Levinyt!
 

Ministerivieraita kävi Lapissa

07.10.2020

Matkailualan suuri huoli ja keinot vähenevät

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusien laskelmien mukaan hallituksen esittämä tuplatestaus- ja karanteenimalli riskimaista tuleville matkailijoille ei ole tarpeen. THL:n mukaan yksi koronatesti rajalla mahdollistaisi esimerkiksi viikon matkan ilman karanteenia, jos matkailijalla on negatiivinen koronatestitulos jo lähtömaasta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) toivoo, että hallitus tekee pikaisesti johtopäätöksiä uuden tiedon perusteella. Nyt on saatu faktoja taudinkulusta päivitettyä ja uuden tiedon valossa olisi syytä reagoida mahdollisimman nopeasti.

– Jokainen päivä on äärettömän tärkeä näille toimijoille, jokaisena päivänä heille tulee kyselyjä, että onko mahdollista tulla Lappiin. Jos menee huonoimman kautta, arviossa on jopa yli 8 000 työpaikan menetys, ei yksin matkailualalta, vaan muiltakin, mihin korona vaikuttaa.

– Täällä on käynyt selväksi, että alue on itse toiminut esimerkillisesti ja on siten valmis ottamaan vastaan myös pitemmän kuin 3 vrk:n viipymän matkustajia. Kaikkinensa tämä on erittäin haastava tilanne, informaatiota odotetaan nopeasti ja valtiovallan velvollisuus on tehdä nyt uusia päätöksiä mahdollisimman nopeasti.

Muun muassa matkustusrajoituksista keskusteltiin sunnuntaina ja maanantaina 4.–5.10. Levillä, missä Lintilä ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) tapasivat matkailuelinkeinon edustajia, samoin he tapasivat Lapin liiton ja kuntien edustajia. Skinnari sanoi, että myös matkailu on ulkomaan kauppaa ja kaupan elvyttäminen on tärkeää.

Muoniolainen matkailuyrittäjä Niina Pietikäinen Harriniva Oy:stä totesi nyt kuulleensa Levillä ensimmäisiä hyviä uutisia pitkään aikaan. Karanteenipakosta pääseminen olisi äärimmäisen tärkeää ja viesti siitä tulee yhdennellätoista hetkellä.

Lapland Hotelsin omistaja Pertti Yliniemi ja Lapin Matkailuelinkeinoliiton puheenjohtaja ei pidä ulkomaisten turistien tuloa sen riskialttiimpana kuin kotimaistenkaan.

– Jos ulkomaalainen tulee tänne ja hänet testataan, niin meillä on paljon pienempi riski, kuin että suomalaiset tulevat ilman testejä, Yliniemi sanoo.

Yliniemen mukaan ministerien kanssa käydyt keskustelut olivat hyviä, mutta totesi aikaa kuluneen jo paljon päätöksiä odotellessa.

 

 

 
What do you want to do ?
New mail

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023