissä ja toinen kulkee perässä. Kahlataan syvässä lumessa sekä polanneteillä, mutta pääasiassa pidetään maltillista vauhtia.
Kilometrejä kertyy yhteensä 110 ja treenausaikaa päivässä pari tiimaa ja vartti tai jopa liki kolme tuntia kerrallaan.
- Molemmat hevoset ovat nyt notkeita eikä paikat ole jumissa. Ei vielä kaikki etelän treenarit ole ymmärtäneet tätä, että tänne ne pitää tosissaan kilpailevat hevoset tuoda valmentautumaan. Nyt olen voinut keskittyä omiin hevosiin 110:llä, mutta harkinnassa on tuoda enemmänkin hevosia tänne tulevina talvina.
Tulevana kesänä Joensuun kuninkuusraveissa on Vislakalla revanssin paikka. Ja ainakin tässä vaiheessa tamman treeniä, on kaikki kerta kaikkisen hyvin. Harjoitusten perusteella odotukset ovat korkealla.

Kylmähoitoa ja terveyttä.
Tomi Saarinen arvostaa Lapin talvea siinäkin mielessä, että täällä eivät talleissa mitkään taudit pesi, pakkanen tappaa ja steriloi. Toinen hyvä juttu oli saada omat valmennettavat pieneen yksityistalliin, jossa ei ramppaa ylimääräisiä. Etelä-Suomessa on tänä talvena riehunut outo ja hankala kaviorupisairaus, jota ei tänne missään nimessä toivota.

Vislakka vauhti
- Ja täällä hevosten tärkeimmät työkalut eli jalat voivat hyvin, kun saa olla ulkosalla ja tarpoa hangessa, se on luonnon kylmähoitoa parhaimmillaan, sanoo Saarinen.
Iitulassa Vislakan ja Sakustianin tarhanaapureina ovat Katja Bäckin omat silmäterät, 18-vuotias suomenhevonen Iitu sekä Levin Jääraveissa starttaava Park´s Balance eli tuttujen kesken Torsti. Vasta valmistunut oma talli on Katjan pitkäaikainen unelma, joka on tehty toimivaksi ja valoisaksi. Siellä on hyvä hoitaa ja harrastaa parhaimpia kaviokavereita.
(Jaspis)

Vislakka, suomenhevonen, rautias tamma, s. 2006, isä Viesker, emä Turlakka, isänisä Vokker, emänisä Turo.
Sakustian, suomenhevonen, punarautias ruuna, s. 2005, isä Viesker, isänisä Vokker, emä Sarian, emänisä Suikku.

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas