Levinyt!
 

Paratiisitasku kertoo elämästä Sikkolassa ja Kirjanselkämaassa

20.01.2021

Lapsen silmin värikästä ajankuvaa

Marja-Terttu Puolakanaho toteutti haaveensa ja kirjasi oman lapsuutensa muistot muidenkin iloksi. Muistoista syntyi kirja, joka julkaistiin 20. joulukuuta.

Kirjan tarinoissa eletään sotien ja evakkotaipaleen jälkeistä aikaa 1950-luvulla Ounasjokivarressa Kittilän Könkäältä hiven pohjoiseen, Sikkolassa ja nykyisessä Kirjanselkämaassa.

Kirjoittaja ja kirjan päähenkilö, kertoja Terru eli Marja-Terttu Puolakanaho o.s. Paksuniemi kuvaa värikkäästi luonnonläheistä lapsuuttaan Esteri ja Veikko Paksuniemen suurperheen kuopuksena. Esteri-äiti synnytti kaikkiaan kahdeksantoista lasta, joista kaksi kuoli sotavuosien traagisella evakkomatkalla Ruotsissa.

paratiisitasku

Anja Sirkka ja Marja-Terttu Puolakanaho kirjan julkiistuksessa 20.12.2020

Marja-Terttu syntyi vuonna 1953 ja kirjassa liikutaan Terrun seitsemän ensimmäisen vuoden tunnelmissa. Pikkutyär kasvaa isompien sisarusten joukossa, leikkii ja tutustuu lähiseutuun.

– On oikeastaan ihan käsittämätöntä, miten paljon muistan omasta varhaislapsuudestani, sillä ensimmäiset muistikuvat nousevat mieleen jo ollessani vasta alle parivuotias. Tätä kirjaa oli todella hauska tehdä, sillä tarinat vain pulppusivat esiin, kertoo kirjailija.

Vaiherikkaissa tapahtumissa elävät myös Teutuura-ämmi ja muut naapurit Sikkolan niemen pienessä kyläyhteisössä.

Nimi Paratiisitasku kuvastaa, miten kirjoittaja on elämänsä vaiheissa ammentanut voimaa ja lohtua lapsuuden muistojen taskusta. Paratiisitasku näyttää mainiota ajankuvaa sen ajan elämästä maaseudulla Ounasjokivarressa, aikana ennen nykyistä elämää. Näkökulma tulee lapsen suusta, joka suurin silmin ihmettelee monia asioita ja lapsen suorasukaisuudella tuumailee asioita omalla kielellään, ihan eivät ole vielä kaikki kirjaimetkaan hallussa. Samalla luonnonläheisyys korostuu ja monet nykylapselle oudot asiat ovat ihan päivänselviä 7-vuotiaalle Terrulle, kuten se, mistä maito tulee ja mistä vasikka tulee. Ja se, etteivät kaikki selviä hengissä, elämä ja kuolema kulkevat ihmisen rinnalla luonnollisena jatkumona.

Taidokkaat ja tunnelmalliset kuvat

Kirjan tekstiä elävöittää taiteilija Anja Sirkan herkin akvarellein toteuttama kuvitus, joka peilaa vuosikymmenien takaisen pohjoisen maaseudun arkisia töitä ja vuodenkierron juhlahetkiä.

Anja Sirkka teki yhteensä 13 akvarellia Paratiisitaskuun ja alkuperäiset isot työt ovat tammikuun ajan nähtävillä Kittilän kirjaston näyttelyssä, Entishen aikhan. Kaksitoista kuvaa päätyi kirjan tarinoiden lomaan ja kolmastoista on luonnollisesti kansikuva, jossa pihapiirissä kuivuu puhdas pyykki, rantasauna lämpiää, kissankellot ja päivänkakkarat kertovat kesästä ja melkein kuulee korvissaan västäräkin sirkutuksen.

– En ole aikaisemmin tehnyt kirjankuvitusta, mutta tämä oli todella mieluisa työ. Marja-Terttu kuvaili minulle asioita elävästi, niitä tilanteita, joihin haluttiin kuvitusta. Itsellekin oli hauska, kun tutkin eri lähteistä esimerkiksi minkälaisia vaatteita tai varusteita sen aikaiset savottamiehet käyttivät ja minkälaisia olivat vanhat esineet. Kirjan kieli avautui minulle hyvin, sillä olen niitä samoja sanontoja kuullut myös omalta äidiltäni, ja oli mukava, kun jotkin vanhat termit taas tulivat esille, sanoo Anja Sirkka.

– Sain itse valita kuvittamani aiheet ja käsikirjoitusta lukiessani mieleeni muodostui kuvia, joita lähdin sitten luonnostelemaan paperille. Yhteistyö Marja-Tertun kanssa sujui todella soljuvasti niin ajatustenvaihdon kuin aikataulujenkin kanssa. Olen ennenkin työskennellyt akvarelleilla, vaikka pääosin näyttelyissäni olen aina esitellyt öljyväritöitäni. Pidän hyvin paljon akvarellityöskentelystä sen intensiivisyyden vuoksi ja akvarelleilla on mukava toteuttaa erilaisia pienempiä tuokiokuvia, hetkiä ja tapahtumien kuvauksia.

Anja Sirkan taiteeseen pääsee tutustumaan parhaillaan myös Ylläksellä luontokeskus Kellokkaassa, jonka Meän galleriassa on parhaillaan esillä näyttely Metsän sydämiä 26. helmikuuta asti.

– Tämä näyttely koostuu viime vuosien aikana maalaamistani kookkaista öljymaalauksista, joiden aihepiiri liikkuu pohjoisen ihmisen luontoyhteyden ja myyttisten kansanuskomusten ja tarinaperinteen maastoissa, metsän sydämessä. Näyttelyssä on esillä myös haapapuulle maalaamiani eläinaiheisia maalauksia. Näitä töitä en oikeastaan ole kovin usein tuonut näytteille, vaikka olen niitä tehnytkin jo aivan nuoruusvuosista saakka.

Jaspis Toivonen

 

• Marja-Terttu Puolakanaho, Paratiisitasku, 200 sivua, kustantaja Väyläkirjat, jonka verkkokaupasta kyseisen kirjan voi ostaa.

Vaylakirjat.fi

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas