Levinyt!
 

Kauppiaan sitkeys palautti postipalvelut Leville

11.11.2020

Adressilla nimien keräys

Keväällä Sirkan kylä menetti Postin palvelupisteen Leviltä, kun posti lopetti toimintansa S-market Levin tiloissa helmikuun viimeisenä päivänä. Kylään jäi vain kolme SmartPostin automaattia, kuhunkin kylän ruokakauppaan yksi ja lokeroita niissä on yhteensä vajaat 200, määrä, joka ei mitenkään riitä edes niin sanottuna hiljaisempana aikana, jolloin täällä on vain paikallinen väestö.

Silloin K-market Levin Poron kauppias Pirre Mahlberg otti yhteyttä Postiin saamatta edes vastausta, ja asiana oli se, että hänen kauppansa olisi ollut valmis säilyttämään Postin palvelut Levillä ja tarjosi sille tilaa. Koko kunnan ainoa posti siirtyi kuitenkin kirkonkylälle.

Kauppias ei antanut periksi ja keräsi adressin postipalveluiden saamiseksi Sirkkaan takaisin. Nyt sitten vihdoin nappasi ja 12. lokakuuta Postin Noutopiste avautui Pirre Mahlbergin kaupassa.

Melkein, vaan ei ihan

K-market Levin Poro on luonnikas paikka postin palveluille, sillä siellä toimivat jo Matkahuollon ja Schenkerin pakettipalvelut. Sijainti on keskeinen, piha iso ja tilava noutaa lähetyksiä.

noutoposti

– Tässä on nyt se ero, että me emme voi lähettää tästä niitä perinteisiä postipaketteja pakettikortteineen, mutta paketin lähetys onnistuu näppärästi netistä ostettavalla Helposti-koodilla. Vaatii tietysti vähän paneutumista postin verkkokaupassa asioimiseen. Suosittelemme OmaPosti-sovelluksen asennusta kännykkään, sen avulla nimittäin onnistuu hyvin lähetysten seuranta, pakettien mahdolliset palautukset ja lähettäminen, sieltä kun saa sen Helposti-koodin, sanoo Mahlberg.

– Noutopisteissä ei käsitellä rahaa, ainoa toimenpide ovat postiennakot, ne saamme lyödä kassaan. Kun sitten tulee lähetettävä paketti, joka vaatii postin toimenpiteitä, on edelleen mentävä kunnan ainoaan postiin eli Kittilän kirkonkylälle R-Kioskiin, jossa se nykyisin sijaitsee.

Kauppias sanoo myös, etteivät ohjeet ole kaupan henkilökunnan keksintöä, vaan postin laatimien sääntöjen ja linjausten noudattamista. Poste restantea ei liioin Leville saada, sillä sen käyttäjäkunnan määrän arvioi Posti yhdessä Trafin kanssa ja niiden mukaan poste restantella on enemmän käyttäjiä kirkolla.

Nyt voidaan kuitenkin olla onnellisia siitä, että postinumeroiden 99130–99195 eli kylien Sirkka, Köngäs, Tepasto, Lompolo, Pulju, Rautusjärvi, Hanhimaa ja Pokka asukkaiden kaikki nekin paketit, jotka eivät sovi automaatteihin, jäävät noudettaviksi Sirkasta Levin Porosta. Enää ei tarvitse lähteä pakettinsa takia Kittilään asti ja lisäkilometrejä säästyy edestakaisesta reissusta reilut 30 km.

Vilkas suhina käy pakettipuolella

Pirre Mahlberg kertoo pakettiliikenteen ja verkkokauppaostojen lisääntyneen huomattavasti varsinkin koronan seurauksena. Matkahuollon paketteja kulkee seitsemänä päivän viikossa ja postin kautta arkisin, mutta niitä liikkuu silti melkein yhtä paljon kuin Matkahuollon kautta. Joulu kasvattaa pakettiliikennettä, joten tämä lienee pysyvä tilanne. Posti aikoo lisätä tälle joululle Kittilän kirkonkylään tilapäisen noutopisteen, joka tulee Rautixet-kaupan yhteyteen.

– Minulla on aina ollut sellainen mentaliteetti kauppiaana, että haluan palvella mahdollisimman hyvin oman kylän asukkaat, mehän olemme k-marketteina sellaisia kyläkauppoja. Siksi olisi erittäin toivottavaa, että saisimme tähän samaan tilaan mahdollisimman paljon hyviä oheispalveluita, kun samalla kauppamatkalla saa monta asiaa hoidettua.

Liikekeskus Poron Portti on jo varsin elävä keskittymä, sillä samassa rakennuksessa toimii ravintola, kauppa, kampaaja, vaateliike, safariyritys ja kelkkavuokraamo, bensa-asema, ja avautumassa on kiinteistövälittäjän toimisto.

Paketit voi nyt noutaa K-market Levin Poron noutopisteestä joka päivä, maailmancupista alkaen liike on avoinna arkisin klo 20:een ja joulukuussa klo 21:een. Lisäksi toimii oma verkkokauppa, joka oli edellisen kauppiasparin tunturiin tuoma pilotti. Aluksi verkko-ostoja tekivät vain talvimatkailijat, nyt verkko-ostoksia tehdään tasaisesti ympäri vuoden. Kauppiaa on tähän asti vienyt ostokset itse perille, mutta nyt on toiveissa, että saadaan kuljetusyrittäjä hoitamaan tavaraliikennettäkin.

 

Jaspis Toivonen

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023