Levinyt!
 

Myllyn Äijän talo täyttää vuosia

07.10.2020

Neljännesvuosisata saman katon alla

Levillä keskeisellä paikalla seisoo Myllyn Äijänä tunnettu rakennus, joka täyttää 10.10. jo 25 vuotta. Katolla komeilee yhä kyltti Myllyn Äijä, mutta talon alkuvaiheissa oli saman katon alla useampi muukin yritys ravintola Myllyn Äijän lisäksi. Nykyinen ravintola hallitseekin jo yksin alakertaa.

Talossa sijaitsi alkuvaiheessa Levin Matkailun liiketila, sitten myöhemmin myös Polar Meetingsin toimisto, yläkerrassa olivat muun muassa hieroja Hannu Välimaan hoitohuone ja Ilkka Soinun Tunturilomat.

Talon rakensivat Virmakosken veljekset eli Kari, Jyri ja Pertti, jotka ryhtyivät omassa talossa ravintolayrittäjiksi ja syntyi Ravintola Myllyn Äijä.

Kari Virmakoski kertoo veljesten ravintola-alan yrittämisen kuitenkin alkaneen jo paljon varhemmin, sillä ensimmäiset makkarat käännettiin omassa grillikahviossa jouluna 1986. Kyseinen grilli sijaitsi eturinteen vasemmassa laidassa nykyisten 2- ja 3-hissien ala-asemalla, samassa rakennuksessa toimi myös aikanaan hiihtokoulu, mutta muutama vuosi sitten rakennus purettiin.

Grillimyyntiä jatkettiin kaikkiaan kuusi vuotta ja yrityskuvioon tuli myös Sirkan Matkailumaja, jonka pidosta luovuttiin 1994.

– Vuonna 1994 alettiin rakentaa Myllyn Äijää tontille, jossa aikaisemmin oli vain iso monttu. Katutasoon tehtiin ravintola ja kellarissa toimi pubi. Siihen aikaan sai vielä sisätiloissa tupakoida, joten välillä ei meinannut eteensä nähdä, kun vietiin asiakkaalle pizzaa pöytään, muistelee Jyri Virmakoski.

Pubissa riitti vilskettä ja tunnelma oli tiivis, sillä siellä oli muun muassa kaksi darts-rataa sekä flipperi.

Muut työt ajoivat ravintolan ohi

Nykyisin Myllyn Äijän ravintolassa on vuodesta 2019 lähtien toiminut yrittäjänä Sonja Toivonen.

Sonja Toivonen oli Myllyn Äijässä koko kauden talvella 2005, joten ihan outo paikka se ei ollut. Sonjan pitäessä vielä ravintola Ounashovia tulivat veljekset yhtenä päivänä porukalla lounastamaan ja alkoivat kierrellen kysellä, että olisiko Sonjalla innostusta lähteä yrittäjäksi Leville, jos sopiva liikepaikka löytyisi.

Viurkut

– Toki olin kiinnostunut, mutta en uskonut sellaista kohtuuhintaista tilaa löytyvän. No sitten pojat saivat sanottua, että Myllyn Äijään voisi tulla. Ei siinä pitkään mietitty asiaa, kun siitä tuli tosi. Nyt olen tässä jo toista kautta peräkkäin, ja samalla porukalla mennään kuin viime talvellakin, mistä olen erittäin kiitollinen, koska sitoutunut ja ammattitaitoinen henkilökunta on kaiken hyvän perusta.

– Olen ollut ja olen todella kiitollinen Virmakoskille, että sain tämän tilaisuuden. Me jatkamme veljesten luomaa hyväksi havaittua konseptia, jossa yhdistyvät maistuva ruoka, ystävällinen palvelu ja rento tunnelma.

Kari Virmakoski sanoo, että Sonja oli kyllä laitettu merkille jo silloin, kun hän oli Myllyn Äijässä työntekijänä.

– Meiltä katosi puolestaan oma kipinä ravintolayrittämiseen ja tähän piti löytää sopiva ihminen. Omat energiat keskittyvät nyt Kiinteistövirkut Oy:n ja Virmavirkut Oy:n toimintoihin, sanoo Kari Virmakoski.

Vuonna 1988 on perustettu Pertti ja Jyri Virmakosken Virmavirkut Oy, joka muun muassa tekee puukauppaa ja jolla on monenlaista konepalvelua tarjottavanaan tunturialueella.

Mökkihuolintaan ja kiinteistönhoitoon puolestaan on keskittynyt Kari ja Marja Virmakosken vuonna 1991 perustettu yritys Kiinteistövirkut Oy.

Jaspis Toivonen

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Etusivun näytteet

 
LeviNYT!  
© Hilla Group Oyj 2023