Levinyt!
 

Kuttulan kesätarinoita Reijo Raekallion sivellinvedoin

16.12.2020

Kaikille lapsille ja lapsenmielisille omistettu

Kirjailija Liisa Salo asui vielä tämän vuoden alussa Ruotsin Muodoslompolossa, aivan Muonion kirkonkylän naapurissa. Hän etsi silloin kirjoittamalleen käsikirjoitukselle kuvittajaa ja löysi tehtävään Reijo Raekallion.

Liisa Salon teksti, Kuttulan kesä, sytytti taiteilijassa inspiraation heti, sillä tarinat ovat todellisia ja eläviä.

RRaekallio

– Ne kertovat maaseudulla asuvan lapsiperheen elämästä. Perheeseen kuuluu lasten ohella liuta elimiä. Ihan samoja eläimiä oli aikanaan omassa lapsuudenkodissa Veitservasassa, joten ne olivat kaikki tuttuja. Tarina tuntui minusta heti mukavalta, kun siinä oli sellaista sopivaa särmää, sanoo Reijo Raekallio.

Kirjan nimen mukaisesti eletään lumetonta aikaa jäiden lähdöstä syyslomiin. Pintaan nouseekin mielikuva luomutilallisperheestä, jonka elämään mahtuu monia sattumuksia, kohtaamisia luonnon ja maatilan töiden kanssa sekä elämänmakuista menoa yleisesti maaseudulla. Kirjoittaja onkin omistanut tekstinsä kaikille lapsille ja lapsen mielisille. Tarinat toimivat hyvin myös kertomuksina maaseudulta, niissä kuvataan todellista elämää lähihistoriasta.

Liisa Salo sanoo saatesanoissaan, että kirjaa oli hauska kirjoittaa, koska sen tapahtumat ovat elettyä elämää ja ne vain putkahtelivat omasta muistista.

Villejä vuohia ja muita kommelluksia

Kuttulan kesään kuuluu pikkuvuohien eli kilien syntymät, kasvimaalla oloa, heinänkorjuuta, teatteriesityksiä; hevonen, joka hörppäsi juhannussimaa ämpäristä, ja aromaterapiaa opiskelevan äidin kohtaaminen kyykäärmeen kanssa. Tarinoissa seikkailevat jopa veda-taiteilijat ja välillä kerätään villiyrttejä. Syksy tulee ja kesä päättyy telttaretkeen läheiseen kansallispuistoon.

– Meillä oli kotona aikanaan lehmiä ja muun muassa 100 kanaa, jotka kaikki munivat, kuten siihen aikaan muistettiin kertoa. Minulla oli oma sylikanakin. Ja lisäksi meillä oli kiipeilevä vuohi, joka aiheutti sydämen tykytyksiä, sillä se loikkasi Kaarelan Martin, paikallisen taksiyrittäjän, tuliterän mersun konepellille ja tepasteli ikkunantiivistettä pitkin, mutta ei siitä tullut uuteen autoon onneksi naarmuakaan, muistelee Reijo Raekallio.

Kaikkiaan tarinoita eli lukuja kirjassa on 20 kappaletta ja taiteilija maalasi niihin yhteensä 23 kuvaa. Koronakevät kuluikin siten varsin nopeasti kuttujen seikkailujen seurassa.

Kuttulan kesän on kustantanut kurikkalainen kustantaja Valmiixi, ja kirjan ulkoasun, kuvienkäsittelyn ja taiton on tehnyt Päivi Peltoniemi.

 

Jaspis Toivonen

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Hilla Group Oyj 2022
Nettitaivas