Levinyt!
 

Uusi muutos kelkkareittien säännöksiin

20.01.2021

Lumipeitteen aikaan pääsääntöisesti vain moottorikelkoille

Kesäkuun alussa voimaan tulleeseen tieliikennelakiin on 11. tammikuuta tullut voimaan muutoksia moottorikelkkailun osalta. Laki ehti jo sallia sen, että virallisilla kelkkailureiteillä voisi kulkea polkupyörien ja eläinvaljakoiden kaltaisilla moottorittomilla ajoneuvoilla myös lumiseen aikaan. Nyt on toisin ja reiteillä saavat ajaa ainoastaan kelkat.

kelkat

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska Rovaniemeltä pitää korjausliikettä tarpeellisena liikkujien turvallisuuden kannalta.

– Lumipeitteen aikaan viralliset moottorikelkkareitit ovat tarkoitettuja vain moottorikelkoille. Voi olla turvallisuuden kannalta riski, jos kelkkailureiteillä kulkee samaan aikaan moottorikelkkoja, eläinvaljakoita ja polkupyöriä. Reitinpitäjä voi erikseen katsoa, mille reiteille on turvallista sallia koiravaljakoiden tai polkupyörien pääsy. Tästä on kerrottava erillisellä lisäkilvellä, Niska selventää.

Reitin lisäkilpi kertoo muiden ajo-oikeudet

Virallista moottorikelkkailureittiä osoittavan liikennemerkin lisäkilvellä voidaan sallia eläimen vetämän ajoneuvon tai polkupyörän käytön lisäksi myös mönkijän käyttö.

– Sitä, onko reitti turvallinen myös muille kuin moottorikelkoille, on arvioitava turvallisuustekijät edellä. Moottorikelkkailureiteillä liikkuvalla on oltava mahdollisuus turvalliseen kohtaamiseen, mihin vaikuttavat reitin leveys, korkeuserot sekä näkyvyys jyrkissä nousuissa ja mutkissa, Niska täydentää.

Jatkossa virallista moottorikelkkailureittiä osoittava liikennemerkki on voimassa vain lumipeitteen aikaan eli silloin, kun moottorikelkkailureiteillä kelkkaillaan. Sulan maan aikana moottorikelkkailureiteillä noudatetaan normaaleja maastossa ja metsässä liikkumista koskevia sääntöjä ja periaatteita. Esimerkiksi polkupyörällä voi reittiä pitkin kesäkaudella polkea.

Lapset turvallisesti kelkan tai reen kyytiin

Lasta moottorikelkalla tai sen reessä kuljetettaessa on tärkeä huomioida lapsen turvallisuus. Jos moottorikelkan reessä kuljetetaan alle 135 senttimetriä pitkää lasta, on käytettävä turvavyötä tai turvalaitetta, jos turvavyöt tai lasten turvalaite on muuten rekeen asennettavissa. Nykyisiin moottorikelkan rekiin ei kuitenkaan tarvitse asentaa tai rakentaa turvavöitä lapsille.

Siirtymäaika on myös lasten kelkkailukypäriä koskevassa pykälässä. Uusi tieliikennelaki velvoittaa lapsetkin käyttämään moottorikelkkailuun hyväksyttyä kypärää. Alle 7-vuotiaat voivat kuitenkin käyttää laskettelukypärää 1.6.2021 asti.

Niska korostaa, että lasten kuljettamisessa on moottorikelkkailussakin mentävä lasten tarpeet edellä.

– Vanhemmat voisivat miettiä, missä vaiheessa on paikallaan ottaa pieni lapsi mukaan vapaa-ajan kelkkailuun ja missä vaiheessa lapselle parempi vaihtoehto on vaikkapa pulkkailu.

(Liikenneturva)

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas