Levinyt!
 

Avantoon pääsee jo!

16.12.2020

Talviuinti on yksi suosituimmista terveysliikuntalajeista Suomessa

Talviuintia harrastaa säännöllisesti yli 100 000 suomalaista eikä ihme, sillä lajin terveysvaikutukset ovat kiistattomat. Avantouinti parantaa vastustuskykyä ja stressinsietoa, auttaa lihasten ja nivelten tulehduksissa, lisää paikallisverenkiertoa ja tehostaa lihasten palautumista. Talviuinti on edullinen ja luonnonläheinen harrastus, joka tarjoaa sopivassa suhteessa sekä extremeä että mindfulnessia.

Talviuinnin nimeen vannovat sanovat, että avannossa käyminen pitää sekä flunssan että stressin loitolla ja antaa makoisammat yöunet.

talviuinti

– Avantouinti on hyvä harrastus kaikille perusterveille ihmisille. Pulahdus kylmässä lisää vastustuskykyä, jolloin flunssaan ei sairastu niin helposti. Kylmänsieto kasvaa ja unenlaatu paranee. Kylmä on hyvä lääke myös nivelkivuille ja se nopeuttaa palautumisprosessia urheilusuorituksen jälkeen. Lisäksi avantouinti on edullinen harrastus, listaavat talviuinnin hyötyjä Tunturikerho Njalla ry:n avantoaktiivit Katja Kaunismaa ja Pirjo Junttila-Vitikka.

Pikku pulahduksella aloitetaan

Kittilän kirkonkylällä Lanssitiellä sijaitsevassa talviuintipaikassa käy muutamia kymmeniä aktiivisia talviuimareita. Tälle syksylle kausi käynnistyi vasta joulukuun alussa.

Ensikertalaisia Katja Kaunismaa ja Pirjo Junttila-Vitikka kehottavat kiireettömyyteen.

– Avantoon mennään rauhallisesti ja maltilla. Tilannetta hallitaan hengityksellä, ja tavallaan päästetään hengittämällä kylmä läpi. On myös tärkeää hyväksyä se, että aluksi ei välttämättä tunnu ollenkaan hyvältä. Ensimmäinen kerta onkin yleensä vain lyhyt pulahdus veteen. Alun shokkitilan jälkeen keho ikään kuin käynnistyy ja tulee hyvä ja kokonaisvaltainen olo, talviuintipaikan aktiivit kertovat.

Toisille riittää pieni ja nopea pulahdus veteen, toiset tykkäävät kellua tai uiskennella pidemmän ajan. Lisämukavuutta harrastukseen tuovat varusteet. Pipon tai myssyn käyttöä suositellaan, ja urheiluvälineliikkeistä löytyy talviuintiin erityisesti tarkoitettuja neopreenitossuja ja -käsineitä.

Kittilän kunta tukee talviuintiharrastusta

Tunturikerho Njalla ry:n ylläpitämä talviuintipaikka on avoin kaikille. Kittilän kunnan tarjoama lämpöinen kontti toimii vaatteiden vaihtopaikkana, jossa on oma puoli sekä naisille että miehille.

– Yhteisvastuu talviuintipaikan kunnossapidosta on kaikilla käyttäjillä. Erityiskiitokset kuuluvat talviuintipaikan toiminnassa alusta saakka mukana olleille Sirpa ja Asko Kautolle, joiden työpanos on merkittävä niin kauden alkaessa kuin kuluessakin, kiittävät Katja Kaunismaa ja Pirjo Junttila-Vitikka.

Edullinen kahden euron kertamaksu maksetaan kontissa olevaan lippaaseen. Kertakäynnille pääsee kausimaksun maksaneen kanssa tai joka toinen keskiviikko 6.1. alkaen klo 18–19, jolloin paikalla on kerhon jäseniä. Kausimaksun maksavat kävijät opastetaan itsenäiseen kopin ja avannon käyttöön. Njallan avannolla kausimaksu on kerhon jäseniltä 5 euroa ja muilta 20 euroa.

Levillä talviuintia tarjoavia kohteita ovat Ounasjoen varrella sijaitsevat Sammun Tupa ja Taivaanvalkeat sekä Immeljärven rannalla sijaitseva Immelkartano. Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Hotelli Jeriksen yhteydessä toimii Arctic Sauna World avantoineen, avoinna joka päivä klo 16–21.

Sammun Tupa avaa talvikaudeksi viikkosaunavuoron. Joulukuusta lähtien joka torstai asiakkaat pääsevät nauttimaan savusaunasta ja saunomisen lomassa voit pulahtaa virkistävään avantoon, hinta 25 e/hlö. Viikkosauna on avoinna 1.12.–25.4.2021, joka torstai klo 16.00–18.00/sekavuoro, klo 18.00–20.00/naisten vuoro, klo 20.00–22.00/miesten vuoro.

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi kannattaa tarkistaa kohteiden aukiolo ja myös ilmoittaa tulostaan.

 

Virpi Kallio

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023