Levinyt!
 

Kestävään matkailuun panostus kannattaa

02.12.2020

Green Key vahvistuu Levillä

Nykymatkailija arvostaa, kun matkakohteessa huomioidaan kestävän matkailun arvoja sekä pidetään huolta ympäristöstä. Se toimii myös markkinointikeinona, sillä sellainen mökki tai muu majoituskohde, joka on sertifioitu kestävän ja ympäristöystävällisen matkailun piiriin, käy paremmin kaupaksi.

green key

Eräs Suomessa käytetty sertifiointi on kansainvälinen Green Key -järjestelmä, joka on saanut jalansijaa myös Levillä. Green Keyn pikkusiskoksi kutsutaan Green Activities eli ohjelmapalveluyrityksen sertifiointia.

Levillä Green Key -sertifioituja ovat jo Break Sokos Hotel Levi sekä mökkimajoitusyritys Eat Shoot and Drive kahdella mökillään Cranberry Cabin sekä Lumea Cabin. Lisäksi Suomen ensimmäinen Green Activities -merkin saanut ohjelmapalveluyritys Discover Lapland toimii Levillä.

Apua saa ja sitä annetaan pitkin matkaa

Green Keyn yhteyspäällikkö Kirsi Somera kertoo hakuprosessin olevan varsin ystävällinen, sillä Green Keyn henkilökunta on tukena koko hakuprossin ajan.

– Ensin osallistutaan Green Key -infoon, tutustutaan kriteereihin ja täytetään hakemus, sitä seuraa auditointi ja sen jälkeen kansallinen tuomaristo hyväksyy kohteet mukaan. Suosittelemme kaikille osallistumista ensin ilmaiseen hakuinfoon, joita järjestetään webinaareina. Nettisivuiltamme löytyvät sitten omat kriteeristöt matkailuyrityksen päätoiminnan mukaan. Koko prosessin ajan olemme hakijan tukena, joten hakemuksen täyttö ei käy ylivoimaiseksi kenellekään.

Eat Shoot and Drive auditoi toistamiseen

Hanna Ylijukuri kannustaa Green Key -hakijaksi, sillä se ei ole mitenkään ylivoimaista, ei edes pariskunnalle, jonka yhteinen kotikieli on englanti ja Levilläkin toimittu vasta reilu vuosi.

– Jos me olemme tästä selviytyneet, niin kaikki pystyvät kyllä samaan. Tämä on ollut hyvin silmiä avaava ja herättävä prosessi myös meille. Omassa kodissa on nyt herätty huomaamaan monia energiansäästöasioita. Itse hakemuksen täyttö sujui melko hyvin ja aina on voinut kysyä lisää, kertoo Hanna Ylijukuri.

Kevään koronatilanne vaikutti siihen, että Eat Shoot and Driven mökkien esiauditointi tehtiin virtuaalisesti. Lokakuussa suoritettiin vielä paikan päällä auditointi.

– Olemme saaneet koronatilanteesta johtuen Green Key Internationalilta luvan suorittaa online-auditointeja, näin olemme osaltamme pystyneet tukemaan matkailuyrittäjiä haastavina aikoina ja samalla mahdollistaneet etenemisen vastuullistyössä koronarajoituksista huolimatta. Online-auditoinnit ovat sujuneet todella hyvin, ja edellytys on, että seuraavan 6 kk aikana tehdään myös paikan päällä auditointi, sanoo Somera

– Normaalioloissa kerätään yhteen useampi kohde samalta suunnalta, joten matkakulut pysyvät kurissa ja samalla oma ympäristökuormituksemme, kompensoimme joka tapauksessa kaikki lentopäästömme moninkertaisesti. Itse auditoinnissa käymme läpi kunkin kriteeristön vaatimat kohdat, eli tällaisessa ns. pienessä mökkikylässä pakollisia kriteerejä on 71 kappaletta. Auditoinnista päästään yleensä läpi, joskus harvoin tarvitaan lisäaikaa, jotta kaikki pakolliset kriteerit täyttyvät. Seuraavaksi toimitan raportin ja esittelemme kohteen jurylle, joka sitten päättää sertifikaatin myöntämisestä. Auditointiin varataan aikaa kolmisen tuntia.

Hanna Ylijukuri lisää, että auditointi tuntuu mukavalta, sillä siinä nousevat esiin mahdolliset puutteet ja niihin löydetään yhdessä ratkaisut. Lisäksi yksityiskohtainen läpikäynti selkeyttää tarkasteltavia kriteerejä.

Tarkastelun piiriin kuuluvat mm. energiankulutuksen seuranta, vedenkäyttö, asiakkaan ohjeistus, valaistus, jäteasioiden hoito ja kierrätys, ja moni muu asumiseen liittyvä seikka. Sertifiointi tietää yleensä myös suoraa säästöä hakijalle, kun esim. veden virtaamia rajoitetaan, ja kun lamput vaihdetaan ledeiksi, niin kulut pienenevät.

Kittilässä paikallinen kaivosyhtiö Agnico Eagle Finland Oy tukee yrityksiä, jotka hakevat kestävän matkailun sertifiointeja, maksamalla ensimmäisen auditoinnin ja vuosimaksun. Green Key -ympäristöohjelmassa tärkeä osa on jatkuva kehittyminen, sertifikaatti on voimassa 12 kk kerrallaan, hakemus uusitaan ja kriteerit tarkistetaan vuosittain ja ympäristötyötä kehitetään mm. määrittämällä uusia ympäristötavoitteita.

Jaspis Toivonen

 

Greenkey.fi

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023