Levinyt!
 

Esa Siitonen viimeistä kevättä Viinikellarissa

13.03.2015

Kiinnostusta on, päätöksiä odotellaan.
Levin Viinikellarin juuret juontavat vuoteen 1997, jolloin pitkän linjan yrittäjä Esa Siitonen aloitti toiminnan Kuusajoen koululla Sodankyläntien varressa nimellä Tunturi-Lapin Marja ja Vesi Oy. Yritys harjoitti viinien jalostusta sekä majoitustoimintaa, mutta majoitustilojen tuhoutuminen tulipalossa ja sopivien liiketilojen löytyminen Levin keskustasta sai yrittäjän perustamaan ravintolan Leville vuosituhannen vaihteessa. Kuusi vuotta myöhemmin toiminta Kuusajoella lopetettiin ja keskityttiin yksin Leviin.

Viinikellari Esa

Esa Siitonen ei enää jatka yrittäjänä Levin Viinikellarissa tämän kevään jälkeen, toivottavasti tilalle löytyy energinen jatkaja.


Yritys on hyödyntänyt Lapin luonnosta löytyviä sekä viljeltyjä marjoja viinintuotannossa, jossa asiakkaiden suosikeiksi ovat kohonneet mustikka-, kaarnikka- ja lakkaviini. Lakka- eli hillaviinistä on tehty myös kultahiutaleilla höystetty Kultaviini. Yrityksen tuotteita saa Levin Viinikellarista ja ravintoloista, lisäksi Lapin Alkoista voi ostaa Esan valmistamia liköörejä.
Viisikymmentä vuotta yrittäjänä toiminut Siitonen on ollut eläkkeellä jo 5 vuotta, mutta harrastanut edelleen yritystoimintaa Viinikellarissa. Nyt on tullut aika luopua rakkaasta harrastuksesta, hän on jo lopettanut viinien valmistuksen ja myy kevään aikana tuotteensa loppuun, minkä jälkeen aikoo jatkaa vielä toisen yrityksensä pyörittämistä.

Hyvä konsepti.
- Jos viini ja ruoka kiinnostavat, myynnissä olisi valmis konsepti, josta voi jatkaa helposti yrittäjänä ja kehittää sitä haluamaansa suuntaan. Valmista yritystä on aina helpompi hypätä pyörittämään kuin luoda täysin uusi alusta saakka. Kiinnostuneita on ollut, mutta vielä ei ole jatkaja selvillä. Jos en löydä uutta yrittäjää, myyn tilat, jotka soveltuvat monenlaiseen yritystoimintaan ja sijaitsevat todella hyvällä paikalla, sanoo Siitonen.
- Jatkan toimintaani Yrityspalvelu Esa Siitosen puitteissa. Se tarjoaa yrityksille tulostus- ja kopiointipalveluita, mainosten tulostusta sekä suunnittelua ja tietokonetukipalveluita Mac- ja Windows-ympäristöissä. Siirrän myös kuvat kameroista ja tietokoneista levykkeelle tai muistitikulle ja tulostan niistä haluttaessa laadukkaat paperikuvat huipputulostimella.

Yhteistyö on menestyksen avain.
Levin Viinikellarilla on paljon vakioasiakkaita, jotka tulevat vuodesta toiseen vaihtamaan kuulumisia. Esan lopettamisajatuksista on oltu kauhuissaan, mutta mies aikoo pysyä päätöksessään. Ulkomaalaisten asiakkaiden osuus on kasvanut voimakkaasti viime vuosina, ja Esa sanoo heidän olevan kiinnostuneita paikallisuudesta, jota kannattaisikin hänen mielestään hyödyntää enemmän yritysten toiminnassa.

Viinuikellari kultaviini

Kultaisat viiniä Kittilästä.


Siitonen on ollut Levin hissiyhtiön osakkaana sen perustamisesta lähtien 1970-luvun alusta, seurannut aktiivisesti Levin kasvua yrittäjäuransa aikana ja saanut olla mukana kehittämässä Kittilää erilaisissa projekteissa. Levi on kasvanut yhteistyöllä, vaikka ongelmiakin on matkalla ollut. Esa näkee yhteistyön perustana kaikelle kehitykselle ja arvostaa Levin matkailukeskuksen ensiaskelissa vaikuttaneen kunnanjohtaja Aarne Nikan tapaa keskustella aktiivisesti eri sidosryhmien kanssa ja valmistella asioita perusteellisesti ennen päätöksiä.
- Edesmennyt kunnanjohtaja Seppo Maula tuli Kittilään ulkopuolisena ja kohtasi alussa vaikeuksia, mutta löysi keskusteluyhteyden, kun perehtyi paikalliseen kulttuuriin ja ihmisiin. Viime vuoden aikana Kittilä on ollut liikaa otsikoissa negatiivisessa mielessä, sen tapahtumat ja kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottaminen ovat paljolti kulttuurillisten näkemyserojen tulosta, joista ei päästy yli. Jos asioista ollaan eri mieltä, on aina parempi keskustella ja tutkia kuin hutkia, Esa sanoo.
- Meidän kaikkien olisi hyvä muistaa, että kuntalaiset ovat kunnan päättäjiä, ja he ovat valinneet edustajikseen kunnanvaltuuston, jonka alaisina virkamiehet toimivat. Asioiden riepottelu mediassa ja riidat eivät ole kenenkään etu, ja nyt olisi aika keskustella asiat selviksi ja lähteä taas tekemään määrätietoisesti yhteistyötä Levin ja Kittilän kehittämiseksi.
(Timo Koivisto)

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas