Levinyt!
 

Pyöräilystä nostetta Levin ympärivuotiseen matkailuun

11.11.2020

Kasvuohjelma käynnistetty

Levin pyöräilymatkailun kasvuohjelma -hankkeen päätavoitteena on tukea Levin ympärivuotista matkailua ja parantaa yritysten liiketoimintaympäristöä Levin alueella pyöräilymatkailua kehittämällä. Hankkeessa rakennetaan alueelle viiden vuoden master plan -kehittämissuunnitelma, jonka avulla Levin potentiaali pyöräilymatkailukohteena saadaan käyttöön.

– Pyöräilymatkailijoiden määrä on ollut selvässä kasvussa ympäri Lappia, ja asiakassegmentin tarpeet on syytä huomioida jatkossa entistä paremmin myös Levillä. Tämä edellyttää laaja-alaista kehitystyötä, jossa huomioidaan sekä pyöräilyyn tarvittava infrastruktuuri, että pyöräilijäystävälliset palvelut, sanoo Kideven elinkeinojohtaja Katariina Palola.

fillariperhe

Hankkeessa on kaksi isoa työpakettia, joihin molempiin kilpailutettiin asiantuntija. Klue Oy vastaa pyöräilymatkailun liiketoimintaympäristön kehittämisestä. Ramboll Oy valittiin toisen osa-alueen selvittämiseen eli pyöräilyn infrastruktuurin ja toimintaympäristön kehittäjäksi.

Levin pyöräilymatkailun kasvuohjelma -hankkeen päätoteuttajana on Kideve Elinkeinopalvelut. Yhteistyötä tehdään laajasti alueen toimijoiden kanssa. Hanke saa EAKR -rahoitusta Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 Suomen rakennerahasto-ohjelmasta. Rahoittava viranomainen on Lapin liitto.

Uniikki Levi pyörille

Mikko Saarinen Klue Oy:stä on leviläisille tuttu mies, sillä hän vastasi vielä vuonna 2014 maailmancupin pääsihteerin tehtävästä Levillä, ja toimi muun muassa sitä ennen useamman vuoden Levin Matkailussa ja Levi Eventsillä tapahtumia kehittämässä. Nyt hän on Kluen osakkaana mukana kehittämässä erityisesti Levin pyörämatkailun palvelumuotoilua.

– On ollut helppo saada aikaan työpajoissa keskustelua yrittäjien kesken, kun osa on jo minulle ennalta tuttuja ja itselläkin on konkreettinen käsitys alueesta. Lisäksi toimijat ovat selkeästi hyvin sitoutuneita kehittämään pyöräilymatkailun toimintoja.

FillariMIkko

Olen itse pyöräillyt täällä reittejä läpi sekä mennyt vähän hitaammalla vaihteella maastossa eli polkujuossut niitä pitkin. Kluen tiimissä ovat lisäksi mukana pyöräilymatkailun saloihin syventyneet ammattilaiset Alain Rumpf, Riikka Rakic ja Sami Tyynelä, joilla on lisäksi vahva toimijaverkosto Keski-Eurooppaa myöten. Levillä on jo tehty paljon hyviä asioita, kuten esimerkiksi Bike Park on jo hyvällä tolalla ja kehittyy edelleen, mutta alamäkiajo tai hissipyöräily eivät ole ainoa avainsana.

– Levillä on olemassa luontaiset vahvuudet, joihin liittyy esimerkiksi vahva ja nykyaikainen palvelukokonaisuus ja tietynlainen olemisen sekä toimimisen helppous asiakkaan näkökulmasta. Tämä ja tietenkin tunturiympäristö luovat hyvät edellytykset kehitystyöhön ja luontaisten vahvuuksien kautta on hyvä laittaa pyöriä pyörimään. Toisaalta taas yhtenäinen alueelllinen kehittämisen toimintamalli eri toimijoiden ja esimerkiksi julkisen sektorin suunnalla on puuttunut – tähän liittyy vahvasti esimerkiksi reittien kehitystyö, sanoo Saarinen.

Valtaosa uskoo pyöräilymatkailuun

Hanketta varten on tehty paljon selvitystyötä, asiakastutkimukseen saatiin 768 vastaajaa ja yrittäjille suunnattuun kyselyyn haastateltiin 29 yritystä. On pidetty työpajoja ja lisähaastatteluja valittujen toimijoiden kanssa.

Haastatteluista ja kyselyistä vahvistuu usko, sillä 80 % Levin yrityksistä uskoo pyöräilymatkailun merkittävään potentiaaliin ja 82 % yrityksistä on valmis kehittämään palveluitaan pyörämatkailun tarpeisiin. 2/3 yrityksistä uskoo myös alueen kehityskelpoiseen valmiuteen palvella pyöräilymatkailijoita. Levin vahvuudet ovat jo olemassa olevia eli palvelut, luonto, Levin saavutettavuus ja vahva matkailubrändi.

Koronakevät kiritti pyöräkaupan huippulukemiin ja polkupyörät ovat vallanneet Levinkin katukuvan. Kesämatkailija pyöräilee ja hän tarvitsee myös muuta pyöräilyn ympärille. Tarvitaan välinehuoltoa, pesupaikkoja ja säilytystiloja mökeille, opasteita, karttoja, ja tiedotusta.

Mikko Saarinen uskoo, että Levillä on pyöräilyalueena myös kansainvälisesti kiinnostavaa potentiaalia. Pyöräilyn on istuttava lisäksi kestävän matkailun muottiin. Pyörät kehittyvät ja eri alalajien harrastajia tulee enemmän.

– Palvelumuotoilun ja asiakaskokemukseen pohjautuvalla liiketoiminnan kehitystyöllä pyöräilystä on mahdollista rakentaa kannattavaa. Lisäksi on tärkeää tunnistaa oikeat kohderyhmät niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.

Pyöräilyä ei vielä ole sertifioitu, kuten esimerkiksi hiihdonopetus, mutta pikkuhiljaa siihenkin varmaan mennään. Kotimainenkin maksukykyinen asiakas ja uusi sukupolvi suhtautuu varmasti lajiin jo eri lailla, kuin edelliset sukupolvet.

fillari_fat

Klue Oy sai oman työosuutensa valmiiksi marraskuun alkupuolella. Koko hankkeessa visioidaan vuoteen 2025 saakka. Ensi vuoden 2021 aikana panostetaan reitteihin, 2022 tavoitteena on pyöräily-ystävällinen Levi, jossa asiakas huomioidaan mahdollisimman laajasti, ja vuonna 2023 tähdätään kansainvälisille markkinoille.

– Levillä on tehty hienoa työtä pyöräilymatkailun eteen, alan uranuurtajia täällä ovat olleet esimerkiksi Kide Adventures sekä Discover Lapland, jotka edelleen tekevät hyvää työtä. Täällä ei ole vielä mistään myöhästytty, vaikka niin voisi luulla, kun muuallakin mennään jo lujaa, mahdollisuuksia on paljon, mutta on toki työtäkin paljon edessä, sanoo Mikko Saarinen.

 

Jaspis Toivonen

 

 

 
What do you want to do ?
New mail

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas