Levinyt!
 

Kaksi kertaa maapallon ympäri koiravaljakolla

13.03.2015

Levin Huskypuiston vaiheikas tarina.
Reijo Jääskeläinen tuli Könkäälle 1990 Toijalasta, missä hän aloitti kenneltoiminnan koirankoulutuskursseilla. Lappi oli luontevampi paikka jatkaa ammattia pitemmän talven vuoksi. Reijon ura valjakkoajajana ja huskyjen kasvattajana alkoi jo 1970-luvun alussa. Tuolloin huskyt olivat vasta rantautuneet Suomeen, eikä voitu puhua varsinaisista huippulinjan valjakkokoirista.

Polar speed Reijo ja susi

Yhteinen kieli on perustana toimivalle elämälle koirien kanssa. Kaikki koirat polveutuvat sudesta.


Reijo alkoi kiertää maailmalla kilpailuissa, ja niistä löytyi myös hyviä jalostuskoiria mukaan. Reijon kilpailukokemus on vankkaa: voitto Pirenassa Pyreneillä sekä Scandreamissa, sekä 4. sija Finnmarkslöpetissä. Hän on myös ottanut osaa Alpirodiin Alpeilla, ja kuului 8 vuotta Royal Caninin kansainväliseen kilpateamiin. Alkuoppia uralle tuli Grönlannista, missä Reijo vieraili inuiittikylän vieraana, ja pääsi tutustumaan valjakon arkikäyttöön kulkuvälineenä pitkillä etäisyyksillä. Valjakkoajokilometrejä on kertynyt kaikkiaan melkein 100 000, siis kaksi kertaa maailman ympäri.

Koirien kasvatusta ja oma kennel.
Valjakkokilpauran jälkeen Reijo keskittyi Polar Speed -kennelinsä kasvatustoimintaan ja Levin Huskypuiston luotsaamiseen. Vahva kasvatuslinja on saanut alkunsa mm. Roland Lombardin maailmankuulusta Iqloo Paks -linjasta.
Asiakkaat saivat kokea palasen aitoa arktista hiljaisuutta mukana safareilla Pallaksen maisemiin. Pitkät safarit olivat pääpainopisteenä toiminnan alkupuolella, ja matkan varrelle sattui monenlaista. Kerran piti venäläiselle tilauslennolle olla näytillä valjakko heti kentällä; matkaajat odottelivat tulliselvitystä ja saivat katsoa Reijon ajamaa valjakkoa koneen ikkunoista.
- Jaoimme huskyt toisen yrittäjän kanssa ja luovuin pitkistä safareista keskittyäkseni koirien koulutukseen ja kasvatukseen ja perinteisen huskyjen käytön esittelemiseen kennelvieraille. Porofilmauksissa teemme yhteistyötä Ounaskievarin kanssa. Elokuvatyö ei onnistuisi ilman työparia, joka osaa lukea eläimiä samalla tavalla, Reijo hymyilee, ja esittelee tiimipartnerinsa Johanna Rasinahon.

Polar speed Reijo ja JOhamma

Reijo ja Johanna muodostavat toimivan työtiimin kaikessa. - Esimerkiksi elokuvien teossa työ ei sujuisi ilman saumatonta yhteistä elekielen ymmärrystä meidän kaikkien kesken, sekä ihmisten ja eläinten, Reijo kuvailee. Johanna on ollut Reijon rinnalla nelisen vuotta.

Koirat, naalit ja porot elokuvatähtinä.
Reijo on tehnyt jalostusyhteistyötä laajalti. Erikoisuutena on ollut muutamien sudennäköisten koiraeläimien kasvatus, kun hän sai ranskalaiselta kollegalta Pirena-kilpailuissa susitaustaisen pennun vaihdossa huskypentuun.
- Sudet ovat kiehtoneet minua aina. Ryhmätyö on niillä saumatonta. Alkukantaista verta omaavat koiraeläimet toimivat myös hyvin valjakkokoirina ryhmätyökyvyn ja kokonsa, mutta eivät ole mitään lemmikkejä, Reijo kuvailee. Reijolla onkin tarhassaan yksi paljon Alaskan tundrasutta muistuttava koiraeläin, joka tuli hänelle hoidettavaksi huostaanoton kautta helsinkiläisestä kaksiosta.
Sudennäköiset koirat ovat olleet myös kysyttyjä elokuvatähtiä. Reijon kouluttamat eläimet ovat esiintyneet elokuvissa kuten Suden Arvoitus, Lumikuningatar, Hanna ja ruotsalainen tv-elokuva Tapporahat. Myös lukuisia mainoksia ja muuta lyhytmateriaalia kuuluu tuotantoon, ja filmattavaa on jatkuvasti. Esimerkiksi David Hasselhoff kävi vierailulla, ja show näytetään Subilla 2.4.
(Pauliina Pesonen)

www.polarspeed.fi
http://www.levi.fi/fi/viihdy-levilla/palvelut/levin-huskypuisto.html


Levin Huskypuisto on avoinna päivittäin, osoite Köngäs, Inarintie 263. Mukana myös Levin viikko-ohjelmassa kuljetuksineen paikalle. Vierailulla tutustutaan elokuvasusien elämään sekä naaleihin ja poroon. Tarjolla on kahvit, tarinoita ja valjakkoretkiä (varaukset etukäteen). Opastettu vierailu 10 €, lapset 5 €. Tiedustelut 040 570 6572.

 

 

 

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas