Levinyt!
 

Vapaalaskua Levillä Arto

24.02.2021

Kurssit sekä aloittelijoille että konkareille

Pitkän uran vapaalaskun parissa tehnyt Arto Majava on kuluneena talvena vetänyt vapaalaskun ABC-klinikoita Levillä. Osallistujia on ollut kiitettävästi, mutta ryhmät on pidetty maltillisina sekä koronan vuoksi että opettamisen laadun takaamiseksi.

ApeMajava

Kuva: ski.fi/levi

 

– Luennot on muutettu ulkoaktiviteeteiksi, ja klinikoille otetaan maksimissaan 10–15 osallistujaa. Opettamisen laatu pysyy hyvänä, kun ryhmät eivät ole liian suuria, Majava toteaa.

Kursseilla keskitytään ennen kaikkea laskutekniikan parantamiseen.

– Kokeneiden ABC Advance -klinikalla keskitymme myös jyrkän laskun tekniikkaan ja vuorilla liikkumisen taitoihin, tutustumme jäärautoihin sekä hakkuihin ja harjoittelemme niiden käyttöä. Myös köysiä hyödynnetään ja opetellaan lumiankkureiden tekoa. Aloittelijoiden kurssilla käydään läpi skinnaamisen perusteita, laskupaikkojen ja linjojen valintoja sekä muita perustaitoja kuten turvallisuutta ja varusteita.

 

Ennakointi ja havainnointi edesauttavat lumiturvallisuutta

Suomalaisten luonnossa liikkuminen on lisääntynyt, ja Majava toteaa, että lumiturvallisuus on asia, joka kaikkien tunturissa liikkujien pitää tiedostaa.

– Vapaalaskijat ovat lähtökohtaisesti hyvin valveutuneita, ja he osaavat ottaa asioita huomioon tunturissa liikkuessaan.

Ennen tunturiin lähtöä kannattaa reppuun pakata ainakin ensiapupakkaus, energiapatukoita ja -geelejä, tulitikkuja, teräase ja lamppu. 112-sovelluksen lataaminen on erittäin suositeltavaa, sillä kun vahingon sattuessa soittaa sovelluksen kautta hätäkeskukseen, vastaaja näkee sijainnin ja näin avunsaanti paranee merkittävästi. Vapaalaskijat pakkaavat lisäksi reppuunsa lumiturvallisuusvälineet, piipparin, lapion ja sondin.

Majava kehottaa ihmisiä pysymään maastossa, joka on jyrkkyydeltään maksimissaan punaisen tai mustan rinteen tasoinen. Kokeneen kaverin vinkit kannattaa hyödyntää, ja perusteelliset opit turvalliseen liikkumiseen luonnossa saa jokainen kurssilta.

– Suosittelen FINLAV lumiturvallisuuskurssille osallistumista, niitä järjestetään ympäri Suomen.

 

Tarkkaile ympäristöäsi

Majavan mukaan havainnointi ja ennakointi on tunturissa liikkuessa ensisijaisen tärkeää.

– On hyvä havainnoida myös muita tunturissa liikkuvia. Jos on itse kurun pohjalla hiihtämässä tai lumikengillä ja huomaa ylhäällä ryhmän ihmisiä, joiden liikkuminen voi aiheuttaa jonkin riskitilanteen, kannattaa arvioida, onko syytä itse vaihtaa sijaintia.

Majavan kohdallekin on vuosien saatossa sattunut kiperiä tilanteita, mutta pahimmalta hän on säästynyt.

– Varsinkin nuorempana oli läheltä piti -tilanteita, koska silloin ei osannut arvioida kaikkia asioita. Kokemus auttaa, ja maltti on valttia.

Virpi Kallio

www.levi.ski/levin-tiimilaiset/arto-majava

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2022
Nettitaivas