Levinyt!
 

Polje paksupyöräisellä pelillä talviseen metsään

05.03.2015

Älä pyöräile rinteissä, laduilla tai kelkkareiteillä.
Jos haluaa vaihtelua talviseen liikuntaan, Zero Pointin vuokraamosta voi vuokrata paksurenkaisia fatbike-polkupyöriä, jotka kulkevat vaivattomasti lumisellakin alustalla. Rinteisiin, hiihtoladuille ja kelkkareiteille ei pidä mennä pyöräilemään, mutta Levin talvikävelyreitit ovat paksupyöräiselle kulkupelille juuri sopivan haastavia. Ajaessa on hyvä muistaa, että latujen ylityksissä pyöräilijä väistää hiihtäjää.

Fat bike
Pyörässä on riittävästi vaihteita, jotta tiukimmassakin paikassa löytyy sopiva vastus. Pienellä vaihteella polkiessa meno on kevyttä ja vauhti sopivan rauhallista. Fatbikella voi lähteä myös katselemaan talvista Levin seutua, pyörällä on helppo ajella lumisilla kevyenliikenteen väylillä. Kerrospukeutuminen maastohiihdon tyyliin toimii myös talvipyöräilyssä, sillä polkiessa tulee lämmin.
Karkeakuvioinen, paksu rengas pitää hyvin lumella, ylämäessä istuma-asennossa polkeminen lisää takarenkaan pitoa, tehokkaat levyjarrut taas helpottavat alamäessä vauhdin kurissapitoa. Metsässä kannattaa ajaa mieluummin liian hiljaa kuin kovaa, sillä puut ovat yllättävän sitkeitä vastaantulijoita, joilla ei ole mahdollisuutta väistää.

Toiselle kierrokselle vaikka heti.
Testasimme helmikuun lopussa pyöriä, mukana oli 12-vuotias Sara Sofia, joka pyöräili vaivattomasti Lastenmaasta Draiville johtavan talvikävelyreitin. Pahimmissa ylä- ja alamäissä pyöriä talutettiin, mutta pienellä vaihteella loivemmat ylämäet ylittyivät kevyesti polkien. Takaisin keskustaan ajoimme Rakkavaarantien kevyenliikenteen väylää.
- On kiva, kun talvellakin pääsee pyöräilemään. Fatbikella on helppo ajaa, eikä reitillä ole vaikeaa pysyä, välillä on kyllä ihan hauska muksahtaa pehmeään lumihankeen. Jarrujen ja vaihteiden käyttäminen on helppoa, sanoo Sara Sofia.
- Talvikävelyreitillä ajaminen on mukavaa, koska maasto on vaihteleva, tiellä on paljon tylsempää ajaa. Kun vauhdin pitää kurissa, puutkaan eivät pelota. Kyyti on sopivaa, kun tuntuu, että pyörä on hallussa joka tilanteessa. Jos ylä- tai alamäki tuntuu liian jyrkältä, pyörää kannattaa suosiolla nousta taluttamaan. Lähtisin vaikka heti toiselle kierrokselle.
Zero Pointin fatbikeja on kolmea kokoa, 160-senttinen Sara Sofia ajoi niistä pienimmällä, jossa on 16 tuuman runko, vuokraamohenkilökunta auttaa oikean koon valinnassa. Pyörät on varustettu valoilla, ja myös pyöräilykypärän saa pyörän vuokratessaan, ilman sitä ei puiden sekaan pidäkään lähteä kurvailemaan.
(Timo Koivisto)

 

Jaa uutinen:

Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä

Selaa uutisryhmää Lyhyesti Leviltä

 
LeviNYT!  
Postiosoite: Luhtapolku 7
  99140 Köngäs
Puh: 040 8482 445
© Luhtaway Media & Tekniikka Oy 2021
Nettitaivas